Kedinizin Mutsuz Olduğunu Gösteren 9 İşaret
Yorum Yap

Kedinizin Mutsuz Olduğunu Gösteren 9 İşaret

 

 

İnsanlar gibi, kediler de geniş bir duygu yelpazesinde yaşar ve kaçınılmaz olarak kendilerini depresif hissettikleri zamanlar olacaktır. “Mutsuzum” diyemeyebilirler ama bunu size davranışlarıyla anlatırlar.

 

Bir kedi için normal olan bir davranış başka bir kedi için normal olmayabilir, bu nedenle bir şeyin yanlış olup olmadığını görmek kedinizin belirli davranış modellerindeki değişikliklere bakmanız gerekiyor. Kediler genellikle alışkanlıklarına bağlı yaratıklarıdır, bu yüzden aniden davranışlarında bir değişiklik olduğunda, bu davranışın rastgele olması pek olası değildir.

 

Mutsuz bir kedinin belirtilerinin çoğu fiziksel rahatsızlıkları da gösterebilir, bu nedenle ruh hali hakkında bir sonuca varmadan önce yaralanmadığından veya bir hastalığı olmadığından emin olmalısınız. Şüphe duyduğunuzda, veterinerinize danışmak, kedinizin olağandışı davranışlarını anlamanıza yardımcı olabilir.

 

Kedinizin kendisini iyi hissetmediğinden, mutsuz olduğundan şüpheleniyorsanız size yardımcı olabilecek bazı ipuçlarımız var.  

 

 

1. Gizlenme

 

 

Kedilerin kendilerine rahat bir saklanma yeri bulması yaygındır, ancak bir kedi normalden daha münzevi hale gelirse bu, kendisini iyi hissetmediğinin bir işareti olabilir. Mutsuz kediler genellikle daha ürkektir ve kendilerini yatıştırmak ve korumak için saklanabilirler.

 

Saklanmak, bir kedinin, oyuncaklarıyla oynamak veya insanlarıyla vakit geçirmek gibi genellikle hoşlandıkları aktivitelerle ilgilenmediğini de gösterebilir.

 

 

2. Uyku alışkanlıklarında değişiklik

 

Kediler her gün ortalama 12 ila 16 saat uyurlar, bu yüzden kedinizin çok uyuduğunu fark ederseniz hemen endişelenmeyin. Bununla birlikte, kedinizin uzun bir süre boyunca normalden çok veya normalden çok daha az uyuduğunu fark ederseniz, mutsuz veya kötü hissediyor olabilir.

 

 

3. Sesli uyarılar

 

Kediler oldukça sesli hayvanlar olabilir, ancak çıkardıkları seslerde bir değişiklik fark ederseniz, size bir şeylerin ters olduğunu anlatmaya çalışıyor olabilir. Özellik kalın ama yüksek bir sesle yaslı sesler çıkartıyorsa mutsuz olabilir.

 

Ek olarak, aşırı mırıldanma da bir kedinin mutsuz olduğunu gösterebilir. Mırıldanma genellikle bir kedinin tatmin olduğunu gösterirken, mutsuz kediler kendilerini rahatlatmak için normalden daha fazla mırıldayabilirler.

 

 

4. Beden dili

 

Kediler vücut dilleri ile konuşurlar. Bir kedinin kulaklarının geri döndüğünü, ederseniz, tüylerinin kabardığını ve kuyruğunun bacaklarının arasına doğru düştüğünü fark ederseniz, muhtemelen kendisini iyi hissetmiyor demektir. Oyun oynarken kedilerin arada gerginleşmesi yaygındır, ancak mutlu ve sağlıklı bir kedi daha sonra rahatlar.

 

 

5. Yeme alışkanlıklarında değişiklik

 

İnsanlar gibi kediler de kendini depresif hissettiklerinde, yiyeceklere olan ilgileri değişebilir. Bir kedi mutsuzsa, aniden yemeyi bırakabilir. En sevdikleri mamaları bile reddedebilirler. Daha az yaygın olmakla birlikte, mutsuz kediler de kendini yatıştırmanın bir yolu olarak daha fazla yemeye başlayabilir. Kısacası iştah değişikliği, kedilerin normal, mutlu benlikleri gibi hissetmediklerini gösterebilir.

 

 

6. Saldırganlık

 

 

İnsanlar genellikle kedilerdeki saldırganlığın sadece bir tehdide tepki olduğunu düşünürler, ancak aslında ruh halleri de dahil olmak üzere pek çok farklı sebebi olabilir. Mutsuz kedilerin, bir şeyi tehdit olarak algılaması daha olasıdır. Bu sebeple daha düşmanca ve saldırgan davranmaya başlayabilirler.

 

 

7. Aşırı veya az bakım

 

Bakım, normal ve sağlıklı bir kedi rutininin bir parçasıdır ve bir kedi mutsuz olduğunda, bakım alışkanlıklarını değiştirebilir. Kendilerini temizledikleri miktarı artırabilir veya azaltabilir, hatta tamamen durdurabilirler. Sonuç olarak, mutsuz kedilerin genellikle özensiz ve dağınık tüyleri vardır.

 

Aşırı temizlenmeye/yalanmaya başlarlarsa, derilerinde tamamen kel kalmış bölgelere yol açabilirler. Böyle bir durumla karşılaştığınızda veterinere gitmek, bakım alışkanlıklarını düzene koymalarına yardımcı olabilir.

 

 

8. İdrar püskürtme

 

İdrar püskürtme genellikle kedilerin asi bir davranışı olarak algılansa da bu kedinizin kendini rahatlatmak için yaptığı bir şey olabilir. Kendilerini idrarlarının kokusuyla çevreleyerek rahatlatmaya çalışıyor olabilirler. (Kaynak)

Mutsuz kediler ürkekleştiklerinde, tuvalet kutusunun dışına idrar yapmak da dahil olmak üzere kendilerini rahatlatmak ve korkuyu azaltmak için ellerinden geleni yapacaklardır. Bu kediyi mutsuz eden belirli bir durum olduğunda daha sık görülür. Örneğin, insanı artık etrafta değilse, kedi, insanının kokusunun yokluğundan kaynaklanan rahatsızlığını idrar püskürterek aşmaya çalışabilir.  

 

 

9. Normal faaliyetlerine ilgisizlik

 

Bir kedi oyuncaklarıyla oynamaya olan ilgisini kaybederse, bu durum, duygusal olarak iyi hissetmediğinin bir işareti olabilir. Mutsuz kediler daha düşük enerjiye sahip olma eğilimindedir, bu nedenle normalde olduğu gibi oyuncaklarıyla oynamak yerine, yere uzanmayı tercih edebilir. Ayrıca, insan arkadaşlarıyla oynama ya da onlarla etkileşim kurmaya olan ilgisini kaybedebilir. Kedilerin rahatlamak için biraz zaman ve mesafeye ihtiyaç duymaları yaygındır, ancak kedinizin normal davranışlarında önemli bir değişiklik varsa, kendisini iyi hissetmiyor olabilir. Daha önce de bahsettiğim gibi her kedi farklıdır. Davranışlarındaki değişiklikleri, kedinizin karakterine ve normaline göre değerlendirmelisiniz.

 

Kedinizin yukarıda sıraladığım değişikliklerden birkaçını yaşadığını düşünüyorsanız öncelikle fiziksel bir sorunu olmadığından emin olmalı ve veterinerinize danışmayı unutmamalısınız.

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt