Yaşlı Köpeğinizin Hayatını Güzelleştirmek İçin İpuçları
Yorum Yap

Yaşlı Köpeğinizin Hayatını Güzelleştirmek İçin İpuçları

 

Geçen yıllara ve fiziksel sınırlamalara rağmen yaşlı köpeğinizi nasıl mutlu ve meşgul tutabilirsiniz?

 

 

Canisius Koleji'nde yardımcı bir Psikoloji profesörü ve aynı zamanda sertifikalı bir hayvan davranış danışmanı olan Zazie Todd, yeni kitabı “Wag: The Science of Making Your Dog Happy” (Köpeğinizi Mutlu Etmenin Bilimi) ile gönüllerimize resmen taht kurdu. Köpeğinizin mutluluğu konusunda ciddiyseniz, bu harika kitabı başucu kitabı yapmanızı öneriyoruz. Geçtiğimiz Mart ayında yayınladığı kitapta Zazie, yaşlı köpeğinizi ilerleyen yıllara rağmen meşgul ve aktif tutmak için en iyi ipuçlarını paylaşıyor.

Aktif ve zinde kalmak, sosyal hayatınıza dahil olmak, özellikle yaşlı köpekler için önemlidir. En büyük kızımız Curie de artık bir kıdemli olduğuna göre, bu konu bizim için de çok değerli. Altın ihtiyarlarımız için en iyi ipuçlarını derlediğimiz yazımıza buyurun.

 

Aile Yaşamına Katılım

Pek çoğumuz yaşlanan köpeğimizin artık eskisi kadar aile yaşamına dahil olmadığını fark ederiz. Belki de bir zamanlar uzun yürüyüşleri seven köpeğimiz artık bize yetişemiyor ya da idrar kaçırma veya kaygan zeminlerde yürümede zorluk gibi sağlık sorunları, onun artık insanlarıyla fazla zaman geçirmesini engelleyebilir. Bazen bir köpek yavrusu, evdeki yaşlı köpeğe arkadaşlık ve eğlence sağlama umuduyla edinilir, ancak genelde bu, evde onun yerini almasıyla sonuçlanır.

Yaşlı köpekleri, gençken zevk aldıkları düzenli aktivitelere dahil etmek onlar için yapabileceğiniz en önemli şeydir. Frontiers in Veterinary Science'da yayınlanan araştırmaya göre, sahipleriyle daha fazla zaman geçiren ve onlarla faaliyetlerde bulunan yaşlı ve geriatrik köpeklerin eğitime daha duyarlı olduğu tespit edilmiş. Bu da onların zihinsel olarak daha aktif ve aktiviteye daha açık olduğunu gösteriyor. Konuyla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, oyun, eğitim ve aktiviteyi artırmaya yönelik müdahalelerin yaşlı köpekler için iyi olduğu görülüyor.

17 yaşındaki Macy'nin sahibi, aynı zamanda köpek eğitmeni olan Sarah Pennington, "Onları fiziksel kapasitelerinin sınırları dahilinde gezilere ve aile aktivitelerine dahil edin" diyor. "Tasmasız yürüyüşler hayatlarının bir parçasıysa, onları ormanda daha kısa yürüyüşlere götürün. İşitme yetilerini kaybettiler veya bilişsel gerileme yaşadılarsa, güvenlik için eskisi gibi tasmalarını çıkarmadan, bunun yerine uzun bir tasmayla aynı yürüyüşleri yapmaya devam edin”.

 

 

Sarah'nın evinizin içinde uygulayabileceğiniz bazı ipuçları da var. "Köpeğiniz idrarını tutamamaya başlarsa yatağını yıkanabilir yatak örtüleriyle kaplayabilirsiniz. Ayrıca tek kullanımlık bebek bezlerini toplu olarak satın alarak kuyruk için arka kısımlarına x şeklinde kesikler atmanız yeterli olacaktır. Parke zeminlerinizin üstüne, odadan odaya kaymadan yürümelerine olanak sağlamak için halı koymanız gerekebilir. "

 

Oyun

Oyun, köpeğiniz yaşlandıkça aranızdaki ilişkiyi sürdürmeye yardımcı olur. Yaşlı bir köpek, eskisi gibi enerjik olmayabilir, ancak bu eğlenemeyeceği anlamına gelmez. Fiziksel olarak ayak uydurabildiği sürece en sevdikleri oyunların değiştirilmiş-kolaylaştırılmış- versiyonlarını oynamaya devam edin. Örneğin hafif bir çekme oyunu veya yakın mesafeye fırlatacağınız tenis topuyla birkaç atış.

Artık her seferinde bir saat boyunca “Getir” oynayamamaları önemli değildir; yapabileceklerinin sınırları içinde kalın ve yorulduklarında bırakmalarına izin verin. Amaç, onların her zaman keyif aldıkları oyun aktivitelerine katılmalarını sağlamak, ancak bu sırada yeni oyunları da deneyebilirsiniz. Örneğin Curie için getir oyununu, ona farklı oyuncak adlarını öğreterek ve oyunu evin içinde farklı odalarda oynayacak şekilde uyarladık. Getirme başına kat ettiği mesafe, eskisine göre çok daha az olsa da, hangi oyuncağı alması gerektiğini fark etmenin keyfi ve görevini başarıyla yapmış olmanın ona verdiği mutluluk harika.

 

 

Yaşlı Köpekler için Yeni Numara Eğitimi

Behavioural Processes’de yayınlanan bir araştırmaya göre eğitim, yaşlı köpeklerde bilişsel düşüşün önlenmesine yardımcı olur. Yaşlı köpeğinizin büyük olasılıkla itaat eğitimine ihtiyacı yoktur, ancak ona yeni numaralar öğretmek, olumlu pekiştirme eğitiminin keyfini çıkarmalarını sağlamanın harika bir yoludur. “Tricks in the City: For Daring Dogs and the Humans” kitabının yazarı Sassafras Lowrey, yaşlı köpeklere yeni numaralar öğretmek, bedenlerini aktif tutma, en önemlisi de zihinlerini aktif ve meşgul etme fırsatı sunuyor diyor. Numaraları öğrenmek ve uygulamak, yaşlı köpeklerin zihinsel olarak keskin kalmasına da yardımcı oluyor.

Yaşlı köpeklerin yeni numaraları ne kadar çabuk öğreneceği, önceki deneyimlerine bağlı olacaktır. Tüm hayatı boyunca spor eğitimi, yürüyüşler, yüzmeler, vb. ile çalışmış ya da oynamış emekli bir servis köpeği, daha geniş bir dizi numarayla daha kolay vakit geçirecektir. Son on yılı kanepede uyuyarak geçirmiş kıdemli bir köpekle biraz daha yavaş gitmeniz gerekecektir. Bununla birlikte, her köpek yeni numaralar öğrenebilir, yeter ki sabırlı olun.

 

Koku Faaliyetleri

Yaşlı köpeklerin duyularında düşüş olabilir, bu son derece normaldir. Özellikle büyük cins köpeklerde bu durum daha genç yaşlarda başlar. Görme kaybı ve işitme kaybı yaygındır ve oldukça ilerleyene kadar sahibi tarafından fark edilmeyebilir. Koku duyusunun kaybı, mümkün olsa da diğer duyu kayıpları ile aynı ölçüde belgelenmemiştir. Bu nedenle, koku içeren aktiviteler yaşlı köpeklerin çoğu için uygun aktivitelerdir.

Koku aktivitelerini günlük hayata dahil etmek kolaydır. Onları bolca koklama zamanına odaklanarak daha kısa günlük yürüyüşler için götürebilirsiniz. Ayrıca, köpeğinizin bulması için yiyecekleri çimlere (güvenli bir yerde) atabilir veya evin etrafına saklayabilirsiniz.

 

 

Ödül Mamalı Oyuncaklar

İçine ödül maması koyulan oyuncaklar her yaştan köpek için harikadır. Bu oyuncakları köpeğinize tanıtırken, onun ilgisini çekmek için en sevdiği ödül mamalarını/atıştırmalıkları kullanın ve oyuncakların çok zorlayıcı olmadığından emin olun. Köpeğiniz, mamayı dışarı çıkarmak için oyuncağı nasıl manipüle edeceğini öğrendikçe, oyuncakların zorluk seviyesini yavaş yavaş arttırabilir ve ödül mamasına normal mamasını da eklemeye başlayabilirsiniz.

 

Diğer Sakin Köpeklerle Vakit Geçirmek

Daha yaşlı köpekler, diğer köpeklerle oyun ve güreş için çok fazla enerjiye sahip olmayabilir, ancak yaşlanmaya yeni başlayan köpekler, özellikle boyut ve enerji seviyeleri açısından kendileriyle eşdeğer bir partner bulurlarsa birlikte oyun zamanının tadını çıkarabilirler. Çok fazla oyun oynamasalar bile, köpek arkadaşlarıyla vakit geçirmekten hoşlanmadıklarını sanmayın. Köpekler sosyal yaratıklardır ve köpeğiniz şimdiye kadar diğer köpeklerle vakit geçirmekten hoşlandıysa, bunu devam ettirmeye çalışın. Oyun oynamasalar da aynı yerde olmak, aynı çimenleri koklamak hoşça vakit geçirip sosyalleşmelerini sağlayacaktır. Bunu enerjik bir yürüyüşe çıkmaktansa eski bir arkadaşla kahve içmeyi tercih etmek gibi düşünebiliriz J

 

Vitaminler ve Destekleyici Mamalar

Yaşlı köpeklerin genç köpeklerden farklı beslenme ihtiyaçları olabilir. Eklem sorunları ya da vitamin eksikliklerine bağlı problemler yaşayabilirler. Köpeğinizin yaşlanmaya başladığını düşünüyorsanız mutlaka veterinerinize danışarak ona uygun mama kullanmaya başlamalı ve yine veterinerinizin önereceği vitamin vb. takviyeleri kullanmalısınız. Unutmayın her köpeğin kendine özgü ihtiyaçları vardır.

 

 

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt