Köpekler için sağlıklı 10 "İnsan" Yiyeceği
Yorum Yap

Köpekler için sağlıklı 10 "İnsan" Yiyeceği

 

Köpeğinizin beslenmesinde eğlenceli bir çeşitlilik ve harika bir besin desteği sağlayabileceğiniz 10 yiyeceğe birlikte göz atmaya ne dersiniz?

 

Çoğu köpeğin "insan mamasını” sevdiği bir gerçek. Bu noktada asıl soru bizim yediğimiz yiyeceklerden hangileri onun için faydalı hangileri ise zararlı olduğu. Daha önce “Köpekler için Tehlikeli Olan 9 Şaşırtıcı Yiyecek” yazımızda zararlı olanlardan bahsetmiştik, göz atmak isterseniz buradan yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Elma, somon, bal kabağı, yeşil fasulye, yoğurt ... köpeğinizin yemesi için güvenli yiyecekler. Sorumluluk sahibi ve bilgili bir köpek aşığı olarak, muhtemelen çok fazla insan yiyeceğinin köpeğinizi hasta veya fazla kilolu yapabileceğini biliyorsunuzdur, ancak köpeğinizin yemeklerine, besin değerini artırmak için az miktarlarda güvenli bir şekilde eklenebilecek bazı insan yiyecekleri vardır.

 

Unutmayın: Köpeğinizin öğünlerine yapılan herhangi bir ekleme haftalık kalori ihtiyacının yüzde 25'inden fazlasını oluşturmamalıdır.

 

1) Yoğurt: İyi bir kalsiyum ve protein kaynağıdır. Yoğurt seçerken, canlı aktif bakteri içeren ve şeker ya da yapay tatlandırıcı içermeyen bir tane seçin. Aktif bakteriler probiyotik görevi görebilir. Köpeğinizin fazla kilosu varsa yağsız yoğurt tercih edebilirsiniz. Aklınızda bulunsun, köpeğinize yazın meyve eklediğiniz dondurulmuş yoğurt küpleri ikram edebilirsiniz

 

 

2) Keten tohumu: Cilde ve kürke iyi gelen temel yağ asitleri olan omega-3 için iyi bir kaynaktır. Bütün keten tohumları, bu tür yağlar hızla bozulabileceğinden, beslenmeden hemen önce öğütülmelidir (Evinizdeki kahve öğütücü ya da küçük bir mutfak robotu bu işi görecektir). Keten tohumunu, köpeğinizin diyetine bir lif kaynağı olarak da ekleyebilirsiniz. Keten tohumunu buz dolabında hava geçirmez bir kapta sakladığınızdan emin olun. Daha önce paylaştığımız keten tohumlu ev bisküvileri tarifimize buraya tıklayarak göz atabilirsiniz.

 

3) Somon: İyi bir omega-3 kaynağı olan yağlı bir balıktır. Bu yağlar bağışıklık sistemini destekler, cilt ve tüy sağlığı için faydalıdır. Alerjisi olan köpeklere fayda sağlayabileceklerine dair bazı göstergeler de vardır (Örneğin biz, son derece alerjik olan 8 yaşındaki Bobtail kızımız Curie’ye sadece somonlu mamalar verebiliyoruz – alerjik bir köpeğiniz varsa mutlaka beslenmesinde veterinerinize danışmalısınız). Köpeğinizi doğrudan somon eti ile besleyecekseniz servis yapmadan önce iyice pişirildiğinden emin olun çünkü çiğ somon, köpeğinizi hasta edebilecek bir parazitler taşıyabilir.

 

4) Bal kabağı: İyi bir lif ve beta karoten (A vitamini kaynağı) kaynağıdır. Köpeklerin diyetlerinde mutlaka lif olması gerekir. Genel olarak köpek beslenmesinde mevcut eğilim, dışkı hacmini düşüren sindirilebilirliği yüksek diyetler yönündedir ancak bu her zaman ve her köpek için en iyisidir diyemeyiz. Sindirim yolunu hareket ettirmek, bağırsakları kaplayan hücrelerin sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

 

 

5) Tatlı patates: Diğer bir diyet lifi kaynağıdır ve B6 vitamini, C vitamini, beta karoten ve manganez içerir. Tatlı patatesler, köpeğiniz için çiğnenecek bir atıştırmalık olarak harikadır. Dilimlediğiniz tatlı patatesleri fırında kurutarak lezzetli ve sağlıklı atıştırmalıklara dönüştürebilirsiniz.

 

6) Yeşil fasulye: İyi bir lif, K vitamini, C vitamini ve manganez kaynağıdır. Köpeğinizin kilo alma eğilimi varsa, normal mamasının bir kısmını yeşil fasulye ile değiştirmek, onu doyurmak ve sağlıklı bir kiloda kalmasına yardımcı olmak için harika bir yöntemdir.

 

7) Yumurta: Protein, riboflavin ve selenyum için harika bir kaynaktır. Kolay sindirilebilir olmaları sebebiyle yumurtalar, sindirim bozukluğuna yatkın köpeklere protein desteği sağlayabilir. Çiğ yumurta beyazı biyotin eksikliğine neden olabileceğinden, pişmiş bütün yumurta kullandığınızdan emin olun.

 

8) Bira mayası: Köpekler, bira mayasının keskin tadından gerçekten hoşlanıyorlar. Bira mayası cilt, tüy ve karbonhidrat metabolizmasına iyi gelen B vitaminleri ile doludur. Ayrıca köpeğinizin iştahını canlandırabilir. Yemek yerken nazlanan köpeğinizin mamasının üzerine biraz serpin ve neler olacağını kendiniz görün . Burada önemli nokta köpeğinizi hasta edecek mayayı değil, bira mayasını (sağlıklı gıda mağazalarında bulabilirsiniz) kullandığınızdan emin olmanız.

 

 

9) Elma: Elmalar, köpeğiniz için harika çıtır yiyeceklerdir. Kabuklu elmalar, insanlarda bazı kanser türlerine karşı koruyucu olduğu düşünülen kimyasallarla ile doludur. A ve C vitamini ve lif kaynağıdırlar. Bununla birlikte elma tohumları siyanür içerir, bu nedenle köpeğinizin çekirdeği yemesine asla izin vermemelisiniz. Birkaç elma çekirdeği muhtemelen köpeğinize zarar vermeyecek olsa da düzenli olarak elma çekirdeği yemesine izin verilirse zararlı etkiler zamanla birikebilir. Köpeğinizi elmayla güvenle beslemek için elmaları küçük parçalara ayırın ve köpeğinize verdiğiniz parçalarda çekirdek bulunmadığından emin olun. Aynı tatlı patatesler gibi elmaları da dilimleyip fırında kurutarak çiğnemelik haline getirebilirsiniz.

 

10) Yulaf ezmesi: İyi bir çözünür lif kaynağıdır, dolayısıyla bağırsak düzenini korumada sorun yaşayan yaşlı köpekler için faydalı olabilir. Yulaf ezmesi aynı zamanda buğdaya alerjisi olan köpekler için alternatif bir tahıl kaynağıdır. Yulaf ezmesinin her zaman şeker veya tatlandırıcı olmadan pişmiş ve sade olarak tüketilmesi gerektiğini unutmayın.

 

Her zaman olduğu gibi, özellikle herhangi bir ilaç kullanıyorsa, köpeğinizin diyetinde herhangi bir değişiklik yapmadan önce veterinerinize danışın. Köpeğinizin beslenmesindeki vitamin ve mineral dengelerini bozmak, köpeğinizin sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir ve bazı ilaçlar, bazı besinlerle negatif etkileşime girebilir. Hepimizin amacı, köpeklerimize mümkün olan en iyi diyeti vermektir. Bu açıdan yukarıdaki öneriler köpeğinizin normal, dengeli beslenmesinin yerine geçemez. Daha ziyade, onları mutlu edecek alternatif ikramlar veya köpeğinizin yemeklerine biraz çeşitlilik katmak için size sunduğumuz fikirlerdir.

 

 

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt