Arı Sokmasında Yapılması Gerekenler
Yorum Yap

Köpeğiniz veya kediniz bir arı tarafından sokulduysa neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Özellikle yaz aylarında parklarda ve bahçelerde gezmelere doyamayan köpeklerimiz ve meraklı kedilerimizin başına gelebilecek bu ufak kaza çok ciddi sorunlara yol açabiliyor.

Bu yaz tatilimiz sırasında küçük oğlumuz Darwin – henüz 10 aylık olduğu için hem çok hareketli hem de çok meraklı – arıyla oynamaya çalışırken, “Dur oğlum, aman sakın!” demeye kalmadan dudağından sokuldu. Neyse ki herhangi bir alerjisi olmadığı için ufak bir şişlik ile durumu atlattık ama her zaman bu kadar şanslı olmayabiliriz. Bu sebeple bu yazıyı kaleme almaya karar verdim.

 

 

Tıpkı insanlar gibi evcil hayvanlarımız da böcekler tarafından sokulduklarında alerjik ya da iltihaplı reaksiyonlar yaşayabilirler. Onlar için en güvenli olan şey onları arılardan ve böceklerden uzak tutmaktır ancak özellikle genç hayvanları meraklarına karşı koymaya ikna etmek zor olabilir. Neyse ki, arı ya da böcek sokması sonrasında kedi ve köpeğinize yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

 

Öncelikle arı ve böcekleri uzak tutmaya çalışın.

Eğer bahçeli bir eviniz varsa arılara çekici gelmeyen kasımpatı, limon otu ya da çuha çiçeği gibi bitkiler yetiştirmeye başlayabilirsiniz. Eğer köpeğinizle birlikte bahçede vakit geçirecekseniz limon otu esanslı mumlar yakarak arıları uzak tutabilirsiniz. Açıkta yiyecek bırakmamaya özen göstermelisiniz. Köpeğinizin istemediğiniz yerlere burnunu sokması ihtimaline karşı ona “Dur, bırak” gibi komutlar öğretin. Bu şekilde onun için zararlı olabilecek şeylerden uzak durmasını sağlayabilirsiniz. Her ne kadar elinizden gelen tüm önlemleri alsanız da maalesef bazı kazalar olabilir. Evcil hayvanlar yüzlerinden, ağızlarından, dillerinden, damaklarından; eğer arıları yakalamaya çalışırlarsa patilerinden ve arıların üstüne otururlarsa bacaklarından sokulabilirler, dolayısıyla her zaman hazırlıklı olmakta fayda var.

 


Evcil hayvanınız arı ya da böcek tarafından sokuldu diyelim.

Eğer evcil hayvanlarınızın yüzünde bir şişlik fark ederseniz ya da sürekli yüzünü kaşıyıp yaladığını fark ederseniz, tüylü dostunuzun arı tarafından sokulmuş olması olasılığı oldukça yüksektir. Eğer böyle bir durum fark ederseniz birkaç saat boyunca dikkatlice onu gözlemlemeniz gerekiyor. Bazı insanlar gibi kedi ve köpekler de arı ve böcek toksinlerine karşı fazlasıyla duyarlı olabilirler ve sokulduktan sonra ciddi bir alerjik reaksiyon geliştirerek, dolaşım sisteminin çalışmasını durduran anafilaktik şok'a girebilirler. Çoğunlukla sokulmadan sonraki bir saat içinde ortaya çıkan aşağıdaki semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, acil bir şekilde veteriner hekiminize başvurmalısınız:

 

1. Şiddetli ve aşırı derecede kabarma (sadece dudak değil, tüm yüzün şişmesi),

2. Nefes almada güçlük ve yüksek ihtimalle boğaz şişmesine bağlı solunum güçlüğü,

3. Dudak içleri ve diş etlerinde çok soluk veya mavi renkli sümüksü madde oluşması,

4. Hızlı ve / veya düzensiz nabız

5. Uzun Kılcal Dolum Süresi (Evcil hayvanınızın diş etin parmağınızla bastırın ve parmağınızı çekin, bastırdığınız bölgenin eski pembe rengine geri dönmesi 2 saniyeden uzun sürüyorsa, tıbbi bakıma ihtiyacı olabilir.) 

 

 

Evcil Hayvanlarda Arı Sokmasının Tedavisi

Evcil hayvanınız şiddetli bir reaksiyon göstermiyor gibi görünse bile, sokulduğu yer ağrılı veya rahatsız edici olabilir. Bu konuda ona yardımcı olmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz: 

 

• Böcek sokması ağzındaysa:

-Şişkinliği en aza indirgemek için bir buz küpü veya az miktarda buzlu su ile press yapın.

-Ağız mukozası zararlı böceklerin toksini daha çabuk emer, veteriner hekiminizden derhal yardım isteyin. Eğer tüylü dostunuzun sokulma sonucunda dili şişerse, nefes almasını sağlamak sizin için çok zor olacaktır, acilen veteriner hekiminize giderek, müdahale etmesini sağlayın. 

 

• Eğer sokma vücudun başka bir yerinde ise:

-Arının iğnesi köpeğinizin/kedinizin kürkü altında gizli kalmış olabilir, öncelikle iğneyi tespit ederek onu çıkartın. Bir kredi kartı, lolipop çubuğu veya tırnağınızla iğneye hafifçe vurun. Zehir torbasını delip hayvanınızın vücuduna daha fazla toksin girmesine sebep olabileceği için parmağınızla veya cımbızla çekerek çıkartmaya çalışmayın.

-Daha önce alerjik reaksiyonlardan ötürü evcil hayvanlarınız için özel olarak reçete edilen bir ilacınız varsa, veterinerinizin talimatları okuyun ve uygulayın. Anafilaksi riskine karşı derhal veteriner hekiminizle iletişime geçin.

-Arının soktuğu yeri bulabiliyorsanız, bir çorba kaşığı kabartma tozunu bir damla su ile karıştırarak macun kıvamına getirip sokulan yere uygulayın. (Kabartma tozu hem alkalidir hem de toksin asiditesini engellemeye yardımcı olur.

- Şişkinliği azaltmak için yine soğuk bir pres uygulayın, ancak dostunuzun derisine zarar vermemek için birkaç dakikada bir ara vermeyi unutmayın. Size bu noktada en büyük önerim buz ya da soğuk kompres pedini bir beze sardıktan sonra uygulamanız. Bu şekilde cildinin aşırı soğumasını ve canının yanmasını engelleyebilirsiniz.

 

Elbette, arı ya da böcek sokmaları sadece siz evdeyken gerçekleşmez, bu sebeple doğa yürüyüşlerine çıkarken ya da tatile giderken ona müdahalede bulunabileceğiniz bir ilk yardım setini yanınızda bulundurmaya çalışın. Eğer köpeğinizin alerjik olduğunu biliyorsanız ilaçlarını mutlaka yanınızda taşıyın. Her zaman söylediğim gibi tedbirli ve hazırlıklı olmak onun güvenliği için her zaman en önemli şeydir.

 

Sağlıklı günler dilerim :)

 

Uyarı: Eğer köpeğinizin ciddi bir reaksiyon yaşadığını düşünüyorsanız mutlaka acilen veteriner hekiminizle görüşün.

 

 

Yayınlanma tarihi: 12 Aralık 2017
BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt