Köpeğinizin Harika Bir Fotoğrafını Çekmek İçin 6 Basit Adım
Yorum Yap

Midgi’yle birlikte yaklaşık beş yıldır, Darwin’le ise altı aydır seyahat ediyoruz ve ziyaret ettiğimiz muhteşem yerlerde onların çok güzel fotoğraflarını yakalamaya başladık.

Onların fotoğraflarını çekmek ilk başlarda eğlenceli görünüyordu ta ki biz bir cambaz çıraklığı sürecine girene kadar. Uzun denemeler sonucu biz de tezimizi verdik ve güzel kareler yakalamaya başladık. Sağ olsun Instagram filtreleri. Tabi çocukların poz vermeyi çabuk öğreniyor olmaları da bize çok yardımcı oldu.  Siz de aşağıda paylaştığımız maddeleri uygulayarak bunu yapabilirsiniz; ihtiyacınız olan sadece bir kamera, güzel bir manzara ve bolca sabır.

 

Sıkça Ödül Maması Kullanıyor ve Bunu Öneriyor Olmamızın Sebebi

 

Köpekler doğaları gereği, içlerinden gelen bazı davranışlar sergilerler. Ağaçları koklamak, tenis toplarını kovalamak, yememesi gereken şeyleri yemek ve “ne yiyorsun sen?” dendiğinde daha da hızlı çiğnemeye başlamak gibi… Onlar hevesli modeller değillerdir ve sizin fotoğraf çekiyor olmanız onların umurunda olmayabilir. İnsanlar da heyecan duymadıkları şeyleri sıkça yaparlar. Bu şeylere "iş" adını verirler ve bunun karşılığında genellikle para kazanırlar. Yani, bir köpeğten istediği şeyleri yapmayı bırakmasını; bunun yerine ondan talep edileni yapmasını istediğimizde, bunun için ona ödeme yapmamız aslında adildir. Köpeğiniz eğer ödül mamasıyla motive olmuşsa onu mamayla, oynamayı tercih ediyorsa onu oyuncağıyla mutlaka ödüllendirin. Bu, onun bir sonraki iyi davranışı için ödüllendirileceğini anlamasını sağlar ve iyi davranışı pekiştirir.

 

Midgi’nin sabit bir şekilde oturmasını sağlamak çok da zor olmadı, zaten gün içinde genellikle yaptığı şey oturduğu yerden dışarıyı ya da bizi izlemektir. Sorun Darwin’in sabit oturmasını sağlamaktı. Bunun çözümünü ise “clicker” eğitiminde bulduk. Önce ona clicker eğitimi verdik ve sonra bu yöntemle ona “Bekle” komutunu öğrettik (Cliker eğitimini sizinle ayrı bir yazıda paylaşacağım). Sonra da bu davranışı bolca kaşarla ödüllendirip pekiştirdik. Artık onun sabit kalmasını sağlayıp, biraz uzaklaşarak fotoğraf çekme alanına sahiptik. Takip etmeniz gereken adımlar ise şu şekilde:

 

1 -Sabit Oturmasını Sağlamak

Köpeğinizin harika pozlarını çekmek için üzerinde çalışmanız gereken ilk şey "Otur" komutudur. Ona öncelikle otur komutunu öğretin. Ona otur dediğinizde siz başka bir komut verene kadar onu oturma pozisyonunda sabit tutun ve ödüllendirin. Bu süreyi giderek arttırarak pekiştirme yapabilirsiniz ancak unutmayın köpeklerin dikkat süreleri çok azdır. Köpeğiniz ne kadar genç ise dikkat süresi o kadar az olacaktır. Bu komuttan sonra “Bekle” ve “Kal” komutlarını da öğretebilirsiniz ancak otur komutunu alması yeterli olacaktır. Köpeğinizin "oturması" üzerinde çalışmak, günde 100 defa bile yapabileceğiniz bir şeydir. Sadece cebinizde ödül maması bulundurun ve ondan oturmasını isteyin. Oturduğunda da onu ödüllendirin. Zamanla, oturmanın süresini uzatabilir, dikkat dağıtıcı şeyler ekleyebilir ve "Gel" gibi diğer komutlarla birleştirip, fotoğraf çekmeye başlamanız durumunda komutları çok daha kullanışlı hale getirebilirsiniz.

 

2 – Önce Dikkatini Çekin

Hepimiz biliyoruz ki köpekler doğrudan kendilerine bakılmasından pek hoşlanmazlar. Bir köpeğin gözlerinin içine uzun uzun baktığınızda, çoğu köpek sizden gözlerini kaçıracaktır. Kamera lenslerinin dev birer göz gibi göründüğü gerçeğini kabul edelim. Bu, aslında onlardan kendilerini çok da rahat hissetmedikleri bir anda sabit kalmalarını istediğimiz anlamına geliyor. Köpeğinizin fotoğraf makinesine alışması, biraz kameraya biraz da köpeğinizin kişiliğine bağlı olacaktır. Cep telefonunuzla fotoğraf çekiyorsanız, muhtemelen onu daha kolay alıştıracaksınız. Telefon kamerasındaki objektif çok küçük olduğu için onda “dikkatli olmasını gerektiren yeni bir nesne” algısı yaratmayacaktır. Ancak, dijital bir kamera kullanıyorsanız, köpeğinizi o büyük, kara gözün içine bakmaya ikna etmek biraz daha zor olabilir.

Fotoğraf çekim yönteminiz ne olursa olsun, köpeğinize "kameraya bakmak" anlamına gelen bir komut öğretmelisiniz. Ödüllerinizi hazırlayın, ona zaman tanıyın ve geliştikçe ona ödeme yapın. Başlangıçta sadece size dönen küçük bir bakış elde edebilirsiniz – aynen devam! Kameradan uzaklaşma eğiliminin üstesinden mutlaka gelecektir.

 

3. – Sabırlı, Gerçekten Sabırlı Olun

Köpeğinizin mükemmel fotoğrafını çekmeye çalışırken eğlence ve hayal kırıklığı arasındaki ince çizgide gidip geleceksiniz. Köpeğiniz kötü bir gün geçiriyor olabilir, insanlar çekiminizi engelliyor olabilir, kamera ayarlarınız yanlış olabilir, yanlış giden birçok şey olabilir!

Bu durumda size tavsiyem derin bir nefes alıp bunun aslında eğlenceli bir aktiviteden ibaret olduğunu hatırlamanız. Siz profesyonel değilsiniz ve bu sadece keyifli zaman geçirmenin bir yolu, unutmayın. Köpeğiniz sizdeki gerginliği hissedecek ve daha endişeli hale gelerek muhtemel herhangi bir kare alma şansınızı mahvedecektir. Ayrıca, sadece orada oturup sizi mutlu etmeye çalışan tüylü dostunuza bakmak kalbinizi eritmeye yetecektir.


4 – Tekrar, tekrar ve tekrar

Köpeğinize öğrettiğiniz diğer her şeyde olduğu gibi bu konuda da ne kadar çok antrenman yaparsanız, o kadar iyi sonuçlar elde edersiniz. Bildiğiniz ve rahatsız edilmeyeceğiniz yerlerde fotoğraf çekmeye başlayın ve giderek alanınızı genişletin. Önümüzdeki yaz tatilinizde köpek yavrunuzun mükemmel bir şekilde poz vermesini isterseniz, şimdiden mutfakta fotoğraflarını çekmeye başlamanızı öneririm. Çekiminizi belli bir sıraya koyun ve her defasında bu sırayı takip edin. Böylece kafa karışıklığını en aza indirirsiniz. “Otur” ile başlayın, size bakmasını ve sizi dinlemesini talep edin ve bunu bildiren komutunuzu verin. Fotoğrafınızı çekin ve onu ödüllendirin. Aynı sırayla yapacağınız tekrarlar onun rutini haline gelecek ve onun kamera karşısında ne yapacağını öğrenmesini sağlayacaktır.

 

5 - Kusursuzluğu Kucaklamak

Bazen kameramdaki en iyi çekimler, en az beklentim olan çekimler oluyor. Dışarıda tüylü dostlarımla eğlendiğim zaman hissettiklerimi yakalamaya çalışıyorum artık. Kusursuzluğu kucaklayın ve bunu birlikte yaptığınız gerçeğinden dolayı minnettar olun, çünkü fotoğraflar ne şekilde olursa olsun, siz hep o anılara sahip olacaksınız.

6. – Ne Zaman Pes Etmeniz Gerektiğini Bilin

Hiçbir fotoğraf karesi, hiçbir köpeğin canının sıkılmasından daha kıymetli değildir. Onlar gerçekten sizinle bunu yapmak istemiyorsa onu zorlamayın, her zaman keyfi yerinde olmayabilir, ya da etrafında daha çok ilgisini çeken bir koku olabilir. Her köpeğin sınırları varır. İşe önce kendi köpeğinizin sınırlarını öğrenerek başlayın. Onun en yakın arkadaşınız olduğunu ve ona saygı duymanız gerektiğini unutmayın. Aranızdaki bağın karşılıklı güvenle sağlamlaştığını hatırlayın. Yapmanız gereken tek şey bu!

Bu küçük uygulama ile yavrunuz bir sonraki gezinizde size mükemmel fotoğraflarda eşlik edecek. Siz de bu fotoğrafları bizimle paylaşmayı unutmayın! Fotoğraflarınızı Facebook sayfamızda görmeyi çok seviyoruz, belki aramızda haftanın en iyi karesini bile seçebiliriz! Hashtag kullanmayı da unutmayın #patilioteller !

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt