Tam Kapanma Sürecinde Evde Köpeğinizi Eğlendirme Yolları
Yorum Yap

Tam Kapanma Sürecinde Evde Köpeğinizi Eğlendirme Yolları

 

 

Koronavirüs salgını, her birimizin hayatını derinden etkiledi ve milyonlarca insanı evlerine kapanmaya zorladı. Tabi evlere kapananlar sadece biz olmadık, patili dostlarımız da park günlerinden, oyun arkadaşlarından, saatler süren yürüyüşlerden ve sahilden mahrum kaldılar.

 

Günlük rutinimizdeki bu büyük değişiklik bizler için oldukça sinir bozucu olsa da köpeklerimiz büyük olasılıkla bizimle daha fazla vakit geçiriyor olmaktan dolayı mutlular, en azından benimkiler için gözlemlerim bu yönde. Bununla birlikte, yeterince oyun oynayamamak ve hareketsiz kalmaktan, kısacası enerjilerini atamamaktan dolayı bu mutluluk çok da uzun ömürlü olmayacak ve sıkılmaya başlayacaklardır. Sonuçta, bu kısıtlamaların onları da en az bizler kadar etkilediğini ve normalde alıştıkları dışarıda oynama sürelerini kısıtladığını kendimize hatırlatmalıyız.

 

Tam kapanma ve sonrasındaki kısıtlama süreçlerinde evde kapalı kaldığı süre boyunca köpeğinizi eğlendirmeniz için size birkaç önerimiz var. Deniz kenarında, kumlu plajlarda koşturmanın tadını çıkaracakları günler şimdilik beklemede olsa da o günler gelene kadar evde onları meşgul etmek için aşağıdaki önerilerimize göz atmalısınız.

 

 

Bol bol oyun oynayın

 

Köpekler, bitmek tükenmek bilmeyen enerjileriyle bilinirler, parktaki tüm kokuları iştahla takip ederek ve birbirlerini kovalayarak saatler geçirebilirler. Bu kadar aktif bir rutine ihtiyacı olan bu hayvanların evde kapalı kalmak zorunda olduklarında strese girmeleri şaşırtıcı değildir. Evde sandalye bacaklarının kemirilmeye başlandığını, koltukların kazı çalışması alanına döndüğünü ve sızlanmaların, ağlamaların ve “benimle ilgilen” bakışlarının arttığını fark ettiyseniz stres bölgesine girdiniz demektir.

 

 

Bunların olmasını önlemek için, köpeğinizin zihnini ve bedenini aktif tutmanız gerekir, bunun en kolay yolu da onunla oyun oynamaktır. Tenis toplarını ve halatları elinize almanın tam sırası. İster hızlı bir getir oyunu, çek-bırak oyunu olsun, ister bahçede kısa bir kovalamaca oyunu olsun, köpeğiniz sizin ona verdiğiniz enerji seviyesini yansıtacaktır. Bu nedenle, ne kadar hevesli ve eğlenceli olursanız o kadar fazla enerji atmasını ve rahatlamasını sağlarsınız.

 

 

Ona kişisel bir alan yaratın

 

Evde kapalı kalmalarının yarattığı stresle baş ederken, köpeğinize evin içinde saklanabileceği sessiz bir alan oluşturun. Kendisini güvende hissedeceği ve kişisel ini gibi davranabileceği bir yer sağlayın. Stres seviyelerini düşürmek için artık kullanmadığınız eski bir tişört veya battaniyeyi ona hediye edebilirsiniz. Sizin kokunuz, biraz uyuklamak istediklerinde kendilerini daha güvende hissetmesine, dolayısıyla daha hızlı rahatlamasına yardımcı olacaktır.

 

 

Hazine avı oynayın

 

Daha önce de belirttiğim gibi bu kapanma sürecinde köpeğinizin sadece bedenini değil, zihnini de aktif tutmalısınız. Normalde parka gittiğinizde her yeri deli gibi kokladığını, yeni kokular keşfettiğinde nasıl heyecanlandığını ve mutlu olduğunu hatırlıyorsunuzdur. Öyleyse neden evinizin içinde veya bahçenizin etrafında onun için bir köpek hazine avı planlamıyorsunuz?

 

Evin bazı yerlerine ödül mamaları saklamak onun sadece zaman öldürmesini sağlamaz, kokuları takip ederken zihnini aktif tutmaya da yarar. Üstelik saklı hazinesini bulduğunda ödülünü de almış olacağını bildiği için heyecan ve mutluluğu da artacaktır.

 

Bununla birlikte, gerçek bir hazine avı yapmayı tercih etmezseniz, köpeğinizin beynini çalıştırmanın daha pratik bir yolu da bir buz küpü içinde birkaç ödülü dondurmaktır. Köpeğiniz içindeki nefis atıştırmalıklara ulaşmak için buzu kırmaya çalışırken saatlerce eğlenecektir.

 

 

Ona bakım yapın

 

Kabul edelim, herkes şımartılmayı sever. Öyleyse, evde kapalı kalmaktan sıkıldığınız bu zamanı köpeğinize bakım yaparak ve onu şımartarak harcayabilirsiniz.

 

 

Onu güzelce yıkayıp tarayarak başlayın. Tırnaklarını kesip kulaklarını temizleyebilir ve hatta eliniz yatkınsa ufak tefek düzeltmeler bile yapabilirsiniz. Özellikle pati arası temizliği ve pati masajı benimkilerin favorisi. Masaj sırasında daha önce tarifini paylaştığımız ev yapımı doğal pati kremini kullanabilirsiniz.

 

Köpeğinize bakım yaparak ve onu bolca tarayarak hem onu şımartacak hem de dökülen tüylerden kurtulacaksınız.

 

 

Ona yeni numaralar öğretin

 

"Yetişkin bir köpeğe yeni numaralar öğretemezsin" diye bir genel kanı olsa da bu doğru değildir. Eve kapandığımız bu günlerde neden köpeğinize birkaç yeni hareket öğretmeyi denemiyorsunuz?

 

 

Muhtemelen klasik "otur", "pati ver", "getir" ya da "bekle" yi zaten biliyordur, ancak köpeklerin birkaç ödül maması yardımıyla kolayca öğrenebilecekleri birçok başka hızlı numara vardır. Eğer bilmiyorsa ona 'yuvarlan', 'etrafında dön' ya da 'selam ver' numaralarını öğretebilirsiniz. Köpeğiniz onunla ilgilendiğiniz ve ona yeni bir şey öğretmeye çalıştığınız için mutlu olacak ve eğlenceli vakit geçirecektir. Bir taşla iki kuş vurmak diye buna denir.

 

Kısıtlamasız günlerde deniz kenarında görüşmek üzere.

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt