Köpeklerin Sevgilerini Gösterme Yolları
Yorum Yap

Köpeklerin Size Sevgilerini Göstermek için Kullandıkları Şaşırtıcı Yollar

 

İnsanların köpeklere sevgilerini göstermesi kolaydır. Göbeğini kaşımak, ona sevdiği atıştırmalıklardan ikram etmek ya da kanepede birlikte televizyon izlerken sarılmak, patili dostlarımıza “Seni seviyorum” demenin en kolay yollarıdır. Peki ya köpeğiniz size, sizi sevdiğini nasıl gösteriyor hiç merak ettiniz mi?

 

Neyse ki köpekler, bizlerden farklı olarak, insanlarla çok net bir şekilde iletişim kurar. Onlar, burunlarından kuyruklarına kadar tüm vücutlarını nasıl hissettiklerini ifade etmek için kullanırlar. Köpeklerin sevgi gösterme yollarını öğrenmek için okumaya devam edin.

 

 

Burnunu Dayama

 

 

Köpeğiniz hiç ara sıra gelip sizi burnuyla dürtüyor mu? Bu bir sevgi işareti, köpeğinizin “Hey, senden hoşlanıyorum!” demesinin bir yolu olabilir. Tabii ki, burunla dürtmek sizin dikkatinizi çekmeye çalışmasının ya da size yolundan çekilmenizi söylemesinin de bir yoludur. Eğer burun dürtüklemesine içten bir bakış eşlik ediyorsa veya vücudunu size daha çok yanaştırmaya başlarsa, köpeğinizin size sevgisini ifade ettiğini bilmelisiniz.

 

 

Göz teması

 

 

Göz teması samimi bir eylemdir. Birçok köpek için bu, bir güven ve şefkat göstergesidir. Köpeğiniz sık sık sizinle göz teması kuruyorsa, yüksek derecede bir bağlanma gösteriyor demektir. Köpeğiniz size baktığında, beyni, annelerin bebekleriyle bağ kurmasını sağlayan hormon olan oksitosini serbest bırakır. Sizin beyniniz de aynı şeyi yapar.

 

Not: sevecen bir göz teması, tehditkâr bir göz temasından farklıdır. Tanımadığınız veya gergin bir köpeğin doğrudan gözlerine bakmayı önermiyoruz. Kendi köpeğinizle kuracağınız samimi ve sevecen göz temaslarından bahsediyoruz. Bu göz temasları zamanla ikiniz arasında güven inşa edilmesini sağlayacaktır.

 

İç çekme

 

Köpeğiniz ara sıra yanınızda uzanıyor ve uzun, mutlu bir iç çekiyor mu? İç çekme veya küçük bir inleme gibi yumuşak sesler köpeklerde memnuniyet belirtileridir.

 

Köpeğiniz yanınıza sokulur ve iç çekerse, bu sizin yanınızda güvenli ve rahat hissettiği anlamına gelir.

 

 

Yalama

 

 

Öpmek köpekler arasında bile evrensel bir sevgi belirtisidir! Büyük, özensiz ve salyalı dilleri duruma bağlı olarak biraz rahatsız edici olabilir. Ama köpeğiniz sizi yalıyorsa aslında “Seni çok seviyorum!” demeye çalışıyordur.

 

 

Yalamak aynı zamanda daha düşük sosyal statüye işaret etmenin bir yolu olabilir. Köpeğiniz sizi yaladığında, otoritenize saygı duyduğunu (ve elbette sizi sevdiğini) da size bildiriyor olabilir.

 

 

Zıplama

 

Evet bu, teşvik etmek istemeyebileceğiniz bir sevgi belirtisi olabilir. Birçoğumuz için zıplamak istenmeyen bir köpek alışkanlığıdır. Ancak bunu sevgi dolu bir coşku eylemi olarak addederseniz, onu kontrol etmeniz kolaylaşır. Köpeğiniz etrafınızda coşkuyla zıplıyorsa, aslında size ne kadar değer verdiğini, sizi gördüğü için ne kadar mutlu olduğunu anlatmaya çalışıyordur.

 

Köpekler insanların yüzlerine yaklaşma eğilimindedirler ve zıplayıp atlayarak yüzünüze yaklaşmaya çalışıyor olabilir. Şöyle düşünün: yukarı atlayarak, gözlerinize daha yakından bakmaya ya da yüzünüzü yalamaya çalışıyor olması muhtemel. Atlamak sinir bozucu bir alışkanlık olabilir, ancak köpeğiniz bir dahaki sefere üzerinize atladığında, sadece sizi önemsediğini göstermeye çalıştığını unutmayın. Eğitimlerinizde bunu düşünerek katı ve kırıcı olmayın.

 

Yaslanma

 

Yaslanmak köpeklerin en sevimli sevgi gösterilerinden biridir. Köpeğiniz size gelip ağırlığının tamamını vererek yasladığında, size aslında ne kadar güvendiğini gösterir. Köpeklerin gelip size yaslanmasını bizlerin birbirimize sarılmamız gibi düşünebilirsiniz.

 

Tabii ki, bazı yaslanmalar kaygı veya kontrolü de gösterir. Yabancı bir ortamda rahatsızlık duyduğunda size gelip yaslanması hoşnutsuz olduğunu size göstermesidir. Örneğin veterinerde sıramızı beklerken büyük kızım mutlaka bacağıma yaslanmış bir şekilde oturur. Sevgi gösteren yaslanmalarda köpeğinizin rahat ve sakin olduğunu gözlemlersiniz. Köpeğiniz hafif açık ağız, sakin gözler ve hafifçe sallanan bir kuyruk gibi diğer rahatlama belirtileri gösteriyorsa kesinlikle bolca sevgiye maruz kalıyorsunuz demektir.

 

 

Yuvarlanma

 

 

Hiçbir şey sırt üstü yuvarlanan ve göbek masajı isteyen bir köpek kadar “Senden gerçekten çok hoşlanıyorum” demez. Yaslanmak gibi, yuvarlanmak da yüksek derecede güven ve rahatlık gösterir. Köpeğinizin hoplayıp zıplayarak yerde yuvarlanıyor ve kuyruğunu sallıyorsa, sizi gerçekten çok sevdiğini ve size güvendiğini söylemeye çalışıyor demektir.

 

Köpeklerle ilgili enteresan bilgiler içeren diğer blog yazılarımıza göz atmayı unutmayın ;)

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt