Köpekler En Sevdikleri Kişiyi Nasıl Seçer?
Yorum Yap

Köpekler En Sevdikleri Kişiyi Nasıl Seçer?

 

 

Kabul edelim ki hepimiz köpeğimizin en sevdiği kişi olmak istiyoruz. Bu yüzden, köpeğimizin de en sevdiği kişi biz olalım istiyoruz ama bunun için köpeklerin en sevdiği kişiyi nasıl belirlediğini bilmeliyiz.

 

Köpeklerin en sevdiği kişi olmanız onunla sosyalleşmenize, dikkatinize, pozitif ilişki kurabilmenize ve hem sizin hem de onun kişiliğine bağlıdır. Onun temel ihtiyaçlarıyla ilgilenen kişi olmanız onun favorisi olacağınız anlamına ne yazık ki gelmiyor.

 

Size kendimden örnek vereyim. En küçük köpeğim Darwin beni tabi ki çok seviyor, ama eşime bayılıyor. Bu durum hem çok komik hem de gizemli. Sonuçta hayatı boyunca onunla ilgilenen, onu yetiştiren benim. Ama eşim yakınlardaysa ben sanki yokmuşum gibi davranıyor. Yani kısacası bir köpeğin en sevdiği kişi her zaman birincil bakıcısı değildir. Peki köpekler en sevdikleri kişiyi nasıl seçiyor? Ve fikirlerini değiştirmek mümkün mü?

 

Tabii ki her köpek farklıdır, ancak bazı genellemeler geçerlidir.

 

Sosyalleşme önemlidir

 

 

Birçok köpek, doğum ile ilk altı ay arasında gerçekleşen kilit sosyalleşme dönemlerinde kendileriyle en fazla ilgilenen kişilere en sıkı bağlanır. Bu yaşta, yavruların beyinleri son derece açıktır ve erken sosyal deneyimleri onları hayatlarının geri kalanı boyunca etkiler. Bu nedenle, yavru köpeğinizin çok çeşitli insanlarla, yerlerle ve şeylerle olumlu etkileşime girmesini sağlamak çok önemlidir.

 

Örneğin, şapka takan insanlara maruz kalmayan köpekler, yaşamın ilerleyen dönemlerinde şapkalardan korkabilirler. Büyük köpeğim Curie, onu sahiplendiğimizde yetişkin bir köpekti, dolayısıyla onun erken sosyalleşme deneyimlerinin nasıl olduğunu tam olarak bilmiyorum. Bununla birlikte, sosyalleşmek için kadınları tercih ediyor, bu da kadın bakıcılarla daha olumlu, biçimlendirici bir deneyime sahip olduğuna inanmamı sağlıyor.

 

Köpeğiniz onunla tanıştığınızda zaten bir yetişkinse, endişelenmeyin: onun favorisi olmak için çok geç değil. Erken deneyimler önemli olmakla birlikte, köpeğinizle geçirdiğiniz kaliteli zamanlar, oyun saatleri, yürüyüşler gibi deneyimlerle onunla sosyalleşmeye devam edin.  

 

Dikkat (ve sevgi) aranızdaki bağı arttırır

 

 

Biraz önce, kendi köpeğimin birincil bakıcısı olmayan birini tercih ettiğini söyledim. Ancak çoğu köpek, onlara en fazla dikkat eden kişiye bağlanma eğilimindedir. Örneğin, iki ebeveyn ve iki çocuklu bir ailede, köpek her sabah kaselerini dolduran ve her akşam yürüyüşe çıkaran ebeveyni tercih edebilir.

 

Ek olarak, fiziksel sevgi köpek ve kişi arasındaki bağı sağlamlaştırır. Bir kişi bir köpeğe karşı mesafeli durursa, köpek de ona karşı mesafeli duracaktır. Ancak köpeğinizi bol miktarda okşar, sever, ona bakım ve masaj yaparsanız muhtemelen daha fazlasını isteyecektir.

 

Bazı köpekler için, önemli olan sadece ilgi ve sevgi miktarı değil, ilgi ve sevginin kalitesidir. 

 

Pozitif ilişkilendirme önemlidir

 

Köpekler onlarla en çok ilgilenen kişiler yerine pozitif şeylerle ilişkilendirdikleri kişileri favori olarak seçerler. Başka bir deyişle, bir kişi iyi şeylerin kaynağı olduğunda, köpek onunla bir bağ oluşturur.

 

Bunu düşündüğünüzde, çok mantıklı. Tabii ki, bir köpek her zaman onunla en sevdiği yakalamaca oyununu oynayan veya ona en sevdiği atıştırmalıklardan veren kişiyi sevecektir. Ayrıca, onu en çok besleyen kişinin de hayatının oldukça önemli bir parçası olduğunun farkındadır.

 

Öte yandan köpekler genellikle kötü şeylerle ilişkilendirdikleri insanlara negatif tepki verirler. (Darwin’i bir veteriner ile arkadaşlık ederken asla göremezsiniz). Pozitif ilişkilendirmeler pozitif köpek-insan ilişkilerine yol açar. Köpeğinizin eğitimi ve sosyalleşmesine yardımcı olmak için pozitif ilişkilendirmeyi kullanabilirsiniz.

 

Örneğin, evinize yeni bir kişi geldiğinde, köpeğinizle tanışırken ona ödül maması vermesini sağlarsanız bu kurduğu yeni ilişkinin onun aklında pozitif bir deneyim olarak kalmasını sağlayacaktır.  


İnsan kişiliği ve köpek ırkı rol oynar

 

 

Hiç insanlarına çok benzeyen ve onlar gibi davranan bir köpekle tanıştınız mı? “Benzeri gibi” ifadesi köpekler ve insanlar için de geçerlidir. Köpekler genellikle kendi enerji seviyelerine ve kişiliklerine uyan bir kişiyi favori seçerler. Kesinlikle daha ihtiyatlı, temkinli ve sakinlikten hoşlanan köpeğimin bana daha bağlı olduğunu; daha enerjik, maceracı ve gürültücü köpeğimin ise benden daha aktif olan eşime daha bağlı olduğunu gördüm.

 

Buna ek olarak, bazı köpek ırklarının tek bir kişiyle bağlanma olasılığı daha yüksektir, bu da en sevdikleri kişinin tek kişi olma olasılığını artırır. Bir kişiye güçlü bir şekilde bağlanma eğilimi gösteren ırklar:

 

--Basenji

--Tazı

--Shiba Inu

--Cairn Terrier

 

Köpeğinizin favorisi olmak için;

 

Köpeğinizin en sevdiğiniz kişi olmadığınızı düşünüyorsanız, umutsuzluğa kapılmayın. Aranızdaki bağı geliştirebilir ve artırabilirsiniz. En kolay (ve en eğlenceli) yol, her gün en az 30 dakikalık odaklanmış, bire bir zaman geçirmektir. Bu, yürüyüşleri, bahçe zamanını veya birlikte TV izlemeyi içermez. Bu 30 dakika sadece onunla bağ kurmaya odaklanmış olduğunuz bir süre olmalıdır.

 

Köpeğinizle bağ kurmanızı sağlayacak birkaç aktivite önerisi:

 

-Onunla getir, çek ve sakla oynayın.

-Bir eğitim seansı yapın. Yeni beceriler üzerinde çalışmak ya da eskilerini güçlendirmek, bağ kurmanın harika bir yoludur.

-Sizin ve köpeğinizin ekip olarak birlikte çalışabileceği bir spor deneyin, örneğin frizbi yakalama.

-Yemek sevgidir (sağlıklı, uygun miktarlarda). Sağlıklı protein kaynaklarını hedefleyin ve köpeğiniz için ev yapımı atıştırmalıklar hazırlamayı deneyin. Göz temasını da dahil ederek yemek süresini aranızdaki bağı kuvvetlendirme aktivitesi haline getirin.

-Köpeğinize özel bir bakım seansı yapın veya ona masaj yapın.

 

Unutmayın ki bu bağlar, köpekler ve onlara iyi davranan insanlar arasında doğal olarak gerçekleşir. Köpeğinize iyi bakın, onunla sosyalleşin, birlikte olumlu deneyimler yaşayın ve onun benzersiz kişiliğine saygı gösterin. Sizi mutlaka ömür boyu sevgi ile ödüllendirecektir, bazen eşinizi görmek onun için daha heyecan verici olsa bile ;)

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt