Köpeklerden Öğrenebileceğimiz Hayat Dersleri
Yorum Yap

Köpeklerden Öğrenebileceğimiz Hayat Dersleri

 

Biz insanlar her zaman köpeklerimizi eğitmeye ve onlara yeni numaralar öğretmeye çalışıyoruz. Ama düşününce belki de onlardan hayat dersi alması gerekenler bizlerizdir. Patili dostlarımızın tamamının paylaştığı temel kişilik özelliklerinden bazılarını bizler de taşıyor olsaydık, hem toplumsal hem de hem de kişisel olarak hepimiz çok daha iyi durumda olurduk. Köpekler sadıktır, koruyucudur, koşulsuz severler, etraflarında olup bitenin son derece farkındadırlar ve sahip oldukları az şeyin tadını nasıl çıkaracaklarını tam olarak bilirler. Bu yüzden eğer kendinizi ve hayata bakış açınız geliştirmeye karar verirseniz; kişisel gelişim kitapları yerine patili dostunuzdan ilham alabilirsiniz.

 

 

Ünlü Fransız imparatoru Napoleon Bonaparte, 1815'te kendisini boğulmaktan kurtaran köpek hakkında şunları söyledi: "İşte beyler, bir köpek bize insanlık hakkında bir ders veriyor."

 

1. Sadık olun

 

Sadakat, köpeklerin insanlarla paylaşabileceği en büyük bağlardan biri olarak kabul edilir. Köpeğiniz için siz bir süper kahramansınız. Bu basit ama önemli özellikleri, köpeklerin kültürümüzde bu kadar popüler olmasının nedenlerinden biridir.

 

Köpekler sadakatlerini sayısız şekilde gösterirler. Benzer şekilde, biz de aynısını yapmalıyız. Nasıl mı? Sevdiklerinizle vakit geçirin. Onlara sevgi gösterin ve başkalarına karşı empati kurun. Bu, aranızda sadakat oluşturacak ve onlara bağlı olduğunuzu kanıtlayacaktır.

 

Sadakatten söz etmişken Hachiko’dan bahsetmezsem olmaz. Sadakat söz konusu olduğunda Akita’lar listenin başındadır ve bunun en ünlü örneği Hachiko'dur. 1923 doğumlu Japon Akita, sahibine olan sonsuz sevgisi ve sadakati ile hatırlanır. Sahibi 1925'te öldüğünde, Hachiko, sahibini geri dönmesi için tren istasyonunda tam dokuz yıl bekledi ve aynı istasyonda beklerken son nefesini verip, sahibinin yanına gitti.

 

 

2. Sevdiklerinizi Koruyun

 

Köpekler, sevdiklerini korumak söz konusu olduğunda mükemmellerdir. Birçok ırk, bölgelerini savunmak için doğal bir içgüdüyle doğar.

 

İnsanların gözden kaçırabileceği bazı şeyleri sezme yetenekleri vardır. Örneğin kulakları, insanlarınkinden neredeyse iki kat daha geniş aralıktaki frekansları duymalarına izin verir. Bu da onlara bizim duyamadığımız şeyleri duyma yeteneği verir. Köpekler ayrıca son derece gelişmiş koku alma duyuları sayesinde de pek çok tehlikeyi ya da tuhaflığı sezebilme yeteneğine sahiptirler.

 

Tamam, biliyorum; onların bu muazzam duyularını taklit edemeyiz ama ailelerini ve sevdiklerini koruma konusundaki azimlerinden feyz alabiliriz. Örneğin Alman Çoban Köpekleri bunun en iyi örneklerinden biridir. Onlar, insanlarını tehlikeden kurtarmak için kendi hayatlarını bile feda edebilen köpeklerdir. 2014 yılında Colorado’da bir polis kovalamacası sırasında partnerini korurken şüpheli tarafından vurulan K9 Bruno’yu duymuşsunuzdur. İyileştiğinde partneri tarafından sahiplenildi ve emekliliğinin tadını çıkarmaya başladı.  

 

3. Koşulsuz Sevin

 

Köpekler sahiplerine karşı koşulsuz sevgileriyle bilinirler. Bu, aslında hepimizin faydalanabileceği bir ders. Onların affetmek ve unutmak konusundaki isteklilikleri, bence en ilham verici özelliklerden biri ve hepimiz kendi hayatımıza, onların bu yönünü eklemeye çalışmalıyız.

 

 

Hayvan ve insan arasındaki bağ gerçekten özel olabilir. Gerçek koşulsuz sevgi, köpek dostunuzun sizi iyi gününüzde ve kötü gününüzde seveceği anlamına gelir. Bu hayranlık ve dostluk, zorlu duygusal zamanlardan geçmenize de yardımcı olabilir. Terapi köpekleri olarak sıklıkla kullanılmalarının nedeni budur. Bu sevgi dolu karakterleriyle onlar, huzurevlerinde bir büyüğümüzün moralini yükseltmek veya bir kanser hastasına mutlu dakikalar yaşatarak ona enerji vermek gibi muazzam görevler üstlenirler.

 

Bu aslında öğretilmesi gerekmeyen bir ders. Hepimiz başkalarına ve özellikle ailelerimize aynı koşulsuz sevgiyi göstermeye çalışmalıyız.

 

 

4. Dikkatli ve Tedbirli Olun

 

Köpekler etraflarında olup bitenlere karşı çok uyanık ve dikkatlidir. Yabancılara gelince de normalden daha temkinlidirler. Bu iki özellik, potansiyel olarak tehlikeli durumlardan kaçınmalarına yardımcı olur.

 

Aynı şekilde, biz de her zaman çevremize karşı mümkün olduğunca tetikte olmaya çalışmalıyız. Bu şekilde her an birinin hayatını kurtarabiliriz. Bir şeylerin ters gittiğini sezerek insanını yangından kurtaran, ya da insanı düşüp bayıldığında yardım çağıran köpeklerin hikayelerini duymuşsunuzdur.

 

Çevrenizi inceleyin ve içgüdüleriniz sizi uyardığında her zaman harekete hazır olun. Size ne zaman kimin ihtiyacı olacağını bilemezsiniz.

 

5. Hayattaki Basit Şeylerin Keyfini Çıkarın

 

Hayatın tadını çıkartmak belki de köpek dostlarımızdan öğrenebileceğimiz en önemli derslerden biri. Eğer hayatınızı bir köpekle paylaşacak kadar şanslı bir insansanız, köpeklerin mutlu ve neşeli olmak için çok fazla şeye ihtiyaç duymadığını bilirsiniz.

 

 

Pek çok maddi beklentisi olan ve sürekli meşgul insanların aksine köpekler, basit şeylerden keyif alırlar. Sadece sizinle vakit geçirmek bile onlar için yeterlidir.

 

Mahallede basit bir yürüyüşe çıkmanın, her zaman gittiği köpek parkında arkadaşlarıyla oynamanın ya da akşamları televizyon karşısında göbeğini açıp yatmanın keyfini çıkarırlar.

 

Bu yüzden, hayatınız karmaşıklaştığında, ilham almak için patili dostunuza bakın. Belki de hayatta bazen bir adım geriye atarak basit şeylerin tadını çıkarma zamanınız gelmiştir.

 

 

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt