Köpekler Kabus Görür mü?
Yorum Yap

Köpekler Kabus Görür mü?

 

Huzursuz bir köpek rüyasında korkutucu şeyler görür mü? Ya da bir şeylerin onu kovaladığını… Pek çok köpek sahibi, patili dostlarımız kâbus görüyormuş gibi göründüklerinde rüyalarında ne gördüklerini merak ediyor. Öte yandan kimleri, köpeklerin rüya görüp görmediklerine bile şüpheyle yaklaşıyor.

 

 

Köpeklerin uykularında koştuklarını, kuyruk sallandıklarını, patilerinin seğirdiğini görüp havladıklarını duyabilirsiniz. Çoğu veteriner hekimin desteklediği tez onların rüya gördükleri yönünde. Ne hayal ettiklerini kesin olarak söyleyemesek de bu yazıda köpek rüyaları ve kâbusları hakkında bazı ilginç bilgileri topladık.

 

Köpek Rüyalarının Ardındaki Bilim

 

Bilimsel araştırmalar, köpeklerin tıpkı insanlar gibi rüya görebildiğini gösteriyor. Dahası, sadece onlar değil; kediler, fareler, bazı kuş türleri ve bir sürü başka hayvan da rüya görebiliyor. İnsanların burada yaptığı hata, bilinci ya siyah ya da beyaz bir kavram olarak düşünmektir. Bilinç ve hayal gücü ya vardır (insanlar) ya da yoktur gibi (diğer tüm canlılar). Bu fikre fazla kapılmadan, bilinci ve hayal gücünü gri bir alan olarak düşünmek, köpeklere ve onların rüyalarına bakarken bize yardımcı olacaktır.

 

 

İnsanların ve bazı hayvanların beyin yapıları arasında benzerlikler bulunuyor. Örneğin hepimizin beyninde anılardan ve görseller oluşturmaktan sorumlu bölümler var. Dahası, insanlar gibi köpekler de uyurken fiziksel anı kısıtlamaktan sorumlu olan beyin sapına sahiptir. Bizler gece boyunca nasıl dönüp duruyorsak, köpekler de seğirir ve kuyruklarını sallar.

 

Ayrıca köpekler ve insanlar benzer uyku döngülerine sahiptir. Her iki tür de uyanıklık, REM uykusu ve REM olmayan uykudan geçer ve rüyaları uykunun hızlı göz hareketi aşamasında (yani REM aşamasında) görürler.

 

 

Köpekler Rüyalarında Ne Görüyor?

 

Köpeklerin rüyalarında ne gördüklerini tahmin etmek ve anlamak oldukça zordur. Onlar bizlerle konuşabilme yeteneğini geliştirene dek, muhtemelen ne gördüklerini öğrenemeyeceğiz. Bununla birlikte, beyinlerimiz ve uyku düzenlerimiz arasındaki benzerlikleri göz önünde bulundurduğumuzda, ayakları yere basan tahminler yapabiliriz.

 

Büyük olasılıkla rüyalarında günün olaylarını, gördükleri şeyleri ve tanıştıkları insanları göreceklerdir. Geçmişte herhangi bir travma geçirdilerse, maalesef başlarına gelen bu kötü şeylerle ilgili kabuslar görebilirler. Hayatları kolay olduğu için şanslı olanlar bile parkta kendilerini korkutan şeyleri, daha büyük ve gürültülü köpekleri veya alıngan kedileri düşleyebilirler.

 

 

Köpekler Neden Kâbus Görür?

 

Yazının başında belirttiğimiz bilimsel yaklaşımlar temelde bir şeye işaret ediyor: Eğer köpeklerin uyku alışkanlıkları ve yapıları insanlara bu kadar çok benziyorsa ve gerçekten rüya görüyorlarsa, bizler gibi onların da kâbus görmeleri mantıklıdır.

 

 

Stres, uyku bozuklukları ve travmalar hem insanları hem de köpekleri etkiler. Bizim kâbus görmemize sebep olan olaylar, bir yavru köpeğin de kâbus görmesine neden olabilir. Kâbus gördüğümüzde nasıl korkmuş, sinirli veya üzgün oluyorsak onlar da olabilirler.

 

Kâbus Gören Köpeğinize Nasıl Yardım Edebilirsiniz?

 

Genel olarak kabuslar, çok fazla düşünülmemesi gereken tehlikesiz konulardır. Bazen kendiliğinden, bazen rastgele tesadüfler sonucunda ve bazen de hayatın olağan stres faktörlerinden dolayı ortaya çıkabilirler. Bu durumu çok önemsemeye gerek yoktur.

 

Ancak, kabuslar sık sık onu rahatsız ediyorsa, durumu kontrol altına almak için birkaç şey yapabilirsiniz. Her şeyden önce ona, rahat edeceği, ortopedik bir yatak almak biraz daha rahat uyumasına yardımcı olabilir. Günlük rutinlerinde yaşayabilecekleri stresi en aza indirmeye çalışın. Ayrıca bu durum olası sağlık problemlerine işaret edebileceği için veterinerinize danışın- bazı mide sorunları veya uykularını bozabilecek ağrıları olabilir.

 

Ayrıca, köpeğiniz için net bir rutin oluşturmak ve buna sadık kalmak köpeğinize yardım edecektir. Yürüyüşlerde, yemek ve oyun zamanlarında tutarlı olmak, düzenli bir günlük hayat algısı oluşturmasına yardım edecektir. Bu da düzenli bir uyku düzeni geliştirmesine yardımcı olur.

 

Bunun yanında olabildiğince çok egzersiz yapmasını sağlamalısınız. Yorgun bir köpek uykulu bir köpektir, bu yüzden daha erken uykuya dalar. Egzersiz aynı bizlerde olduğu gibi rahatlamasını ve stresten kurtulmasını sağlayacağı için, kötü rüyalar görme olasılığını azaltacaktır.

 

 

 

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt