Köpeğinizin Aşırı Havlamasını Engelleme Yolları
Yorum Yap

 

Köpeğinizin Aşırı Havlamasını Engelleme Yolları

 

 

Havlama normal bir köpek iletişimidir, ancak aşırı/uygunsuz havlama- çok fazla veya çok sık- muhtemelen köpek sahiplerinin yaşadığı en yaygın sorunlardan biridir. Köpeğinizin sürekli havlaması hem çok can sıkıcıdır hem de hepimizin zaman zaman duyduğu meşhur komşu şikayetlerinin baş sorumlusudur.

 

Havlama probleminin üstesinden gelebilmek için, öncelikle köpeğinizin havlamasına neyin sebep olduğunu belirlemelisiniz. "Neden" i bulduktan sonra, "nasıl çözerim" i bulmak çok daha kolay olacaktır.

 

 

Gerçekçi olun

 

Köpeğiniz aşırı/uygunsuz havlıyorsa, işe kendinize gerçekçi bir hedef koyarak başlayın. Örneğin köpeğinizin havlamayı tamamen bırakmasını planlamak pek de gerçekçi değildir. Sonuçta havlamak doğal bir köpek davranışıdır ve köpekler (üstelik büyük ölçüde cinse bağlı olarak) istesek de istemesek de havlarlar. Köpeğinizin havlama miktarını azaltabilirsiniz, ancak bunu tamamen durdurmak asla mümkün olmayacaktır.

 

Köpeğim neden havlıyor?

 

Köpeklerin aşırı havlamalarına sebep olan birkaç yaygın senaryo vardır. Köpeğinizin hangi durumlarda havladığını tespit ettiyseniz, aşağıda sıraladığım durumlara göz atabiliriz.

 

 

Kapıda biri olduğunda köpeğim havlıyor

 

Bazı köpekler size, gördükleri veya duydukları belirli bir şeyden bahsetmek istediklerinde çok havlarlar. Örneğin kapıda bir ziyaretçi, garaj yoluna giren bir araba, telefon ya da kapı zilinin çalması gibi. Buna "alarm havlaması" denir.

 

Köpeğiniz alarm havlamasına başladığında, onun dikkatini dağıtıp havlamasına sebep olan tetikleyiciden uzaklaşmasını sağlayacak bir şey yapmanız sorunun en hızlı çözümüdür.

 

Köpeğiniz “getir” oyunları oynamayı seviyorsa; onu harekete geçiren durum ortaya çıktığında bir oyuncağını- topunu- atıp getirmesini isteyin. Eğer böyle oyunlar oynamaktan keyif almıyorsa ondan "yatağa gitmesini" istemek de deneyebileceğiniz bir şeydir; çünkü bu, onu tetikleyicinin bulunduğu alandan uzaklaştırır ve ondan zaten aşina olduğu tarafsız bir göreve konsantre olmasını ister.

 

Verdiğiniz komutu her yerine getirip tetikleyiciden uzaklaştığında onu ödüllendirin ki bir sonraki komutu da yerine getirmeye istekli olsun.

 

Deneyebileceğiniz başka bir şey ise havlamayı tetikleyen sesleri kaydetmek ve sonrasında köpeğinize dinletmektir. İlk olarak kısık sesle başlayın ve sesi kademeli olarak arttırın. Bu sırada onu mutlaka sevdiği bir ödül mamasıyla ödüllendirin. Bu, duyarsızlaştırma ve karşı şartlandırma olarak bilinen bir süreçtir.

 

Eğer duyarsızlaştırma tekniğini deneyecekseniz, onu eğitirken köpeğinizin "gerçek" sese maruz kalmadığından emin olun. Ziyaretçi beklemediğiniz bir zaman seçip, kapınıza ziyaretçilerin kapıyı çalmamalarını isteyen bir not yazabilirsiniz.

 

 

Köpeğim bahçedeki kedilere veya kuşlara havlıyor

 

 

Köpeğiniz bahçedeki kedilere veya kuşlara havlıyorsa; havlamasını tetikleyen şeyden uzaklaşıp size gelmesini isteyerek onu ödüllendirin. Köpeğiniz, havlamak yerine size gelmeyi seçtiğinde ödüllendirilirse, size kediler veya kuşlardan daha fazla ilgi gösterecektir. 

 

 

Köpeğim evin önünden geçen insanlara havlıyor

 

Köpeğiniz pencere pervazına oturmayı ve geçen herkese havlamayı seviyorsa, öncelikle görüş noktalarına erişimini engelleyin ve ona alternatif, daha uygun bir eğlence sunun.

 

Köpeğiniz bahçedeyse ve yoldan geçenlere havlıyorsa, bir önceki maddede bahsettiğim gibi onu çağırıp, tetikleyiciden uzaklaşarak sustuğunda ödüllendirme yöntemini deneyin. Eğer köpeğiniz bahçedeyken dikkatini dağıtacak bir eğlence sağlayamıyorsanız, onu bahçede tek başına denetimsiz bırakmayın.

 

 

Köpeğim yalnız kaldığında havlıyor

 

 

Köpekler, aileyle yaşamayı seven sosyal hayvanlardır ve uzun süre kendi başlarına bırakıldıklarında strese girip mutsuz olabilirler. Köpeğiniz yalnız kaldığında aşırı havlıyor ve yıkıcı davranışlarda bulunuyorsa “ayrılık kaygısı” yaşıyor olabilir. Bu durumda ayrılık kaygısını enine boyuna incelediğimiz ve ipuçlarını derlediğimiz bu yazımıza mutlaka göz atmalısınız.

 

Köpeğim dikkatimi çekmek için havlıyor

 

 

Köpeğiniz dikkatinizi çekmek için havladığında nasıl tepki verdiğinizi düşünün. Sesinizi yükselterek ona bağırıyor musunuz, ya da onunla ilgilenmeye mi başlıyorsunuz? Yanıtınız evetse durun, ona istediğini veriyorsunuz demektir. Bir nevi havlamasını ödüllendiriyorsunuz.

 

Köpeğiniz ilginizi çekmek için havladığında onu görmezden gelmeyi deneyin. Sessizce beklemek işe yaramazsa, sakince "oturmasını" veya "uzanmasını" isteyin. Sakinleştiğinde ve havlamayı bıraktığında onu bolca sevin ya da bir ödül maması ikram edin.

 

Köpeğim sıkıldığında havlıyor

 

Pek çok köpek gün boyunca yapacak bir şey bulamıyor ve enerjisini yeteri kadar atamıyorsa havlamaya eğilimlidir. Köpeğiniz aşırı havlıyorsa, ilk olarak onun günlük rutinine dikkat edin. Günün büyük kısmını “boş vakitler” – yürüyüş, egzersiz, eğitim, oyun dışı zamanlar- oluşturuyorsa, ona daha aktif bir rutin sağlamanız gerekiyor olabilir. Unutmayın, eğlenceden yorgun düşmüş köpekler huzurlu ve sessiz köpeklerdir :)

 

Köpeğim diğer köpeklere havlıyor

 

Bu durumun iki sebebi olabilir: Birincisi, diğer köpek sizinkinin önünde ya da yolun karşı tarafındaysa "hayal kırıklığıyla ilgili havlama" olarak bilinen "Sana ulaşmak istiyorum ama yapamıyorum" durumudur. İkincisi ise "korkuyla ilgili havlama" olarak da bilinen "UZAK DUR, beni korkutuyorsun" durumudur.

 

 

Bu davranış için profesyonel yardım almak önemlidir, çünkü bu durum ne kadar uzun sürerse o kadar kötüleşme olasılığı vardır ve günlük yürüyüşlerinizi oldukça tatsız hale getirebilir.

 

 

Havlama engelleyici araçlar/tasmalar gerçekten işe yarıyor mu?

 

Piyasada köpeklerde aşırı/uygunsuz havlamayı durdurduğunu iddia eden ve hızlı bir çözüm sunan çok sayıda "araç" var. Bunlar arasında spreyler veya elektro şok tasmaları gibi havlayan köpeği korkutmak, ona havlamanın hoş olmayan sonuçlar getirdiğini öğretmek amacıyla ona rahatsızlık veren araçlar bulunuyor.

 

Bu araçlardan bazıları kısa vadede havlama sorununu çözüyor ve köpeğinizin sessiz olmasını sağlıyor gibi görünebilir ancak köpeğinizin havlamasının ardında yatan sebebi anlamadan bu davranışını baskılamak sorunu çözmek değildir. Üstelik köpeğinizi gereksiz strese sokabilir, hatta acıya neden olabilirler. Köpeğinizi eğitmek için onu cezalandıran cihazları kullanmak, aranızdaki bağa zarar verecektir, bu da köpeğinizin gelecekte komutlarınızı takip etme olasılığının azalacağı ve daha fazla sorunlu davranış gösterme olasılığının ise artacağı anlamına gelir.

 

Örnek olarak, yalnız bırakıldığında havlayan bir köpeği ele alalım. Yalnız kalan köpeğiniz komşularınızı kızdırmaya çalıştığı için havlamaz. Havlamak, köpeğin korkusunun, yalnızlığının ve hatta bazen paniğinin bir ifadesidir. Ayrılık kaygısı yaşayan bir köpeğe bir de şok tasması takarsanız, yalnız kalmak endişe verici olmanın yanı sıra acı verici bir tecrübe olarak aklına kazınacaktır.

 

Bu nedenle, aşırı/uygunsuz havlama sorununu ele alırken, sadece hızlı çözüme, “Onu nasıl sustururum?” sorusuna odaklanmayın, “Bunu neden yapıyor?” sorusuna odaklanın.

 

Eğer köpeğinizin havlaması, havlama tasması kullanmayı düşündüğünüz bir aşamaya geldiyse, bunu yapmadan önce lütfen yetkin bir köpek davranış uzmanıyla görüşün ve profesyonel yardım almayı deneyin.

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt