Köpekler Hangi Meyveleri Yiyebilir?
Yorum Yap

Köpekler Hangi Meyveleri Yiyebilir?

 

 

İşte köpeğinizle paylaşabileceğiniz 9 meyve (ve paylaşmamanız gereken 6’sı).

 

 

Meyve tüketmenin kendi sağlığınız için ne kadar önemli olduğunu zaten biliyorsunuz, peki bazı meyvelerin köpeğiniz için de çok faydalı olduğunu biliyor muydunuz? Köpeklerin diyetlerinde meyve olmazsa olmaz değildir, fakat köpeğinizin normal diyetine taze meyveleri eklemeniz, ona vitamin, mineral ve antioksidanların yanı sıra ek bir besin desteği sağlayabilir. Tadına bayılacak olması da cabası.

 

 

Köpeğinizin diyetine meyve eklemeye karar verdiyseniz bilmeniz gereken önemli bir şey var: Birçok meyve köpekler için sağlıklıdır ama hepsi değildir. Bu yazıda bahsedeceğimiz, patili dostunuzu besleyebileceğiniz meyveleri denerken, köpeğinizin bu meyvelere nasıl tepki verdiğine de dikkat etmelisiniz. Mide rahatsızlığı veya başka bir rahatsızlık belirtisi fark ederseniz, onlar için güvenli olsa bile tepki geliştirdiği meyveleri ona vermeyin.

 

Artık en önemli bilginin altını çizdiğimize göre başlayabiliriz. İşte köpekleri beslemek için en iyi meyvelerden 9 tanesi:

 

 

1- Elma

 

Elma dilimleri harika birer ödül mamasıdır. Hem lezzetli hem de faydalı olan elmayı küçük parçalar halinde mama kabına bile ekleyebilirsiniz. Az miktarda siyanür içerdiğinden ve boğulma riski oluşturduğundan, köpeğinize elma çekirdeği vermemeye dikkat edin.

 

Faydaları:

 

Dişleri temizlemeye ve nefesi tazelemeye yardımcı olur.

A vitamini, C vitamini ve lif içerir.

Ayrıca içinde ciltte kanser hücrelerinin büyümesiyle mücadele ettiği bilinen fitokimyasallar da vardır.

 

 

2- Muz

 

Muzun tüylü dostlarımız için saymakla bitmeyecek yararı vardır. Ayrıca, muzları yanınızda rahatça taşıyabileceğiniz için uzun yürüyüşlerde ya da park günlerinde, sağlıklı bir atıştırmalık olarak köpeğinize ikram edebilirsiniz.

 

 

Faydaları:

 

Muz, köpeğinizin kalbi ve kaslarının yanı sıra sindirimi için de çok faydalıdır.

Yüksek miktarda potasyum, lif ve C vitamini içerir.

 

3- Böğürtlen

 

Böğürtlenleri köpeğinizle paylaşmak güvenlidir, ancak onları küçük parçalara ayırarak köpeğinize vermeye dikkat edin. Ekşi böğürtlenler yerine, muhtemelen köpeğinizin daha çok seveceği tatlı böğürtlenleri tercih edin.

 

Faydaları:

 

Ağız sağlığını destekleyen antibakteriyel özelliklere sahiptir.

C ve K vitaminleri, manganez ve lif içerir.

 

 

4- Kavun

 

Kavun, köpeğinizin keyifle yiyebileceği güvenli ve sağlıklı bir meyvedir, ancak kabuğunu yemediğinden emin olun çünkü kavun kabuğunun sert dokusu bağırsakta hasara neden olabilir.

 

Faydaları:

 

Köpeğinizin gözleri ve bağışıklık sistemi için faydalı olan beta-karoten içerir.

A, B-6 ve C vitaminlerinin yanı sıra lif, potasyum, folat ve niasin içerir.

 

 

5- Çilek

 

Diğer meyvelerin çoğu gibi çilekler de antioksidanlarla doludur. Köpeğinize çileği güvenle vermek için öncelikle üst kısımdaki yaprakları ayıklayın ardından çileği dörde bölün. Köpeğiniz küçükse, her çeyrekte tekrar ikiye bölün.

 

Faydaları:

 

Bağışıklık sistemine büyük bir destek sağlar.

Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur ve doğal bir anti-enflamatuar görevi görür.

C, B-6, K ve E vitaminlerinin yanı sıra folat, potasyum ve manganez içerir.

 

 

6- Turna Yemişi (Cranberry)

 

Kızılcık ailesine mensup bu meyveleri köpeğinize taze, pişmiş ya da kurutulmuş olarak verebilirsiniz. Yalnız evde yaptığınız şeker yüklü marmelatlardan kaçınmalısınız.

 

Faydaları:

 

Mesane sağlığı, diş eti sağlığı ve bağışıklık sağlığı için idealdir.

C ve E vitaminlerinin yanı sıra tiamin, niasin, riboflavin ve B-6 gibi bir dizi B vitaminini içerir.

 

 

7- Yaban mersini

 

Tüm köpekler hem iri ırklara hem de küçük ırklara uygun büyüklükte olan bu meyveyi sevme eğilimindedir. Eğer minyatür ırk bir köpeğiniz varsa, ona vermeden önce yaban mersinlerini ikiye bölün.

 

Faydaları:

 

Düşük şeker profiliyle yaban mersini diyabetik köpekler için iyi bir alternatiftir.

C ve K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum, çinko, demir ve antioksidanlar içerir.

 

 

8- Ahududu

 

Ahududu, ölçülü tüketildiğinde köpeğiniz için lezzetli bir ikramdır. Özellikle yazları, tatlılıklarının zirvesindeyken çoğu köpek ahududuna bayılır.

 

Faydaları:

 

Kanserle, dolaşım bozukluklarıyla ve yaşa bağlı halsizlikle savaşmaya yardımcı olur.

C vitamini, folik asit, bakır, magnezyum, lif ve antioksidanlar içerir.

 

 

9- Karpuz

 

Sıcak bir günde sulu bir dilim karpuz kadar tatmin edici hiçbir şey yoktur ve köpeklerimiz de bu konuda genelde bizimle aynı fikirdedirler. Köpeğinize karpuz verirken sindirmesi zor olan kabuğunu ve çekirdeklerini ayırdığınızdan emin olun.

 

 

Faydaları:

 

Hücre hasarına karşı koruyan bir antioksidan olan likopen bakımından zengindir.

Yağ, protein ve karbonhidratları enerjiye dönüştürmeye yardımcı olan A, B-6 ve C vitaminlerinin yanı sıra tiamin de içerir.

Yüksek su içeriği sayesinde inanılmaz derecede nemlendiricidir.

 

 

 

Köpeğinizi Beslememeniz Gereken Meyveler

 

Köpeğinize kesinlikle vermemeniz gereken bazı meyveler var:

 

- Kiraz

- Greyfurt

- Üzüm

- Limon

- Misket limonu

- Erik

 

Köpeğinizi ilk kez herhangi bir meyveyle besleyeceğinizde her zaman dikkatli olmalısınız. Bu listede yer almayan bazı meyveler de köpeğiniz için sorun oluşturabilir, bu nedenle araştırmanızı yapın, veterinerinize danışın ve ilk başta sadece küçük miktarlarda meyve vererek başlayın.

 

 

Köpeğinizi Meyveyle Nasıl Besleyebilirsiniz?

 

Kabukları, çekirdekleri ve sapları çıkardıktan sonra taze veya dondurulmuş meyveleri patili dostunuza ikram edebilirsiniz. Üstelik bu noktada dilediğiniz kadar yaratıcı olabilirsiniz.

 

Yoğurtlu dondurmalar

 

Bir takipçimizin veteriner onaylı harika bir tarifi var. Buz kalıplarına bir çorba kaşığı kadar evde yaptığınız yoğurt doldurun, ardından küçük parçalar halinde kesilmiş muzları ( ya da yukarıdaki listemizden dilediğiniz meyveyi) ekleyin ve dondurun. Sıcak günlerde onu mutlu etmek için buzluğu açmanız yeterli olacaktır (@filizbrbrakiinnn’e bu tarif için teşekkür ederiz :) ). Laktoz tüketemeyen dostlarımıza yoğurtlu ikramlar vermekten kaçının.

 

 

Smoothieler

 

Su, sade yoğurt veya et suyu gibi bir bazla başlayın (mağazadan satın alınan et suyu kullanıyorsanız soğan, sarımsak veya diğer hazır yiyecekler olmadığından emin olmak için önce içerik listesini kontrol edin). Taze veya dondurulmuş meyveleri ekleyin ve servis edin. Eğer tek seferde bir porsiyondan fazla hazırladıysanız, dondurulmuş atıştırmalıklar için geri kalanını buz kalıplarında dondurabilirsiniz.

 

Oyuncaklar

 

Köpeğinizi yiyecekleriyle oynamaya teşvik edin. Köpeğinizin en sevdiği yapboz oyuncağındaki hazır ödül mamalarını küçük meyve parçaları ile değiştirin. Ödül maması ile kullanılan tüm oyuncaklarında bu taktiği kullanabilirsiniz.

 

Mamalar

 

Her zaman tükettiği mamasının üzerine meyve serpebilirsiniz. Köpeğinizin normal kahvaltısına veya akşam yemeğine kesilmiş meyveleri ekleyerek yemek zamanına biraz heyecan katabilirsiniz.

 

Özel meyveli tarifleriniz varsa bizimle paylaşmayı unutmayın. Afiyet olsun!

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt