Dökülen Tüyler İçin Uzman İpuçları
Yorum Yap

Köpeklerde Tüy Dökülmesini Kontrol Altına Almak İçin Uzman İpuçları

 

Patili dostlarımızı ailemizin diğer fertleri gibi her şeyleriyle çok seviyoruz, ama kabul edelim evin içinde elektrikli süpürgeyle peşlerinde dolaşmak gerçekten çok yorucu. Bir Old English Sheepdog ve bir Schnauzer olan evimizde elektrikli süpürgemiz her zaman evin baş köşesinde duruyor. Eğer siz de çok dökülen tüylerden muzdaripseniz, az bakım gerektiren bir köpek ırkı arıyorsanız ya da alerjiniz varsa ve evinizdeki evcil hayvan tüylerini en aza indirmek istiyorsanız, bu yazıda hangi köpeklerin daha az tüy döktüğünü ve hangi köpeklerin deli gibi tüy döktüğünü keşfedeceksiniz.

 

Bizim çocuklar :)

 

Tüy dökülmesi pek çoğumuz için korkutucu olsa da aslında kolayca kontrol edilebilecek bir durumdur. Hazırsanız köpeğinizin tüy dökmesini nasıl kontrol edeceğinize dair beş uzman ipucunu inceleyelim.

 

 

En Az Ve En Çok Tüy Döken Köpekler

 

Köpeğinizin ırkı, kontrol etmeniz gereken tüy dökme miktarı söz konusu olduğunda önemlidir. Hipoalerjenik olarak addedilenler de dahil olmak üzere tüm köpekler tüy dökerler. Bununla birlikte, bazı ırklar diğerlerinden daha fazla tüy döker. Örneğin Alaska Malamutları, yılda iki kez tüm kürklerini yenilerler.

 

Kısa tüylü Italyan Greyhound veya Boston Terrier gibi diğer cinslerin sık sık traş edilmesine gerek yoktur. Bakım ve fırçalama, uzun vadede cilt sağlıkları için tabi ki önemlidir. Ancak, doğal olarak diğer ırklardan çok daha az tüy dökerler.

 

Genel olarak en çok tüy döken köpek ırklarının çift kat tüyü vardır. Birçoğu da uzun tüylü ırklardır. Border Collie gibi uzun ve çift tüylü ırklar en çok tüy döken ırklardır. Bu tür ırklarda tüy dökülmesi genellikle sonbaharda ve ilkbaharda fazladır, bu nedenle uzun ve çift tüylü ırka mensup bir köpeğiniz varsa yıl boyunca tüy dökme eğiliminde olduğundan nasıl bakım yapılacağını öğrenmeniz önemlidir.

 

 

 

Çok tüy döken bazı köpek ırkları:

 

Akita

Golden Retriever

Labrador Retriever

Beagle

Chow Chow

Alman Kurdu

Sibirya kurdu

Bernese Dağ Köpeği

Chihuahua

Samoyed

Boxer

Shiba Inu

Dalmaçyalı

St. Bernard

Belçika Çoban Köpekleri

Newfoundland

Amerikan Eskimo Köpeği

 

 

 

 

Köpeklerde Tüy Dökülmesini Kontrol Etmek İçin Dört Uzman İpucu

 

 

Köpeğinizin tüylerinin dökülmesini asla tamamen durduramazsınız ama en azından kontrol altına alabilirsiniz. İşte uzmanlar tarafından önerilen dört ipucu:

 

 

Doğru Aletlerle Düzenli Bakım

 

Düzenli tüy bakımının yerini hiçbir şey tutamaz. Düzenli bakım, özellikle fırçalama, köpeğinizin tüy dökmesini kontrol edebilmek için çok önemlidir. Fırçalama fazla tüyleri -ölü tüyleri- temizler. Ayrıca, köpeğinizin cildindeki yağların daha eşit bir şekilde dağılmasını sağlar. Köpeğinizin doğal yağlarını tüylerinin ucuna kadar dağıtmak önemlidir çünkü tüylerin sağlıklı ve daha uzun süre yerinde kalmasına yardımcı olur.

 

Tarama ve fırçalama için doğru aracı seçmek de önemlidir; çünkü köpeğiniz için en iyi tarakları, köpeğinizin cinsi ve kürkü belirler. Örneğin, geniş aralıklı ve uzun dişlere sahip bir tarak, uzun tüylü köpekler için daha iyidir. Tarak, uzun dış tüy katının altına tamamen ulaşabilmelidir. Daha kısa veya daha kıvırcık tüyleri olan köpeklerde, tel fırçayla daha iyi iş çıkarabilirsiniz.

 

Uzun tüylü dostlarınız için kullanmanız gereken taraklar böyle görünüyor. 

 

 

 

Profesyonel Bir Pet Kuaförünün Önemi

 

Profesyonel bir pet kuaförünün düzenli olarak ziyaret edilmesi, köpeğinizin tüy dökmesini kontrol etmenize ve tüylerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Düzenli olarak bakım görmeyen tüyler, bakteri, pireler ve keneler için uygun bir üreme alanıdır.

 

Açıkçası, köpeğinizin düzenli bakımını kendiniz yaparak bu riski azaltabilirsiniz. Bununla birlikte, profesyonel bakım uzmanları, köpeğinizin ırkı için doğru araçları ve teknikleri kullanma konusunda eğitimlidirler. Tüm ölü tüyleri temizlemek için ne kullanacaklarını bilirler, bu da verimliliği arttıracaktır. Pet kuaförünüze yaptığınız düzenli ziyaretlerin arasında evde bakım yapmanız için gerekli aletler konusunda pet kuaförünüze de danışabilirsiniz.

 

 

 

Köpeğinizi Doğru Diyetle Besleyin

 

Köpeğin doğru beslenmesi, tüy sağlığı ve dökülmesi ile ilgili daha önce düşünmemiş olabileceğiniz bir ipucu ama en önemlilerden bir tanesi. Doğru diyet, tüy dökülmesi konusunda büyük yardımcınız olacaktır. Doğru besleme nasıl bizlerdeki saç dökülmesi sorununda belirleyiciyse köpeklerde de öyledir. Hem insanlar hem de köpekler için doğru oranda vitamin ve mineral, özellikle demir, saçların ve tüylerin yerinde kalmasına yardımcı olur.

 

Köpeğinizin doğru beslenmesini sağlamanın en iyi yolu, köpeğinizi yüksek kaliteli köpek mamasıyla beslemektir. İlk bileşen olarak bir protein kaynağı içeren -sığır eti, tavuk, vs.- bir mama aramalısınız. Veteriner hekiminiz sizi köpeğiniz için doğru yiyeceklere yönlendirecektir.

 

Vitaminler ve mineraller önemli olsa da köpeğinizin diyetini bunlarla destekleme konusunda dikkatli olmalısınız. Tamamlayıcı vitaminleri yalnızca veterineriniz tavsiye ederse kullanın. Köpeğinizin tüy sağlığı için ihtiyaç duyduğu tüm vitamin ve mineralleri diyetiyle alması çok daha iyidir.

 

 

 

Köpeğinizin Yeterince Su İçtiğinden Emin Olun

 

Doğru beslenmenin yanı sıra köpeğin her gün doğru miktarda su içmesi tüylerinin dökülmesini azaltacaktır. Dehidrasyon, köpeğin cildinin kurumasına neden olacaktır. Kuru cilt, diğer sağlık sorunlarının yanı sıra aşırı dökülmeye de neden olabilir. Yeterli miktarda su içen bir köpek, tüy dökülmesi minimuma inecek, sağlıklı bir köpektir.

 

Köpeğinizin ihtiyaç duyduğu su miktarını bilmek zor olabilir. Yapabileceğiniz en iyi şey, her zaman temiz suya erişimini sağlamaktır. Bununla birlikte, şu ufak ipucunu da aklınızda bulundurabilirsiniz: yetişkin bir köpeğin vücut ağırlığının her bir kilogramı için yaklaşık 55 -110 ml suya ihtiyacı vardır. Yani 20 kiloluk bir köpeğe günlük 1,1 – 2,2 litre su vermelisiniz*.

 

*Cesar Milan’ın konuyla ilgili makalesine buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Toparlayacak olursak, dökülen tüyler, bir köpekle hayatı paylaşıyor olmanın bir parçasıdır. Hiçbir zaman köpeğinizin tüy dökmesini durduramazsınız -zaten onun için sağlıklı olan da doğru miktarda tüy dökmesidir-, ama bu yazıdaki uzman ipuçlarını takip ederek döktüğü tüy miktarını kontrol altında tutabilirsiniz. Köpeğinizi düzenli olarak tarayın ve fırçalayın, profesyonel bakıma götürün, doğru beslenmesini sağlayın ve ona yeterince su verin. Bu dörtlü, köpeğinizin dökülen tüylerinin azalmasını sağlayan en etkili yollardır.

 

 

 

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt