Kediler Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular ve Cevapları
Yorum Yap

Kediler Hakkında En Çok Merak Edilen Sorular ve Cevapları

 

Kediler oldukça popüler evcil hayvanlar olmalarına rağmen pek çoğumuz için, üstelik bir kediyle aynı evi paylaşıyor olsak bile, oldukça gizemli ve şaşırtıcıdırlar. Hayatımıza neşe katan bu tüy yumaklarıyla ilgili sizin de kafanızda pek çok soru varsa, cevabını bulabildiğimiz bazılarına birlikte göz atalım.

 

1) Kediler neden çim yer?

 

 

Kediler zaman zaman bozuk ya da midesini rahatsız eden bir yemek yediğinde, sindirim sistemini arınmak için çim yiyebilirler. Aynı zamanda çim yemek parazitlerden kaynaklanan bağırsak semptomlarını ve enfeksiyonları hafifletmeye de yardımcı olur. Bu arada şunu da belirtmeliyiz ki bazı kediler taze ve nemli çimeni, sırf tadını sevdikleri için yiyor gibi görünüyorlar :)

 

2) Kediler ne kadar yaşar?

 

Bir ev kedisinin ortalama ömrü 13 ila 17 yıldır. Rutin veteriner muayeneleri ve sağlık kontrolleri ile kedi dostlarımızın bu ortalama rakamlardan daha uzun yaşaması da olasıdır.  Örneğin yan komşumuzun 24 yaşında pamuk gibi bir Van kedisi var. İstatistiklere bakarsak, son 25 yılda, 6 yaş ve üzerindeki evcil kedilerin yüzdesi iki katına çıktı. Bu durum kedilere duyulan sevgiyle ilginin artmasının ve bilinçli hayvan bakımının doğal bir sonucu.

 

3) Kediler neden yoğurma hareketi yapar?

 

 

Yoğurma hareketi, bir kedinin yaşamının tüm aşamalarında bir dizi amaca hizmet eder. Yavru kedilerde annelerinin meme bezlerini yoğurmak, emzirme sırasında süt üretimini uyarır. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde ise bu hareket, patide bulunan özel koku bezlerinde depolanan feromonların salınmasına izin vererek bölgeyi işaretlemek için kullanılabilir. Yoğurma, yastıkları parçalamak ve uyumak için sıcak ve rahat bir ortam yaratmak için de kullanılabilir tabi :)

 

4)Kediler neden çok uyur?

 

Esasen yırtıcı hayvanlar olan kediler, avlanmaya, kovalamaya ve dolaşmaya sıkı sıkıya bağlıdır. Bu aktiviteler, ister Afrika Savanalarında bir ceylana yönelik olsun, ister oturma odanızdaki yeni bir oyuncağa yönelik olsun, büyük miktarda enerji tüketirler. Böylesine şiddetli bir yırtıcı yaşam tarzını (!) sürdürebilmek için, tipik bir kedinin günde 15 saatten fazla uyuması gerekir. Ayrıca, kediler krepüsküler* oldukları için, en çok şafak vakti ve alacakaranlık saatlerinde aktiftirler ve günlerinin çoğunu enerji depolamaya ve kestirmeye ayırırlar.

 

*Bu kelimeyi biz de yeni öğrendik. Krepüsküler hayvanlar, alacakaranlıkta (şafak ve alacakaranlık dönemlerinde) aktif olan hayvanlarmış.

 

5) Kediler neden sudan nefret eder?

 

 

Maine Coon gibi bazı türler aslında suyun içinde ve çevresinde olmaktan hoşlanırlar. Çoğu ırkın sudan hoşlanmamasının ana nedeni ise, tüylerinin ıslandığında çok ağır ve rahatsız edici olmasıyla ilgilidir.

 

6) Kedilerin neden bıyıkları vardır?

 

Bıyık, kedileri etraflarındaki nesneler, hava hareketleri ve bulundukları ortam hakkında bilgilendirmeye yardımcı olan son derece hassas bir organdır. Uzunlukları, bir kedinin dar bir alanda gezinme yeteneğini ölçmesine yardımcı olur. Bıyıklar bir iletişim aracı olarak da stresli bir durum karşısında hareket edebilirler. Hayati önemleri nedeniyle, kedinizin bıyıklarını asla kesmeyin, kısaltmayın veya koparmayın.

 

7) Kediler neden kutuları sever?

 

 

Avlanma içgüdüsünden ötürü kutular, saklanmak veya gerektiğinde güvenlik için geri çekilmek adına çok iyi bir alternatiftir. Kediler her türlü muhafazanın tadını çıkarır ve bir kutuda, sırt çantasında veya taşıma kutusunda kendilerini güvende ve rahat hissederler.

 

8) Kediler neden mırlar?

 

Mırlamak, hayvanlar alemindeki en ikonik seslerden biridir. Ev kedilerinin yanı sıra çitalar, vaşak ve pumalar gibi büyük kedilerin de paylaştığı eşsiz bir ses özelliğidir. Aslanlar ve kaplanlar gibi daha büyük kedi ırkları ise gerçek bir mırlama davranışı göstermezler. Mırıltıyı diğer seslerden benzersiz kılan şey, tüm solunum döngüsü boyunca (hem nefes alma hem de verme) üretilmesidir. Bu mistik sesin nedeni ve amacına yönelik araştırmalar onlarca yıldır devam ediyor. Son zamanlarda bu sesin, glotisin (gırtlaktaki ses kıvrımları arasındaki boşluk) açılıp kapanmasını kontrol etmeye yardımcı olan boğazdaki iç laringeal kaslardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu bölgedeki kasların salınımı ile ses telleri ayrılır ve hava yüzeyde hareket ederken belirgin bir sese neden olur.

Genel kanı, mırıldanmanın asıl işlevinin, yavru kedinin annesine "her şey yolunda" demesini sağlamak olduğu yönündedir. Bu konuşma genellikle emzirme sırasında gerçekleşir. Yavru kedi süt emerken miyavlayamadığı için (nefes verirken ses çıkarır), mırlayarak annesi ile arasında evrensel bir memnuniyet sinyali oluşturur. Kedilerin sırf mutlu oldukları için mırıldandığına inanmak cazip olsa da, mırıldanmanın daha geniş bir iletişim aracını temsil etmesi daha mantıklıdır. Daha yaşlı kediler oyun oynarken veya diğer kedilere yaklaştıklarında, üzüldüklerinde, korktuklarında veya hasta olduklarında da mırlayabilirler.

 

 

 

 

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt