Köpeğinizin Sizinle Bağ Kurduğunu Gösteren İşaretler
Yorum Yap

Köpeğinizin Sizinle Bağ Kurduğunu Gösteren İşaretler

 

Köpeklerimizle gerçek bir bağ kurmak neden bu kadar önemlidir? Çünkü onunla sağlıklı ve güçlü bir kurmanız birlikte daha mutlu ve sağlıklı bir şekilde yaşamanızı sağlar. Aranızdaki bu bağ, tipik olarak, oyun oynarken, eğitim alıştırmalarınız sırasında, egzersiz yaparken, kısacası onunla birlikte vakit geçirdiğiniz her an gelişir.

 

Köpeğinizin sizinle bağ kurduğunu anlamanın bazı yolları vardır. Göz temasından selamlamaya kadar, köpeğinizin size bağlı olup olmadığını davranışlarından anlayabilirsiniz. Size bağlandıklarında köpekler:

 

1 - Kolaylıkla Göz Teması Kurarlar

 

 

Göz teması genellikle temel itaat derslerinde öğrenilen ilk şeydir, çünkü köpeklerin odaklanmasına yardımcı olur. Genel olarak hayvan dünyasında göz teması bir meydan okuma olarak görülebilir, ancak sevgi dolu ilişkilerde bu bir güven ve sevgi işaretidir. Kendi göz teması alışkanlıklarınızı düşünün; Bir başkası tarafından gerildiyseniz veya gözünüz korktuysa, o kişinin gözlerinin içine bakmakta zorlanabilirsiniz, ancak eğer karşınızdaki kişiye güveniyor ve saygı göstermek istiyorsanız göz teması kurmaya çalışırsınız. Köpekler için de bu durum çok benzerdir.

 

Göz teması, sadece bir köpek ve onun insanı arasındaki güçlü bir bağın işareti değildir, aynı zamanda bu bağı yaratmanın ve geliştirmenin de bir yoludur. Japon araştırmacılara göre, sahiplerine bakan köpeklerin oksitosin (aşk hormonu) seviyeleri yükseliyor, üstelik sahiplerinin oksitosin seviyelerini de yükseltiyorlar (kaynak). Başka bir deyişle, köpeğinizle göz teması kurmanız, aranızda bir sevgi ve bağlanma döngüsü başlatır.

 

 

2 - Yürüyüş Sırasında Sizi Kontrol Ederler

 

İnsanlarına bağlı olan köpekler onlara sık sık bakma eğilimindedir. Bu, 7/24 yüzünüze bakarak yanınıza yapıştıkları anlamına gelmez. Bir güvercin görürlerse hala tasmayı deli gibi çekebilirler, ancak uçup gittiğinde size geri döneceklerdir.

 

En maceracı, bağımsız köpekler bile bağlarını zaman zaman sizi kontrol ederek gösterirler. Örneğin, ufak oğlum Darwin çok hareketli ve başına buyruktur, özellikle yürüyüş sırasında önümde koşmaya meyillidir, ancak her zaman ne kadar geride kaldığımı anlamak için durup kontrol eder. Benzer şekilde köpeğiniz yeni girdiği bir ortamda sizinle düzenli göz teması kuruyorsa, bağınız güçlü demektir.

 

 

 

3 - Siz Eve Gidince Çıldırırlar

 

Köpeğiniz siz eve geldiğinizde fazlasıyla heyecanlanıyor mu? Mutlu, gürültülü ve kuyruk sallayarak selamlama, sizin ve köpeğinizin birbirinize bağlı olduğunun en kesin işaretlerinden biridir.

 

 

4 - Beden Dilleri Sizin Yanınızdayken Sakin Ve Rahattır

 

Biliyorum, az önce köpeğiniz sizi gördüğü için çok heyecanlıysa, bu size bağlı oldukları anlamına gelir dedim! Ancak, insanına bağlı bir köpek aynı zamanda rahat bir köpektir. Eve varışınızdaki ilk heyecan patlamasından sonra, köpeğiniz muhtemelen sakinleşir.

 

 

Köpeklerde en sık görülen rahat vücut dili ifadeleri şunlardır:

 

-Hafifçe açık ağız, gevşek, sarkık bir dil

-Göbek masajı için yuvarlanmak (bu size güvendiklerini gösterir)

-Yumuşak, rahat yüz ifadesi

-Kuyruk sallamak

-Oyunu davet etmek ve teşvik etmek için önünüzde kollarını uzatıp eğilmesi

 

 

5 - Ayakkabılarınızı Ağızlarında Taşırlar

 

Sahiplerine bağlı olan köpekler, onların kokularına da çok bağlıdırlar ve özellikle giysi ve ayakkabı gibi ekstra koku taşıyan eşyalara fazlaca ilgi gösterebilirler. Bu durumu bir köpeğin bakış açısından düşünün: koku, onların birincil iletişim aracıdır ve eşyalarınız ona ev, bağlılık ve sevgiyi hissettirecektir.

 

Tabii ki, kıyafet ve ayakkabı ilgisi her zaman iyi bir şey değildir. Köpeğiniz kirli çamaşırlarınızı biriktiriyorsa veya en sevdiğiniz terlikleri yok ediyorsa, ayrılık kaygısı belirtileri gösteriyor olabilir (Köpeğinizin ayrılık kaygısı yaşadığını düşünüyorsanız bu konuda daha önce yazdığım bu yazıya mutlaka göz atmalısınız). Aksi takdirde, bunu bir iltifat olarak kabul edin ve onları ayakkabılardan uzaklaştırabilecek doğal çiğnemelikler ve bir adet feda edilmiş eski tişört ile yolunuza devam edin.

 

6 - Konuştuğunuzda Dinler Ve Çağırdığınızda Gelirler

 

Duyarlılık, sizin ve köpeğinizin güçlü bir bağ oluşturduğunuzun en önemli işaretlerinden biridir. Köpeğiniz siz konuşurken sizi dinliyorsa ve verdiğiniz komutlara uyuyorsa bu, size bağlı olduğunu gösterir. Temel itaat eğitimi, bağınızı güçlendirmenin harika bir yoludur (Temel itaat eğitiminden bu yazımda bahsetmiştim).

 

Sizi dinlemesi veya çağrıldığında gelmesi, köpeğinizi potansiyel olarak tehlikeli olabilecek durumlarda güvende tutabilir. Bu alışkanlığı ona kazandırmak için “Gel” komutunuza her uyduğunda onu bolca sevgi ve okşama ile mutlaka ödüllendirin. Bilsin ki çağrıldığı zaman giderse, arkasında ne bırakırsa bıraksın, size gelmek müthiş bir mutluluk kaynağı olacak.

 

7 - Fiziksel Sevgi Ararlar

 

 

Genel olarak tüm makaleler, köpeklerin “sarılmalardan” hoşlanmayabileceğinin altını çiziyor, ancak bu, fiziksel sevgiden nefret ettikleri anlamına da gelmiyor. Aslında sevginizi fiziksel olarak göstermeniz köpeğinizle gerçekleştirebileceğiniz en önemli bağlanma aktivitelerinden biridir. Köpeğiniz okşanmak ya da göbeğini kaşıtmak istiyorsa, televizyon karşısında otururken pat diye gelip size dokunacak şekilde yanınıza kıvrılıyorsa, size kesinlikle bağlı demektir.

 

 

Köpeğinizle Aranızdaki Bağı İyileştirmenin Yolları

 

Bu listeyi okuduysanız ve hala endişeleniyorsanız, korkmayın: Köpeğinizle bağınızı güçlendirmek için atabileceğiniz somut adımlar var. En kolayı (ve en eğlencelisi), her gün en az 30 dakika odaklanmış, bire bir zaman geçirmektir. Buna yürüyüşler, bahçe zamanı veya birlikte TV izlemek dahil değildir. Bağlanma süreniz sadece ikiniz arasında, aktif ve birbirinize odaklanmış olmalıdır.

 

Köpeğinizle yapabileceğiniz birkaç bağlanma etkinliği:

 

- Bir antrenman seansı yapın. Yeni beceriler üzerinde çalışmak veya eski becerileri pekiştirmek, bağ kurmanın harika bir yoludur!

 

- Çeviklik veya frizbi gibi sizin ve köpeğinizin takım olarak birlikte çalışabileceğiniz bir sporu deneyin.

 

- Yemek (sağlıklı, uygun miktarlarda) aşktır! Sağlıklı protein kaynaklarını hedefleyin ve köpeğiniz için bazı ev yapımı yemekleri deneyin. Göz temasını ekleyerek yemek zamanını bir bağlanma etkinliği haline getirebilirsiniz.

 

- Köpeğinize bir bakım seansı veya masaj yapın.

 

- Getir, çek veya saklambaç oynayın.

 

 

Tabii ki, bağ kurmanın en iyi yolu köpeğinizle kaliteli zaman geçirmek ve ona olduğu gibi, harika ve eşsiz en iyi arkadaşınız gibi davranmaktır. Unutmayın ki bu bağlar, köpekler ve onlara iyi davranan insanlar arasında doğal olarak gerçekleşir. Köpeğinize iyi bakın, onunla sosyalleşin, birlikte olumlu deneyimler yaşayın ve onun benzersiz kişiliğine saygı gösterin. Sizi mutlaka ömür boyu sevgi ile ödüllendirecektir.

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt