Evcil Hayvan Oyuncaklarında Bulunan 8 Toksik Madde
Yorum Yap

Evcil Hayvan Oyuncaklarında Bulunan 8 Toksik Madde

 

Kedi ve köpeklerimizi oyuncaklarla şımartmak hepimizin en sevdiği şey. Ama internetten onun için sürpriz bir oyuncak sipariş etmeden veya evcil hayvan dükkanında ona yeni bir oyuncak seçmeden önce, içinde onlar için tehlikeli bu maddeler var mı diye kontrol etmeliyiz. Bahsedeceğimiz kimyasallar genel olarak tüm evcil hayvan ürünlerinde bulunabiliyor, ama özellikle kedi/köpek oyuncaklarında ve köpek yataklarında sıkça karşımıza çıkıyor.

 

 

  1. 1.Polivinil Klorür (PVC)

 

PVC daha çok vinil olarak bilinir ve bazen köpek oyuncakları yapmak için kullanılabilir. Sadece dış yüzeyle temas olduğunda PVC tehlikeli değildir. Ancak, gerçekten sert bir malzeme olan PVC’yi köpeklerin oynayabilmesi ve çiğnemesi adına daha yumuşak ve esnek hale getirmek için, üreticiler bir grup toksik kimyasal olan ftalatlar ekliyorlar. Ayrıca PVC klor içerir. Köpekler PVC'den yapılmış oyuncakları çiğnediğinde, klor da zamanla serbest kalır.

Neden tehlikeli?

Klor, tehlikeli dioksinler üretir. Bunlar da hayvanlarda kanser ve bağışıklık sistemi hasarına neden olurlar. Ayrıca üreme ve gelişimsel problemlerle de ilişkilidirler, bu nedenle özellikle yavru köpeklere ve yavru kedilere vinil oyuncaklar vermekten kaçınılmalıdır.

 

  1. 2. Ftalatlar

 

Yukarıda belirtildiği gibi, ftalatlar bir grup toksik kimyasaldır. PVC evcil hayvan oyuncaklarını esnek hale getiren ve köpeklerin kemirmesi için yumuşatan katkı maddesidir.

Neden tehlikeli?

Köpekleriniz vinil üzerinde ne kadar çok oynar ve çiğnerse, ftalatlar o kadar fazla sızar. Bu toksinler serbestçe hareket eder ve köpeğinizin diş etleri veya cildini tarafından emilebilir. Sonuç olarak, onun karaciğer ve böbreklerine zarar verir.

 

  1. 3. Bisfenol A (BPA)

 

Maalesef BPA her yerdedir. Polikarbonat plastikleri üretmek için kullanılan ve içecek şişelerinden kozmetik ambalajlara, kasiyer makbuzlarından araba parçalarına kadar her şeyde bulunan bir kimyasaldır.

Köpeğinizin bu kimyasala en fazla maruz kalabileceği şey ise konserve köpek mamaları. BPA konserve köpek mamasının astarında bulunabilir, bu yüzden kullandığınız mamaların ambalaj içeriklerini kontrol etmeyi unutmayın.

Neden tehlikeli?

Bir çalışma, BPA'nın köpek endokrin sistemine zarar verdiğini gösterdi. Başka bir deyişle, bağırsak mikrobiyomunda ve köpeklerin metabolizmasında bozulmalara neden oluyor.

 

  1. 4. Kurşun

 

Kurşun yaygın olarak bilinen bir toksindir. Özellikle boya üretiminde kullanılır. Pek çok ülkede kullanımı yasaklanmış olsa da maalesef hala kurşun içerek boyalar ile üretim hala devam etmekte.

Neden tehlikeli?

Yavru köpekler ve kedi yavruları kurşun zehirlenmesine çok daha duyarlıdır. Ancak kurşunla temas eden herhangi bir hayvan zehirlenebilir. Kurşun, sinir sistemi ve gastrointestinal sistem dahil olmak üzere birden fazla organa zarar verebilir.

 

Köpeğinizde veya kedinizde izlenmesi gereken kurşun zehirlenmesi belirtileri:

 

--İştahsızlık

--Kusma

--İshal

--Kabızlık

--Köpeklerde histerik havlama olarak gösterilebilecek histeri ve anksiyete

--Çene kasılmaları

--Aşırı tükürük salgılama

--Körlük

--Nöbetler

--Koordinasyon eksikliği

--Kas spazmları

 

Bu belirtiler ile karşılaşırsanız acil olarak veteriner hekiminize başvurun.

 

 

  1. 5. Krom

 

Eser miktarda krom önemli bir diyet mineralidir. Eksikliği insülin direncine ve diyabete benzer semptomlara neden olur. Veterinerler köpekler için bir insülin takviyesi olarak kromu mikrodozlarda kullanabilirler.

Bununla birlikte, yüksek seviyelerde krom toksik olabilir. Özellikle ithal oyuncaklarda yüksek seviyelerde kroma rastlanabiliyor. Örneğin Çin'de üretilen bazı oyuncaklarda yüksek seviyelerde krom bulunduğu Amerikalı toksikologlar tarafından tespit edildi. Kaynak

Neden tehlikeli?

Krom bilinen bir kanser üreten ajandır. Ayrıca solunum sistemi, sindirim sistemi, bağışıklık sistemi, karaciğer ve böbrek üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

 

 

  1. 6. Formaldehit

 

Ham deri çiğnemelikleri genellikle formaldehit ile korunur.

Neden tehlikeli?

Köpeğiniz formaldehitli ham deriyi uzun süre veya yüksek dozlarda çiğniyorsa, solunum veya sindirim sistemi tahriş olabilir. Amerikan Kanser Derneği'ne göre, formaldehitin yutulması, solunması, cilt tarafından emilmesi, kısacası her türlü formaldehit maruziyeti kansere neden olabilir.

 

 

  1. 7. Kadmiyum

 

Yukarıda bahsettiğimiz Çin’den ithal edilen kedi ve köpek oyuncaklarında yüksek seviyelerde krom keşfeden araştırmacılar aynı toksikoloji testinde yüksek kadmiyum seviyelerine de rastladı. Özellikle kediler için üretilen ithal catnip oyuncaklarında daha fazla rastlanan kadmiyuma dikkat etmelisiniz. Kaynak

Neden tehlikeli?

Kadmiyum eklemlerde, böbreklerde ve akciğerlerde ciddi hasara yol açar.

 

 

  1. 8. Brom

 

Brom bileşikleri bir tür alev geciktirici olarak kullanılır. Bu alev geciktiriciler, köpek yataklarında köpük içeren mobilya köpüğünde bulunabilir. EcologyCenter tarafından yapılan toksik kimyasal testler bazı köpek yataklarında brom tespit etmiştir.

Neden tehlikeli?

Evcil hayvanınızdaki toksik brom seviyeleri mide rahatsızlığına, kusmaya, kabızlığa, iştah kaybına, pankreatit, kas spazmlarına ve titremelere neden olabilir.

 

Evcil hayvan ürünlerindeki toksinlerden nasıl kaçınırız?

 

İnternetten sipariş vermeden önce oyuncakların ya da yatağın içeriğinde yukarıda sıraladığımız toksinler olmadığına emin olun. Bir ürünün içeriği ile bilgiyi satış kanalınız size sağlamıyorsa o ürünü tercih etmemelisiniz. Pet shoplardan alışveriş yapıyorsanız ürün etiketlerini incelemelisiniz. BPA’sız, organik ürünleri tercih edin. Bir ürünle ilgili detaylı bilgiye ihtiyacınız olursa üretici firmaya mail atmaktan çekinmeyin, size mutlaka dönüş sağlayacaklardır. Alternatif olarak kendi oyuncaklarınızı evde yapmayı da deneyebilirsiniz. Biz evde basit çekiştirme oyuncakları yapmak konusunda oldukça deneyim kazandık bile :)

Nasıl ki içinde ne olduğunu bilmediğimiz bir oyuncağı bebeklerimize, çocuklarımıza vermiyorsak patili dostlarımıza da vermemeliyiz.

 

 

Pet ürünlerin toksisite değerlerini listeleyen bir arşive buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

 

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt