Köpeğinizin Ağız ve Diş Bakımı İçin İpuçları
Yorum Yap

 

Köpeğinizin Ağız ve Diş Bakımı İçin İpuçları

 

Hem köpeğiniz hem de sizin için harika bir haberimiz var: Köpekler diş çürümesine karşı bizden çok daha dirençlidir. Bir köpeğin ağzının, insan ağzından daha temiz olması gerçeğine rağmen köpekler hala tartar, plak oluşumu ve diş eti iltihabı gibi problemler yaşayabilir. Ama endişelenmeniz gereken sadece kötü bir nefes ve sarı dişler değil. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de diş problemleri hayatı tehdit eden enfeksiyonlara; kalp, karaciğer ve böbrek hastalığı gibi sorunlara yol açabilir.

Köpeğinizin ömrünü uzatacak iyi bir ağız ve diş bakımı için neler yapmamız gerektiğine bakalım:

 

Köpeğinizin Dişlerini Nasıl Fırçalamalısınız?

 

 

Köpeğinizin dişlerini fırçalamak için kullanabileceğiniz en iyi fırça, fotoğraftaki gibi diş eti çizgisinin altında temizlemek için 45 derece açıyla fırçalarla çift başlıdır. İnternette “çift başlı köpek diş fırçası” araması yaparak kolayca farklı alternatiflerini bulup sipariş edebilirsiniz.

 

 

Köpeğiniz ilk başta dişlerinin fırçalanmasından çok hoşlanmayabilir ama bu durumu ikiniz için de eğlenceli hale getirerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Köpeğinizin yeterli miktarda egzersiz yapmış olduğu bir zaman seçin ki siz dişini fırçalarken hareketsiz oturmaya daha yatkın olsun. İlk birkaç denemede aşırıya kaçmayın. Yavaşça başlayın ve tüm ağzı henüz fırçalamış olmasanız bile köpeğinizin tedirgin olması durumunda durun. Her gün fırçaya ve macuna alıştıkça fırçalama süresini arttırabilirsiniz. Ayrıca, fırçalama sırasında yatıştırıcı ve tatlı bir ses tonuyla konuştuğunuzdan ve köpeğinizi fırçalama sonrasında bolca severek ödüllendirdiğinizden emin olun. Çok geçmeden köpeğiniz bu günlük rutini dört gözle beklemeye başlayacaktır.

 

Mümkünse Henüz Bir Yavruyken Fırçalamaya Alıştırın

Yetişkin köpekler dişi temizliği sırasında rahat olmayı öğrenebilir, ancak köpeğinizi daha yavruyken fırçaya ve fırçalama işlemine alıştırırsanız işiniz kolaylaşacaktır.

 

Köpeğiniz için Doğru Diş Macunu Nasıl Seçilir?

Bu çok önemli. Köpeğiniz için normal insan diş macunu KULLANMAYIN. Çoğu insan diş macunu, köpekler için son derece zehirli olan florür içerir. Köpekler için formüle edilmiş diş macunlarını pek çok evcil hayvan mağazasında ya da internette bulabilirsiniz.

 

Kuru Gıdalar Yumuşak Gıdalardan Daha İyi

Eğer diş fırçalama denemeleriniz kan, ter veya gözyaşı ile biterse, köpeğinizin ağız sağlığını korumak için yapabileceğiniz başka şeyler de var. Kuru ve gevrek mamalar, köpeğinizin dişleri için yumuşak yiyeceklerden daha iyidir, çünkü yumuşak yiyeceklerin dişlere yapışması ve çürümeye neden olması daha olasıdır.

 

Diş Sağlığı İçin Çiğnenebilir Kemik ve Oyuncaklar

Köpeğinizin diş etlerini ve dişlerini güçlendirmek için özel olarak tasarlanmış birçok sentetik kemik ve çiğneme oyuncağı bulabilirsiniz. Buradaki önemli nokta köpeğinize çiğnemesi için ona güvenli nesneler verdiğinizden emin olmak. Sert nesneler kırık dişlere neden olabilir.

Köpeğinize çiğnemesi için kaliteli bir kemik vermek, dişlerde plak birikmesini engeller ve dişlerin güçlü kalmasını sağlar, ancak sadece sakız çiğneyen ve ağız suyu kullanan bir insan hayal edin. Ağız sağlığını etkili bir şekilde koruduğunu söyleyemeyiz. Aynısı köpeklerimiz için de geçerlidir.

 

Veterinere Ne Zaman Gitmelisiniz?

Köpeğinizin dişlerini ister düzenli fırçalıyor olun ister olmayın; ağzına her hafta mutlaka bir göz atmalısınız. Aşağıda sıraladığımız diş problemi belirtilerinden herhangi birini fark ederseniz, köpeğinizi veterinere götürün:

--Ağız kokusu

--Yeme veya çiğneme alışkanlıklarında değişiklik

--Yüz veya ağızda pençe izi

--Depresyon

--Aşırı salya akması

--Yanlış hizalanmış veya eksik dişler

--Renksiz, kırık, eksik veya çarpık dişler

--Kırmızı, şiş, ağrılı veya kanamalı diş etleri

--Diş eti hattı boyunca sarımsı kahverengi tartar kabuğu

--Ağız içindeki şişlikler veya büyüme

 

Veterinere Ne Kadar Sık ​​Gitmelisiniz?

Köpeğiniz her ne kadar sağlıklı dişlere sahip olsa da tıpkı bizim gibi, altı ila on iki ayda bir dişlerinin bir profesyonel tarafından kontrol edilmesi gerekir. Veterinerinizden rutin kontrol sırasında diş ve ağız kontrolü yapmasını da isteyebilirsiniz.

 

 

Diş bakımı hem siz hem de patili dostunuz için sıkıntı verici olabilir, ama iyi bir bakım uzun vadede onun sağlığı için çok faydalı olmakla birlikte sizin için de ciddi bir tasarruf sağlayacaktır. Köpeğinizin ağız ve diş bakımını aksatmak pahalı ve genelde ağrılı veteriner ziyaretlerine yol açabilir. İyisi mi siz köpeğinizin ağzını temiz tutun ki birlikte uzun süre gülümsemeye devam edebilin :)

 

 

 

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt