Köpeğinize Yüzmeyi Öğretmek İçin İpuçları
Yorum Yap

Köpeğinizin cinsinin "Retriever" olması onun doğuştan yüzmeyi bildiği anlamına gelmez. Ona yüzmeyi öğretmeniz gerekebilir. Yüzmek köpekler için hem çok sağlıklıdır hem de uzun yaz günlerinde ferahlamaları için harika bir yöntemdir.

Her yıl binlerce köpek maalesef boğularak hayatını kaybetmekte. Çoğunlukla havuza düşüp, yüzerek çıkmayı başaramadıkları için bu tehlike ile karşı karşıya kalmaktalar. Tıpkı insanlar gibi köpeklerin de su altında kalmayı veya sudan çıkmayı öğrenmeleri çok önemlidir.

Yukarıda bahsettiğim gibi köpeklerin yüzmeyi öğrenmesinin güvenlik dışında sağlık açısından da pek çok faydası var. Yüzme, artriti olan, ameliyattan sonra iyileşen ya da aşırı kilolu olan köpekler için güvenli bir aerobik egzersizi olabilir, çünkü su, kalorileri yakmalarına izin verirken eklemlerinin basınca maruz kalmasını önler.

Yüzme, köpeklerin aşırı enerjiyi yakmasına da izin verir. Özellikle performans köpekleri (çeviklik, flyball, herding, frizbi, takip ve itaat konularında rekabet edenler) ve Jack Russell gibi enerjisi yüksek ırklar için yüzmek en iyi enerji atma yöntemlerinden biridir. Unutmamalıyız ki her köpeğin mutlaka enerjisini atmak için fiziksel aktivitede bulunması gerekir.

Tüm köpekler doğuştan yüzmeyi bilmiyor mu?

Bazı köpekler sudan ve ıslanmaktan hoşlanmazken, bazıları doğal olarak su sporları için inşa edilmiş gibidir. Bulldog gibi kısa boyunlu, büyük göğüslü ırklar sıklıkla kafalarını suyun üstünde tutmakta güçlük çekerler ve hatta bazı Retriever'ler ve Spanieller'in "kulaç atmayı" mükemmelleştirmek için biraz pratiğe ihtiyaçları olabilir.

 

Köpeğinizin doğuştan yüzücü olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Eğer köpeğiniz yüzmek için yalnızca ön bacaklarını kullanıyorsa ve patilerini sudan çıkararak suyu tokatlar gibi yüzmeye çalışıyorsa; yüzme, doğuştan edindiği becerilerden biri değil demektir. Ona karnının altından küçük bir destek vererek, yüzerken arka bacaklarını ve kuyruğunu kullanmayı öğretebilirsiniz. 

Köpeğinize yüzmeyi öğretirken kullanacağınız birkaç basit kural, bu aktiviteyi bir ömür boyu eğlenceli hale getirebilir:

 

İlk önce Güvenlik

• ASLA köpeğinizi suyun altında kontrolsüz bırakmayın! Bir havuzda iseniz köpeğinizin rampanın nerede olduğunu bildiğinden emin olun. Bazı eğitmenler, köpeğinizin kendisini suyun dışına yönlendirmesine yardımcı olmak için, suyun içindeyken rahatça görebileceği bitki veya bayrak gibi büyük bir dikey işaretçi yerleştirmenizi önerir.

• Ayaklarını hafifçe suyun içine koyarak onu alıştırın ve “gel” komutuyla suya girmesini ve güvende hissetmesini sağlayın. Ardından, aranıza kısa bir mesafe koyun ve adım adım ilerleyin, mesafeyi çok yavaş arttırmaya dikkat etmelisiniz. Sığ suda çalışma yapın ve dersleri kısa tutun - en fazla on dakika.

• Dersleriniz sırasında köpek cankurtaran kemeri veya koşum takımı üzerine bağlanmış bir tasma kullanarak köpeğinizin kontrolünü sağlayın. Köpekler, insanlar gibi suyun içinde yere basamaz ve dinlenemezler, bu yüzden çabuk yorulabilirler.

• Eğer denizde yüzerseniz köpeğinizin Giardia (Bağırsak enfeksiyonuna neden olan ve sudan geçen bir parazit)'ya karşı aşılamayı unutmayın. Giardia kusma ve ishale neden olabilir ve size de bulaşabilir! Güçlü akıntılardan kaçının ve tüylü arkadaşınızın patisine zarar verebilecek su altı tehlikelerinin bulunabileceği tekne ve balıkçılık alanlarından uzak durun. Ayrıca köpeğinizin üstüne basabileceği suya gizlenmiş kütükler veya kayalara dikkat edin.

• Boyunuzu aşan suda köpeğinizle yüzmekten kaçının. Paniklemiş bir köpek "tekneye tırmanmaya" çalışabilir ve sizi suyun altına itebilir.

• Köpeklerde de güneş yanığı olabilir- özellikle burun ve kulaklar çevresinde. Bu nedenle onun gölgede kalmasına, güneş altında uzun süre vakit geçirmemesine dikkat edin. Veterinerinizden evcil hayvanlar için hazırlanan güneş kremleri hakkında bilgi alabilir ve bu kremleri de kullanabilirsiniz.

• Yemek köpeğinizin karnında sizinkinden daha uzun süre kalır, bu nedenle köpeğiniz yemek yedikten sonra bir iki saat bekleyin, ardından yüzmeye başlayın.

• Evcil hayvanlara ilk yardım'ı öğrenin ve becerilerinizi düzenli olarak geliştirin.

• Kötü deneyimlerden kaçının. Suyun çok soğuk olmadığından emin olun ve asla köpeğinizi suya atmayın veya itmeyin. Onu bir oyuncakla ödüllendirerek, havuz basamaklarına veya denizdeki kademeli eğime alıştırın. Birçok köpek ayağının altında yeri hissettiği takdirde suya girer.

• Bazı köpekler suyu sevmezler ve suda durmak istemezler. Köpeğiniz ağır nefes almaya ya da kalçası suya batmaya başlarsa, artık dışarı çıkıp dinlenmenin zamanı gelmiş demektir. Onu suda kalmaya asla zorlamayın!

• Klor cildi ve gözleri tahriş edebilir, denizdeki bakteriler evcil hayvanınızı hasta edebilir. Yüzdükten sonra köpeğinizi mutlaka temiz su ile durulayın ve özellikle kulaklarının iyice kuruduğundan emin olun. Kulak enfeksiyonu olan köpeklerin asla suya sokulmaması gerektiğini belirtelim.

• Köpekler bizi mutlu etmek için her istediğimizi yapmaya çalışsa da, köpeğinizin gerçekten suyun tadını çıkarıp çıkarmadığını anlamanız gerekir. Her spor herkese göre değildir. Örneğin en büyük kızımız Mici (kendisi tombul bir pug) suya girip serinledikten sonra hemen kendisini dışarı atıp gölgeye yatarken, küçük oğlumuz Darwin (schnauzer) sudan çıkmak bilmiyor. Önemli olan köpeğinizin eğleniyor olması, onu zorlamayın.

 

Sabırlı olmayı ve derslerinizi kısa tutmayı unutmayın. Birlikte yüzerek hem sıcaktan bunalmasını önleyecek hem de harika zaman geçireceksiniz.  

 
BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt