Kedilerle Seyahat: Arabada Kedi Güvenliği
Yorum Yap

Evcil hayvanlarla seyahat konusunda araştırma yaptığımızda köpek güvenliği ile ilgili tonlarca bilgi bulabilmemize rağmen konu kedilere geldiğinde pek de fazla kaynağa ulaşamıyoruz. Bu konuyla ilgili ufak çaplı da olsa sizlerle paylaşacağımız bazı öneri ve tavsiyelerimiz var. Umarım bu bilgiler sizin ve kedinizin hayatını biraz daha kolaylaştırabilir.

 

 

Ele alınması gereken ilk konu, yolda iken kedinizi güvende tutmaktır. Kedinizi güvende tutmak için hangi yöntemi kullanacağınızdan bağımsız olarak, bu yöntemi seyahate çıkmadan çok önce uygulamaya başlamanız gerekir. Kedinizin bu yönteme alışması ve kendisini rahat hissetmesi için duruma alışması gerekir.

Kedinizle seyahat etmenin en güvenli yolu bir kedi taşıyıcısı – kafes - kullanmaktır. Taşıyıcılar kedilere kendi kişisel alanlarını verir, bir kaza olasılığında onları korur ve en önemlisi araç içerisinde sizin dikkatinizi dağıtacak şekilde hareket etmesini ve kaçmasını önler. Taşıyıcı kafeslerin yumuşak ve sert olmak üzere farklı materyal opsiyonları vardır. Sert materyallerden yapılan taşıyıcılar daha güvenlidir, ancak yumuşak taşıyıcılar – bez çanta türü taşıyıcılar- aracınıza daha kolay yerleştirilebilirler ve bazılarının kendi emniyet kemerleri de vardır.

 

 

Kedinizi ilk defa taşıyıcısıyla seyahate çıkarmadan önce onu evde taşıyıcısına alıştırmanız çok önemlidir. Kendini rahat hissettiği bir ortamda taşıyıcısının içerisinde kalmaya alıştığı zaman, aracınızın içerisinde de rahat hissetmesi gerektiğini öğrenecektir. Bu konuda sabırlı olun ve ona zaman tanıyın. Unutmayın ki tüm çabanız esasen onun stres olmaması ve kendini konforlu hissetmesi içindir.


Kedileriniz bizimkine benziyorsa evdeyken bile taşıyıcılarının içinde oturmaya bayılıyor olabilirler ancak bu durum eğer tam tersiyse ve kafes içerisinde kalmaya dayanamıyorsa göğüs tasması kullanmak sizin için en iyi alternatif olacaktır. Hem sizin hem de kedinizin güvenliği için onun araç içerisinde serbest dolaşmasına asla izin vermemelisiniz. Göğüs tasması konusunda biraz farklı bir tutumumuz var. Biz kedimizin güvenliği için esasen köpekler için tasarlanmış göğüs tasmalarını kullanıyoruz, çünkü kediler için tasarlanan tasmaların kedilerin ağırlığını çok da iyi dengelemediklerini fark ettik. Özellikle göğüs bölgesi geniş tasmaları tercih ediyoruz – Maalesef kedi tasmaları basitçe iplerden oluşuyor ve bizce bir kaza anında onlar için çok tehlikeli olabilirler. Bu göğüs tasmasını emniyet kemerinize tutturup onun araç içerisinde sabitlenmesini sağlamayı da unutmayın. Bu şekilde kedinizin hareket edebileceği ufak bir alan da yaratmış, su kabına ulaşabilmesini sağlamış ve yolculuk sırasında çok bunalmamasını sağlamış olursunuz. Unutmamalısınız ki kedinizin taşıyıcı gibi tasmaya da alışması zaman alabilir. Mutlaka önceden evde onu alıştırın.

 

 

Araba içerisinde kedinizin güvenliğini sağlamak için başka seçenekleriniz de var, ancak yapmamamız gereken tek şey kedinizin araç içerisinde serbest dolaşmasına izin vermek. Kediler, siz araba kullanırken ayaklarınızın altı gibi tehlikeli yerlere, ya da hem kendi hem de sizin güvenliğinizi tehdit edecek yerlere girebilirler. Onlara için zehirli olabilecek bazı şeyler yiyebilir ve hayal bile edemeyeceğiniz yerlerde sıkışabilirler. Aslında söylemeye gerek yok, ancak tasması olmayan ya da kafeste bulunmayan bir kedi arabanın kapıları açıldıktan sonra kolayca kaçabilir ve yola atlayabilir. Kediniz bir taşıyıcıda seyahat ediyorsa, kedinizin taşıyıcısını güvenli, kapalı bir alana girmedikçe asla açmayın. Bir emniyet kemeri ve tasma kullanıyorsanız, kedinizin kemerini çözmeden önce tasmasını sabitlediğinizden ve kontrolün sizde olduğundan emin olun. 

Tüm bu güvenlik önlemlerinin yanında daha önce “Evcil Hayvan Güvenliği” yazımda bahsettiğim künye ve mikroçipleri mutlaka kullanmalısınız. Kedinizin künyesinde iletişim bilgilerinizin olduğundan emin olun ve kedinize taktıracağınız mikroçipteki bilgileri düzenli olarak güncelleyin. Unutmayın onların bizim gibi kendilerini korumak gibi bir bilinçleri yoktur ve onların güvenliğini sağlamak bizim sorumluluğumuzdur. Bu sebeple tedbirli olmak her zaman en iyisidir. 

 

Güvenli seyahatler dileriz :)

 
BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt