Elma Sirkesinin Köpek Sağlığı İçin Mucizevi Faydaları
Yorum Yap

Elma Sirkesinin Köpek Sağlığı İçin Mucizevi Faydaları

 

 

Elma sirkesinin köpekler için pireleri kaçırmaktan cilt sorunlarını tedavi etmeye; sindirim sistemini rahatlatmaktan koku gidermeye kadar pek çok mucizevi faydası vardır. Evde kendi sağlığımız için hali hazırda güvenle kullandığımız bu doğal mucizeyi köpeğiniz için nasıl kullanabileceğinizi bu yazıda bulabilirsiniz.

 

 

İnsanların elma sirkesinin mucizesini keşfetmesi binlerce yıl önceye dayanıyor.

 

Elma sirkesi, fermente elmalardan yapılır. İnsanoğlunun bildiği en eski fermantasyon süreçlerinden biridir ve binlerce yıldır tıbbi olarak kullanılmaktadır.

 

Antik Mısırlıların elma sirkesini sadece antiseptik olarak değil, aynı zamanda kilo vermek için de tükettikleri, Hipokrat'ın -modern tıbbın babası olarak bilinir- enerji verici bir iksir olarak sirke içmeyi savunduğu biliniyor. Eski çağlarda, iyileştirici özelliklerinden dolayı yaraları, iltihapları ve yanıkları temizlemek için harici olarak kullanılıyordu. Bu arada, Sezar’ın orduları hem böcek ve yılan ısırıklarına karşı antiseptik olarak, hem de yemek pişirmek için elma sirkesi kullanıyorlardı. Hatta Cleopatra’nın güzel ten rengi, her gün seyreltilmiş elma sirkesi toniği kullanmasına bağlanıyordu.

 

 

Günümüzde boğaz ağrılarını, böcek ısırıklarını ve kabızlığı hafifletmesi, kan şekeri seviyelerini düzenlemesi ve kolesterolü düşürmesi için pek çok insan tarafından kullanılıyor. Doğal ve organik ürünlerin kıymetini daha iyi anlamaya başladığımız bu dönemde elma sirkesinin eski popülaritesini tekrar yakalaması şaşırtıcı değil aslında.

 

Öyleyse, insanlara bu kadar faydası olan bu basit, doğal ama çok yönlü tonik köpeklerimiz için de faydalı mı? Evet. Pek çok uzman, elma sirkesinin bize olduğu kadar köpeklerimize de faydalı olduğu konusunda hemfikir; ancak, her zaman olduğu gibi öncelikle veterinerinize danışmalısınız.

 

Elma sirkesi sadece elma ve sudan yapıldığı için, güçlü antioksidan ve anti bakteriyel özelliklere sahip olduğunu öğrenmek şaşırtıcı olabilir. Biraz asidiktir (pH değeri 3,1 ila 5 arasındadır) ve bu özelliğiyle Whole Dog Journal’da yayınlanan bir makalede* köpeğinizin aşırı alkalize olmuş sindirim sistemini yatıştırması için, su kabına bir çay kaşığı elma sirkesi​​ eklemeniz öneriliyor. Bir çorba kaşığı elma sirkesinde 11 gram potasyum bulunuyor.

*Makaleye buradan ulaşabilirsiniz.

 

Ayrıca, elma sirkesini hem kendi tükettiğiniz hem de köpeğinizin tükettiği sebze veya meyveleri durulamak için de kullanabilirsiniz; sirkeli suyla yapılan temizlemenin bakterilerin büyük kısmını yok ettiği biliniyor.

 

 

Elma sirkesinin köpeklerde kullanımı

 

1- Sindirime yardımcı olması ve kan şekerini düzenlemesi için suyuna eklenerek,

 

2- Kulakları temizlemek ve enfeksiyonla savaşmak için,

 

3- Pireleri ve keneleri kaçırmak için,

 

4- Kaşıntılı ve kuru cildi rahatlatmak ve tahriş olmuş cildi yatıştırmak için-yarı yarıya suyla seyreltilerek,

 

5- Patilerde mantar enfeksiyonlarıyla savaşmak için,

 

6- Evde köpek ve kedi idrarı kokularını gidermek için kullanılabilir.

 

 

 

Elma Sirkesiyle Kulak Bakımı

 

Bir pamuğu yarı yarıya elma sirkesi ve sudan oluşan bir solüsyonla ıslatarak köpeğinizin kulaklarını temizleyin. Sirke, kulak enfeksiyonlarının yaygın bir nedeni olan bakterilerin ve diğer mikroorganizmaların büyümesini kontrol etmeye yardımcı olur. Sonuç olarak köpeğinizin kulakları daha az kaşınacaktır.  

 

 

Pire Kaçırıcı olarak Elma Sirkesi

 

Elma sirkesi pireleri öldürmez ama ondan hoşlanmadıkları kesin. Ufak bir istila durumunda, köpeğinizi nazik bir şampuanla yıkayın, iyice durulayın, ardından yarı yarıya ılık suyla seyreltilmiş elma sirkesini üzerine püskürtün. Köpeğinizin sallamasına ve kurumasına izin verin. Tüylerine sirkeli su sıkmanız, evcil hayvanınızın cildini asitlendirerek pire ve keneler için çekici olmayan bir ortam oluşturacaktır.

 

 

Elma Sirkesiyle Cilt Problemlerinin Giderilmesi

 

Kuru ve kaşıntılı cilt, tahriş olöuş bölgeler veya cilt enfeksiyonları için evcil hayvanınızı ılık suyla yıkayabilir, ardından 1 ölçek elma suyu ve 3 ölçek su ile hazırladığınız solüsyon ile durulayabilirsiniz. Bu sirkeli su durulaması aynı zamanda tüylerinin yumuşak ve parlak olmasını sağlayacaktır.

 

 

Koku Giderici Olarak Elma Sirkesi

 

Seyreltilmemiş sirkeyi köpeğinizin tüylerine ve derisine süngerle sürün. Çözeltiyi patili dostunuzun gözlerine bulaştırmamaya dikkat edin. Kurumasını bekleyin ve ardından hafif bir köpek şampuanı ile yıkayarak ılık suyla iyice durulayın.

 

 

Temizlikte Elma Sirkesi

 

Elma sirkesini, hem harika bir koku giderici hem de güvenli bir temizleyici olduğu için, köpek oyuncaklarını ve yataklarını dezenfekte etmek için kullanabilirsiniz. Koku gidermeye veya nazik bir dezenfektana ihtiyacınız olan her yere bir sprey şişesi yardımıyla püskürtmeniz yeterli olacaktır.

 

Bu önerilerimizi uygulamadan önce veteriner hekiminize de danışmayı unutmayın. Sağlıklı günler! 

 

 

 

 

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt