Golden Retriever’ların Özellikleri ve Bilmeniz Gerekenler
Yorum Yap

Golden Retriever’ların Özellikleri ve Bilmeniz Gerekenler

 

Golden Retriever'ları, altın rengi muhteşem tüyleri, sarkık kulakları ve eğlenceli karakterleri ile tanıyoruz. Bu suyu seven, oyuncu köpekler aslında kümes hayvanlarını avcılardan korumak yetiştirilmişlerdi, ancak günümüzde sahipleriyle bol bol oyun oynayan bir dosttan hizmet köpeği olarak çalışmaya kadar birçok başka rolde de mutlular.

 

 

Irk Özellikleri

 

 

Golden Retriever’ların Tarihi

 

Golden Retriever'lar aslen 19. yüzyılda İskoçya'da suda ve karada avlanma konusunda uzmanlaşmış av köpekleri olarak yetiştirildi. O dönemde yaşayan köpek yetiştiricileri avlanan su kuşlarını zarar vermeden avcı sahiplerine getirmeleri ve kümes hayvanlarını korumaları için Amerikan Su Spanyelleri ile diğer Retriever Irklarını karıştırarak bu muhteşem köpekleri yetiştirmeyi başardılar.

 

 

 

Golden Retriever Kürk Özellikleri ve Bakımı

 

Golden Retriever köpekler genelde altın rengi olmalarına rağmen, açık altından (beyaz Golden Retriever veya İngiliz kreması Golden Retriever gibi) koyu altın renklerine kadar çeşitli tonlarda kürke sahip olabilirler ve ön ayaklarının arkalarında, boyunlarında, uyluklarının arklarında ve kuyruk diplerinde uzun tüyler vardır.

 

 

Bu muhteşem altın rengi kürk, su geçirmez bir dış katmandan ve vücut ısısını hem serin hem de sıcak havalarda düzenleyen yumuşak bir iç astardan oluşan çift katmanlı bir kürktür.

 

Çift kat kürklü diğer köpekler gibi, Golden Retriever’lar da tüy döken köpeklerdir. Sonbahar ve ilkbaharda yoğun dökülmeleri önlemek için köpeğinizi genellikle haftada bir, tüy döktüğü aylarda ise her gün fırçalamak önemlidir. Düzenli bir fırçalama rutini takip ederseniz Golden Retriever’lar sadece ara sıra banyoya ihtiyaç duyarlar.

 

Golden Retriever’ların Kişiliği

 

Golden Retriever'lar iyi kalpli, güvenilir ve naziktir. Bu özellikleri yüzünden son derece zayıf bekçi köpekleri ama mükemmel aile köpekleridirler. Zekilerdir, insanlarını memnun etmeye heveslilerdir. Oyuncu, aktif ve eğitilebilir köpeklerdir.

 

Uzun süre yalnız bırakılırlarsa endişe duymaya eğilimlidirler, dolayısıyla kendilerine bolca zaman ayırabilen ve ilgi gösteren insanlarla mutlu olacaklardır.

 

 

Golden Retriever için İdeal Ortam

 

Bir Golden Retriever’ın bol miktarda egzersize ihtiyacı vardır ve (tahmin ettiğiniz gibi) enerjilerini atmak için açık alanları tercih eder. Bu nedenle, bir Golden Retriever, büyük bir bahçeye sahip bir ev veya onu, düzenli olarak, tasmasız koşturabileceği bir parka götürecek bir insanla yaşamak için uygundur. Küçük çocuklarınız varsa, Golden Retriever, özellikle uygun şekilde eğitilmişse, güvenli bir seçimdir.

 

 

Golden Retriever’ların İdeal İnsanları

 

Golden Retriever, günlük egzersize ihtiyaç duyan yüksek enerjili, aktif bir köpektir. Bu köpek türü için ideal evcil hayvan ebeveyni de aktiftir ve bu köpeğin can attığı günlük egzersiz (bir saate kadar) rutinini ona sağlamalıdır. Golden Retrieverlar yüzmekten, koşmaktan, yürümekten ve oyun oynamaktan hoşlanırlar.

 

Golden Retrieverlar, çok aktif oldukları ve aileleriyle vakit geçirmek istedikleri için, ona ayıracak  bolca zamanı olan, benzer şekilde enerjik sahipler için idealdir.

 

 

Golden Retriever Eğitimi

 

Golden Retriever'ların eğitilmeleri kolay olsa da çabuk sıkılabilirler. Sıkıldıkça da yaramaz davranabilir ve komutları almamaya başlayabilirler. Yakınlık ve fiziksel aktivite gereksinimlerine dikkat ederek, sıkılmayacağı kısa seanslardan oluşan düzenli bir eğitim programı uygulamanızda fayda vardır.

 

Golden Retriever'lar itaat eğitiminde başarılı olduklarından ve her zaman tetikte yaratılışlarından ötürü arama ve kurtarma gibi daha zorlu alanlarda çalışan hizmet köpekleri olarak da çalışabilirler.

 

Eğitimle ilgili bir not: Golden Retriever'lar o kadar uyumlu ve çalışkandırlar ki, bazen bitkin düşene kadar çalışabilirler. Su ve dinlenme molalarını antrenmanlarına dahil ettiğinizden emin olun ve yorucu antrenmanları yapboz oyuncakları gibi zihinsel egzersizlerle veya uzun yumuşak yürüyüşlerle tamamlamaya özen gösterin.

 

 

Golden Retriever Bakımı

 

Daha önce bahsettiğim gibi Golden Retriever'ların yoğun, su geçirmez çift katlı bir kürkü vardır. Kürkün iç katmanı olan astarlarını ilkbahar ve sonbaharda (veya ılıman iklimlerde yıl boyunca) dökerler. Mevsimsel dökülme dönemlerinde ölü tüyleri çıkarmak için günlük fırçalama gerekebilir. Yılın geri kalanında, bakım olarak haftada bir kez fırçalamak yeterli olacaktır. Ara sıra yapılan banyolar, Golden Retriever'ınızın temiz kalmasına ve ayrıca dökülen kürklerin atılmasına yardımcı olacaktır. Çoğu köpek gibi, Golden Retriever'ların tırnakları da düzenli olarak kesilmeli ve diş sağlığını korumak için dişleri fırçalanmalıdır.

 

 

Kulak bakımı hakkında kısa bir bilgi: kulaklarının şekli nedeniyle, Golden Retrieverların kulak enfeksiyonlarını önlemek için kulaklarını düzenli olarak temizlemeleri gerekir. Uygun kulak bakımı ve kullanılacak güvenli kulak temizleme ürünleri hakkında veterinerinize danışabilirsiniz.

 

 

Golden Retriever Sağlığı

 

Herhangi bir köpek türü gibi, Golden Retriever'lar da belirli sağlık sorunlarına eğilimlidir. Golden Retriever'ların beşte biri kadarı, kalça displazisi veya dirsek displazisi gibi eklem hastalıkları geliştirir. Golden Retriever'ların ayrıca, ölümcül olabilen Subvalvüler Aort Stenozu (SAS) olarak bilinen bir kalp hastalığını geliştirme olasılığı diğer bazı ırklardan daha fazladır.

 

Bununla birlikte, Golden Retriever’larda Hemanjiyosarkom ve Osteosarkom gibi kanser türleri görülebilmektedir.

 

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt