Pug’ların Özellikleri ve Bilmeniz Gerekenler
Yorum Yap

Pug’ların Özellikleri ve Bilmeniz Gerekenler

 

 

Pug yuvarlak ve buruşuk başlı, kısa burunlu, iri ve sağlam küçük gövdeli ve kıvırcık kuyruklu neşeli bir köpektir. Bu sevimli küçük köpek; büyüleyici, iyi huylu, enerjik ve oyuncudur. Pug, büyük bir kişiliğe sahip küçük bir köpektir, bu nedenle ufak ama aktif bir refakatçi köpek isteyenler için idealdir. Ayrıca bu cinsin dengeli tavırları, onu çocuklu aileler için iyi bir seçim haline getirir.

 

Irk Özellikleri

 

 

 

Pug'ların Tarihi

 

 

Milattan öncesine kadar uzanan bir geçmişi olan Pug, dünyanın en eski köpek ırklarından biridir. Pug'ın gerçek kökenleri hakkında çok fazla tartışma olmasına rağmen, aslen Çin'den geldiği kabul edilmektedir. Pug’ların Pekingese’ler ile akraba olduğu düşünülse de, çoğunlukla Bulldog veya Mastiff ırklarından geldiği bilinmektedir. Pug’lar bir zamanlar Tibet'teki Budist rahiplerin en sadık yoldaşlarıydı, belki de bu yüzden son derece dengeli, sevgi dolu, neşeli köpeklerdir.

 

 

16. ve 17. Yüzyıllara geldiğimizde ise Pug’lar Avrupa kraliyet ailesi arasında popüler hale geldi. Kral 2.William ve Kraliçe 2. Mary İngiltere tahtına çıktıklarında, Hollanda'dan Pug getirdikleri biliniyor. İspanyol soylularının Goya tarafından yapılan resimlerinde de sıkça Pug’lara rastlamak mümkün. Napolyon'un karısı Josephine, hapishanede Napolyon'a gizli mesajlar taşıyan bir Pug’a sahipti. Kraliçe Victoria'nın torunları, Kral 5. George ve Kral 8. Edward’ın da Pug’ları vardı. İngilizler 1860'ta Çin İmparatorluk Sarayı'nı ele geçirdikten sonra İngiltere'ye yeni bir Pug ve Pekinez dalgası da getirdiler. Daha kısa bacaklara ve modern Pug burnu stiline de katkıda bulundular.

 

 

Pug’ların Kişiliği ve Bakımı

 

Pug, dökülme eğilimi olan kısa, yumuşak bir tüye sahiptir. Düzenli fırçalama ile temel rutin bakım genellikle bu cins için yeterlidir. Enfeksiyonları önlemek için yüz kıvrımlarını temiz tutmaya ekstra dikkat gösterilmelidir. Kalıntıları nemli bir sünger veya bebek bezi ile silmeli ve ardından iyice kurulamalısınız. Pug’ınızın herhangi bir alerjisi veya başka cilt sorunları varsa, sık banyo yaptırmanız da gerekecektir.

 

 

Pug’lar, genellikle eğitime iyi ama yavaş yanıt veren mutlu köpeklerdir (özellikle ödül maması ile motive olma eğiliminde oldukları için). Ona en azından temel komutları öğretin ve onu kucağa alınmaya alıştırdığınızdan emin olun. Pug’ların genellikle inatçı bir tarafı vardır. Bu nedenle, tırnaklarını törpülemek için uğraşırken eğitimsiz bir Pug’la uğraşmak zor olabilir. Tırnaklarını kısa ve rahat tutmak için düzenli olarak kesin.

 

 

Ağız hijyenine dikkat edin ve diş etlerini ve ağzını sağlıklı tutmak için köpeğinizin dişlerini haftada en az birkaç kez fırçalayın. Brakisefal kafatası yapılarından dolayı diş sıkışıklığı yaşarlar, bu sebeple diş problemleri yaşadıklarını ve veterinerde daha sık diş temizliğine ihtiyaç duyabileceklerini unutmayın.

 

Pug’lar orta derecede egzersize ihtiyaç duyar. Güzel bir yürüyüş ve aktif oyun, Pug’ınız için yeterli olacaktır. Özellikle sıcak havalarda, Pug’ınızın aşırı egzersiz yapmadığınızdan emin olun. Pug'ın kısa burnu, bu cinsin nefes nefese solumasını zorlaştırır. Pug’lar, daha soğuk havalarda bile ısı bitkinliğine ve sıcak çarpmasına eğilimlidir. Pug’ınızı (veya herhangi bir köpeğinizi) serin havalarda bile bir araçta gözetimsiz bırakmayın. Hava yoluyla seyahat ederken, Pug’ınızın sizinle birlikte yolcu bölmesindeki bir taşıyıcıda seyahat etmesi her zaman en iyisidir.

 

 

Çok fazla havlayan köpeklerden değildirler ama horlama ve hapşırma sesleri de dahil olmak üzere birçok komik ses duyacağınızı söyleyebiliriz.

 

Refakatçi köpekler olarak uzun geçmişleri, Pug’ların herkesle dost olmasına katkıda bulunsa da onu çevrenizdeki insanlar ve diğer köpeklerle sosyalleştirmeniz gerekir. Bu, köpeğinizin daha kendinden emin hissetmesine ve utangaç, ürkek veya saldırgan olmamasına yardımcı olacaktır.

 

Pug’lar, çocukları sevdikleri ve çocuklar tarafından sevildikleri için çocuklu bir aile için iyi bir seçimdir. Çocuklarla oynayacak kadar küçüktürler ama yaralanma riski taşıyacak kadar hassas değildirler. Ayrıca Pug’ların genellikle diğer köpekler, kediler ve diğer küçük hayvanlarla arası iyidir.

 

 

 

Pug’larda Yaygın Olan Sağlık Sorunları

 

Pug’larda bazı kalıtsal sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Bunlar:

 

-Brakisefalik sendrom (Brakisefali sendromu, bir köpeğin nefes almasının kısmi olarak tıkanmasına neden olan üst solunum yolu anormalliklerinin bir kombinasyonudur.)

 

-Alerjiler ve diğer cilt sorunları

 

-Entropiyon (Göz kapaklarının içe-göze doğru- dönmesi)

 

-Kornea ülserleri

 

-Pug Köpek Ensefaliti (PDE) olarak da bilinen, ergen ve genç yetişkin boksör ırklarını etkileyen benzersiz bir beyin iltihabı şekli

 

Pug’ların Diyeti ve Beslenmesi

 

 

Puglar, günde iki öğün kuru mama ile beslenmelidir. İhtiyaç duyacağı miktar, köpeğin büyüklüğüne, aktivite düzeyine, yaşına ve diğer faktörlere bağlı olacak ve köpeğinizin ömrü boyunca değişecektir. Pug'ınızı ödül mamasıyla aşırı şımartmamaya ve ona insan yemeği vermemeye dikkat etmelisiniz. Çünkü Pug’lar yemek yemeyi sever ve onların aşırı kilolu veya obez olmaları oldukça kolaydır. Bu durum, yaşam beklentilerini azaltabilir ve birçok sağlık sorununun gelişmesine sebep olabilir. Köpeğinizin sağlıklı kalması için kilosunu düzenli olarak takip ettiğinizden ve veterinerinizle sık sık görüştüğünüzden emin olun.

 

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt