Köpeklerde Araba Tutması ve Önerilerimiz
Yorum Yap

Farz edin ki harika bir hafta sonu sabahında köpeğinizle birlikte mutlu mesut arabaya binmişsiniz ve parka doğru gitmeye hazırlanıyorsunuz. Birden onun çok iyi görünmediğini fark ettiniz derken, hooop, sabah ona verdiğiniz ödül bisküvileri bir anda arka koltuk döşemesinde tekrar ortaya çıkıyor.  

Köpek sahipleri olarak çoğumuz biliyoruz ki “köpekleri araba tutması” gerçek ve de en ufak yolculuğu bile büyük bir kaosa çevirebilen bir problemdir. Küçük oğlumuz Darwin ilk defa arabaya bindiğinde henüz 3 aylıktı ve arabada ağlamayı bırakması yaklaşık 5 ayımızı aldı. Bu sebeple emin olun neden bahsettiğimizi biliyoruz ;) Neyse ki köpeğinizin doğru bir şekilde serin ve temiz hava almasını sağlamaktan, bulantı giderici ilaçlara kadar; onların arabada bulantı yaşamaması için yapabileceğimiz bazı şeyler var.

Neden Arabada Bulantı Olur?

Köpeklerde araba/harekete bağlı bulantı, yaşı büyük köpeklere kıyasla yavru köpeklerde ve genç köpeğe daha çok görülür; tıpkı araba tutmasının yetişkinlerden daha çok çocukları etkilemesi gibi. Bunun nedeni, denge için kullanılan kulak yapılarının yavrularda henüz tamamen gelişmemiş olmasıdır. Bu bilgi her ne kadar yavru köpeklerde arabada bulantıyı açıklasa da büyüdüklerinde bu sorun geçecek diyemeyiz.

Köpeğiniz ilk birkaç araba yolculuğu deneyiminde bulantı yaşadıysa, araba yolculuklarını zihninde bulantı ve kusmayla şartlandırıp, bu sorunun (kulakları tamamen gelişse bile) devam etmesine yol açabilir. Pek çok sorunun kaynağında olduğu gibi stres de bulantıyı tetikleyebilir. Eğer köpeğiniz arabaya sadece veterinere gitmek için biniyorsa, arabadan indiğinde nerede olacağını tahmin ettiği için yol boyunca kendini kötü hissedebilir. Kısacası onu araba gezilerinden sonra parka da gidilebileceğini ve keyifli zaman geçirebileceğini öğretmelisiniz.

Köpeklerde Araba Tutmasının Belirtileri

Köpekler, onları araba tuttuğunda ya da mideleri bulandığında bizim gibi yeşile dönmezler :) , ancak tespit etmeyi öğrenebileceğimiz bazı belirtiler gösterirler:

  1. Hareketsizlik, kayıtsızlık ve huzursuzluk

  2. Esneme

  3. Sürekli sızlanma

  4. Aşırı salya akıtma

  5. Kusma

  6. Ağzını şapırdatma ve dudaklarını yalama

 

 

Köpeklerde Araba Tutmasını Nasıl Tedavi Ederiz?

Köpeğinizle seyahat ederken araba tutmasını önlemenin en iyi yolu, bu yolculuğu onun için en konforlu hale getirmektir. Köpeğiniz, yolculuk sırasında yan camlardan hızla kayan dışarıdaki görüntüler yerine ön tarafa bakarsa bu deneyim onun için daha az mide bulandırıcı olacaktır. Onun ön tarafa bakmasını garantilemek için özel olarak tasarlanmış bir köpek kemeri kullanabilirsiniz. Köpeğinizi ön yolcu koltuğuna oturtmayı seçerseniz, hava yastığının köpekler için potansiyel bir tehlike oluşturduğunu lütfen unutmayın. Her ne kadar köpeklerin ön tarafa bakmasını sağlamasa da bazı hayvan severler, güvenli olduğu için, arabada yolculuğu sırasında taşıma kafesi kullanmayı tercih ediyor – temizlik açısından da tercih edilebiliyor.

Köpeğinizin arabada bulantı yaşaması durumunda ona yardımcı olabilecek bir diğer şey ise camları biraz açmak. Camları bir miktar açarsanız bu, aracın içindeki hava basıncının dış hava basıncıyla dengelenmesine ve köpeğinizin mide bulantısını ve rahatsızlığını azaltmanıza yardımcı olur. Ayrıca, sıcak veya havasız bir araç köpeğinizin hoş olmayan duygularına katkıda bulunabileceğinden, arabayı serin ve iyi havalandırılmış olarak tutmayı unutmayın. Bulantıyı önlemek için yapabileceğiniz şeylerden biri de gıda tüketimini sınırlamaktır. Yolculuktan hemen önce ona yiyecek vermekten kaçının.

Köpeğiniz araba yolculuğu deneyimini zihninde bulantı ve kusmayla ilişkilendirdi ve şartlandıysa bu bağlantıyı azaltmak için çeşitli şartlandırma teknikleri uygulanabilir:

  1. Bir iki hafta boyunca araba gezilerine ara verin.

  2. Geçmişte yaşanan tatsız deneyimlerden kaçınmak için mümkünse araç değiştirin.

  3. Köpeğinizin hoşlandığı yerlere kısa araba yolculukları yapın (park, vs.).

  4. Köpeğinizin araba gezilerine karşı hoşgörüsünü adım adım arttırın; onu önce arabaya yaklaşmaya alıştırın, ardından motor kapalıyken arabada biraz vakit geçirin. Köpeğiniz hazır olduğunda, daha uzun yolculuklara çıkmadan önce kısa araba gezileri ile onu alıştırın.

  5. Aracınızı köpeğiniz için eğlenceli bir yer haline getirmeye çalışın, mesela arabaya bindiğinde ona ödül bisküvisi verebilirsiniz. Fazla yememesine dikkat edin, bulantısı tetiklenebilir.

  6. Köpeğinizin gerçekten keyif alarak eğlendiği ve sadece arabada erişebildiği özel oyuncaklar satın alabilirsiniz.

  7. İlaç kullanmayı düşünebilirsiniz ancak öncesinde mutlaka veteriner hekiminizle bu konuyu detaylı görüşün.

Uyarı: Bizler blog yazarıyız, veteriner değiliz, eğer köpeğinizin farklı bir sebepten bulantı yaşadığını ya da bir sağlık problemi olduğunu düşünüyorsanız mutlaka veteriner hekiminizle görüşün.

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt