Köpeğinizle Yatağınızı Paylaşmanın Artıları ve Eksileri
Yorum Yap

Köpeğinizle Yatağınızı Paylaşmanın Artıları ve Eksileri

 

Tüm evcil hayvan sahipleri, patili arkadaşlarıyla geçirdikleri her dakikanın paha biçilemez olduğunu bilir. Köpeğinize sarılıp film izlemekten ya da birlikte kanepede kestirmekten daha keyifli ne olabilir ki? Fakat konu her gece birlikte uyumaya geldiğinde durum biraz karışık bir hal alıyor. Bu yazıda fırtınalı günlerde korktuğunda ya da hastalandığında bir geceliğine sizinle uyumasına izin vermenizden değil, her gece düzenli olarak birlikte uymaktan bahsedeceğim. Çünkü kabul edelim ki o hastayken ya da korkmuşken zaten yalnız uyumasına içimiz el vermiyor :)

 

 

Köpeğinizle aynı yatağı paylaşmanın birçok artı ve eksisi var. Önce artılardan başlayalım:

 

Artılar

 

1-Rahatlamanıza yardımcı olabilir

 

Köpekler bizi mutlu ediyor. Bu kadar basit. Onlarla oynadığımızda, onlara sarıldığımızda, hatta onları gördüğümüzde bol miktarda oksitosin salgılıyoruz. Genellikle aşk veya sosyal bağ hormonu olarak adlandırılan oksitosin bizi mutlu ve huzurlu hissettirir, iyi olma hissini teşvik eder.

 

Aslında yatağınızda bir köpek varsa daha kolay uykuya dalabilirsiniz. Bu nedenle, uykuya dalma konusunda ciddi sorunlarınız varsa, kesinlikle patili dostunuzdan yardım isteyebilirsiniz.

 

Ayrıca köpeğinizle hissettiğiniz yakınlık kan basıncını ve stres hormonu olarak bilinen kortizol seviyelerini düşürür. Bu da stres seviyenizi düşürüp sakinleşmenizi sağlayacaktır.

 

2-Daha güvende hissedeceksiniz

 

Yatağını köpeğiyle paylaşmak özellikle yalnız yaşayan insanlar için iyidir. Köpekler hafif uyuculardır ve uyku sırasında bile en ufak sesleri duyar, hareketleri algılarlar. Her zaman tetiktedirler. Etrafınızda tuhaf bir şey olması durumunda köpeğinizin sizi uyandıracağından emin olabilirsiniz. Eğer davetsiz bir misafir duyarsa, bebek gibi uyumanıza izin vermeyecektir.

 

 

3-Köpeğinizle olan ilişkinizi geliştirecek

 

Köpeğinizle birlikte uyumak kesinlikle aranızdaki bağı güçlendirecektir. Kendini ailenizin gerçek bir üyesi gibi hissedecektir. Doğada içgüdüsel olarak aile üyeleri birbirlerine sokularak uyurlar. Bu şekilde ikiniz arasında belirli bir bağ oluşacaktır.

 

Köpeğinizi bir barınaktan aldıysanız bu özellikle önemlidir. Barınaktan gelen dostlarımızın çok daha fazla dikkat ve bakıma ihtiyacı vardır. Bu yüzden veterinerler her zaman barınak hayvanlarının sizinle uyumasına izin vermeyi tavsiye ederler çünkü sizinle birlikte uyuması yeni evine daha hızlı adapte olup, çok daha hızlı rahatlamasını sağlayacaktır. Yani hem sizin hem de köpeğinizin duygusal desteğe ihtiyacınız varsa, bu desteği almanın en iyi yolu birlikte uyumaktır.

 

 

 

4-Köpeğiniz sizi sıcak tutacak

 

Havaların iyice soğudu bu günlerde bir numaralı önceliğimiz ısınmak, değil mi? Köpeğiniz büyük bir sıcaklık kaynağıdır. Benim gibi asla ısınamayanlardansanız, onunla birlikte uyuyarak elektrikli battaniyelere ve sıcak su torbalarına veda edebilirsiniz.

 

Bir köpeğin vücudunun sıcaklığı, insanın sıcaklığından daha yüksektir. 38,3 ila 39,2 derece Celsius arasındadır. Bu nedenle köpeklerin kış aylarında kazaklara, yün çoraplara ve diğer şeylere ihtiyacı yoktur. Çok şanslı değiller mi?

 

 

5-Sizi depresyonunuzdan çıkarabilir

 

Daha önce de belirttiğim gibi, köpeğinizle birlikte uyumak tansiyonu ve kortizol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir. Bu da stres seviyenizi düşürür.

 

Tabi ki köpeğinizle uyumak ciddi bir depresyonun bir anda ortadan kalkacağı anlamına gelmez; ama patili dostunuzla birlikte uyumak depresyonla mücadelenin uzun yolunda size çok yardımcı olabilir. Köpeğinizin mutlu olduğu zamanki sesi veya kuyruğunu sallama şekli bile olumlu ruh halinizi yükseltebilir. Sizi kötü düşüncelerden uzaklaştırabilir.

 

Şimdi duymaktan çok hoşlanmayacağımız kısma geldik, köpeğinizle birlikte uyumanın eksilerine geçelim:

 

Eksiler

 

1-Alerjiniz veya astımınız daha da kötüleşebilir

 

Alerjiniz veya astımınız varsa, size kötü bir haberim var. Köpeğinizle birlikte uyumak, işlerin daha da kötüye gitmesinin nedeni olabilir. Tabii ki, ciddi bir alerjiniz varsa ve bunun farkındaysanız köpeğiniz olmaması muhtemel. Ancak pek çoğumuz ufak tefek alerjimizin farkında bile değiliz. Bu alerjiler toza, polene ve köpeğinizin kürküne karşı küçük alerjiler olabilir.

 

Köpeğinizle birlikte uyumak, farklı alerjenlerle geçirdiğiniz zamanı artıracaktır. Çok hissetmediğiniz alerjilerinizden biri daha şiddetli bir alerjiye dönüşebilir. Bu da ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

 

2-Köpeğinizin davranışı kötüleşebilir

 

Köpeğinizle birlikte uyumanın yatmanın dezavantajlarından biri davranışlarının kötüleşmesi olasılığıdır. Hırçın veya ayrılık kaygısından muzdarip bir köpeğiniz varsa, bu siz birlikte uyudukça ciddi bir soruna dönüşebilir. Bu arada, herhangi bir karar vermeden önce köpeğinizin davranışlarını iyi gözlemlemelisiniz. Bazen köpeğinizin hırçınlığı, evdeki yeni bir hayvan veya ciddi bir hastalık gibi bazı geçici uyaranlara bir tepki olabilir.

 

Ayrıca bir köpek, bir insanla aynı yatağı paylaşıyorsa, ona eşit olduğunu düşünür. Bu nedenle, köpeğiniz yaptığı her şeyin artık yasak olmadığını düşünebilir.

 

 

3-Yatağınız kirlenecek

 

Evet, yapacak bir şey yok. Yatağınız kirlenecek. Pire spreylerine, sık sık nevresim değiştirmeye ve haşarat tabletlerine merhaba deyin. Tabii köpeğinizi düzenli olarak yıkarsanız yatağınız çok daha temiz olacaktır. Ancak bu, güvenliğinizin garantisi değildir. Bazı parazitler size bulaşabilir. Depresyonumu tedavi edeyim derken hastalanabilirsiniz.

 

Eğer yatağınızı köpeğinizle paylaşıyorsanız yatağınızı temizlerken çok dikkatli olmalısınız. Her sabah, köpeğiniz odanızdan çıktıktan sonra temizlik yapmalısınız. Tembel olmayın. Sağlığınızın çok daha önemli olduğunu unutmayın.

 

 

 

4-Mahremiyete veda edin

 

 

Köpeklerimiz mümkün olsa 7/24 bizimle olmayı isterler. Her yere bizimle gelmek, hiç ayrılmamak onlar için muhteşemdir. Hal böyleyken bir de her gece sizinle uyuyorsa daha mutlu olamaz. Ancak buna alıştığında geri dönüşü çok zor olacaktır. Eğer işlerin değiştiğini artık sizinle uyuyamayacağını fark ederse bunu kolayca kabullenmeyebilir. Böyle bir durumda odanızın kapısının kapalı olmasına bile onu alıştırmanız gerekebilir.

 

 

5-Uyku kaliteniz kötüleşecek

 

Aslında bu eksi biraz şüpheli bir dezavantajdır. Bazı insanların uyku kalitesi yükselirken, bazıları yakınlarda bir köpek varken iyi uyuyamaz. Bunun sebebi de köpeklerin çok fazlı uyku döngüsüdür. Onlarda üç, bizde ise bir uyku döngüsü vardır. Yani patili dostunuz gece boyunca iki ila dört defa (en iyi tahminle) uyanacak ve hareket edecektir. Eğer uykunuz hafifse sizi de uyandırma olasılığı yüksektir.

 

 

 

Özetleyecek olursam, köpeğinizle yatağınızı paylaşıp paylaşmamak sizin kararınız. Artık tüm artıları ve eksileri biliyorsunuz. Sağlığınızın en büyük öncelik olduğunu unutmayın. Köpeğinizin davranışları hakkında her şeyi bildiğinizden emin olun. Aklınıza takılan başka bir şey varsa mutlaka veterinerinize danışın. İyi geceler!

 

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt