Petlerle Seyahat
Yorum Yap

Sömestr kapıda, tatil planları yapılmaya başlandı patili dostunuzu kabul eden otel de bulundu ama “köpeğimizle/kedimizle nasıl seyahat edeceğiz” sorusu akıllarda…

Seçenekleri bir değerlendirelim;

-Uçak

-Deniz Yolu

-Demir Yolu

-Pet Taksi

-Araba

Öncelikle nasıl bir ulaşım aracı seçmek istiyorsanız onu belirleyelim ve detaylarına bir göz atalım.

Havayolu ile seyahat

 

 

 

Gideceğiniz destinasyon uzaksa ve uçak tercih ediyorsanız, bazı uçak firmaları petleri uçağa kabul ediyor fakat belirli kurallar var.

1- Köpeğinizin aşı karnesi ve gerekli sağlık belgeleri mutlaka yanınızda olmalı.

2- Kafesi ile birlikte ağırlığı 8 kg’ı geçmeyen köpekler kabin içinde taşınabilir – aramızda kalsın ama özel durumlarda bu kuralın azıcık da olsa esneme payı olabiliyor.

3- Kafesi ile birlikte ağırlığı 8 kg’ı geçen köpekler uçağın bagaj bölümünde, hayvan taşımak için tasarlanmış özel bölmede seyahat ederler. Bu özel bölme evcil hayvanınızın dışarıdaki hava koşullarından etkilenmemesi ve sağlıklı solunum yapabilmesi için tasarlanmıştır.

4- Her uçağın bagaj bölümünde hayvanlar için tasarlanmış bölme bulunmaz, dolayısıyla havayolu şirketleri sizi bu bölmelerin bulunduğu uçakların uçuşlarına yönlendirirler.

5- Sıkça Sorulan Sorular bölümünde bahsettiğimiz “saldırgan” sayılan türler uçaklara hiçbir şekilde alınmazlar.

6- Rehber köpekler ve servis köpekleri ağırlıklarından bağımsız olarak kabinde seyahat ederler ancak havayolu şirketi konu ile ilgili önceden detaylı bilgilendirilmeli ve köpeğin belgeleri yanınızda olmalıdır.

7- Eğer köpeğinizle birlikte uçmayacak, onu uçakla bir yere gönderecekseniz sadece “tehlikeli” sayılan türler değil; pug ve bulldog gibi kısa burunlu türler, sağlık riskleri yüzünden uçaklara kabul edilmeyebiliyorlar.

8- Her ne kadar çoğu hava yolu şirketi kg başına ücret talep etse de, sabit ücret uygulayan firmalar da olabiliyor.

 

Havayolu şirketleri özelinde ise durum şöyle:

 

THY ve ANADOLU JET

  • THY ve Anadolu Jet’te evcil hayvanınızın kimliği, geçerli bir aşı ve sağlık sertifikasının bulunması, eğer yurt dışına çıkıyorsanız giriş izinleri ve transit ülkeler tarafından istenen diğer belgelerin de tam olması gerekiyor.
  • Rezervasyonun uçuş saatinden en geç 6 saat öncesine kadar yapılması gerekiyor.
  • Yolcu kabininde taşınabilen evcil hayvan kontenjanı, uçak tipine göre farklılık gösterebiliyor.
  • Sıkça Sorulan Sorular bölümünde bahsettiğimiz “tehlikeli” sayılan türler uçaklara alınmıyor.
  • Kabin içerisinde taşınacak evcil hayvanınızın kafes/çanta boyutu en fazla 23x40x55 cm olmalı ve toplam ağırlığı 8 kg’ı geçmemelidir.  
  • Her bir yolcu için, yolcunun temin edeceği en fazla iki adet kafes kabul ediliyor, ama kafeslerden sadece birinin kabin içerisinde taşınmasına izin veriliyor.

Daha fazla bilgi için tık:    THY - Evcil Politikası           Anadolu Jet - Evcil Politikası

 

PEGASUS

  • Pegasus’ta evcil hayvanla seyahat etmek için öncelikle çağrı merkezini arayarak rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.
  • Köpeğinizin sağlık belgesini, aşı karnesini ve kimliğini her uçuş için, yurtdışı uçuşlar için de istenilen diğer belgeleri ve evcil hayvan pasaportunu yanınızda bulundurmanız gerekiyor.
  • Kabine, yine sizin temin ettiğiniz maksimum 55x40x20 cm ölçülerinde, toplam ağırlığı 8 kg'ı geçmeyen en fazla üç evcil hayvan alınabiliyor.
  • Kafesiyle birlikte ağırlığı 8 kg’ın üstündeki evcil hayvanlar kargo ambarında seyahat ediyor ve her uçuşta maksimum dört evcil hayvan kargoda seyahat edebiliyor.
  • Kargo bölümündeki köpeğini tüm yiyecek içecek gereksiniminden sahibi sorumludur fakat gecikme ve aksaklıklarda yiyecek içecek desteği sağlanabiliyor.
  • Sıkça Sorulan Sorular bölümünde bahsettiğimiz “tehlikeli” sayılan türler uçaklara alınmıyor.
  • İngiltere, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar yurt dışından canlı hayvan kabul etmediğinden bu rotalarda evcil hayvan taşınamıyor.

Daha fazla bilgi için tık:     Pegasus - Evcil Politikası

 

ATLAS JET

  • Atlas Jet’te, uçak kabininde evcil hayvan taşınması için yine uçuştan en geç 6 saat öncesine kadar rezervasyon yapılması gerekiyor.
  • Diğer havayollarında olduğu gibi kabinde seyahat için evcil hayvanınızın kafesinin 23x40x55 cm ölçülerinde olması ve 8 kiloyu geçmemesi gerekiyor.
  • Tabi ki yine tüm sağlık, aşı ve kimlik belgelerinin tam olması gerekiyor.
  • Kediler hariç 2 köpek ve 2 kuş aynı kafeste taşınabiliyor.
  • Londra’ya yapılan uçuşlarda canlı hayvan taşınamıyor. Londra çıkışlı uçuşlarda ise kabinde evcil hayvan kabulü yapılıyor, fakat tekrar geri dönüşte kabul edilmiyor. 
  • 22 Mayıs 2008 itibariyle evcil hayvan taşınması için, iç hat ve Kıbrıs uçuşlarında 20 TL sabit ücret alınıyor

Detaylı bilgi için tık:    Atlas Jet - Evcil Politikası

 Not: Onur Air evcil hayvan taşımıyor.

 

Deniz yolu ile seyahat

 

 

 

Deniz yoluyla seyahat etmek isterseniz de detaylar şu şekilde;

İDO'nun resmi web sitesinden aldığımız bilgilere göre, 1 Mart 2012 tarihinden itibaren evcil hayvanların aşı karnelerinin yaya yolculuklarda biniş terminali görevlilerine, araçlı yolculuklarda güvenlik kontrolü sırasında ve sefer sırasında istenildiğinde gösterilmek üzere yolcunun yanında bulunması gereklidir.

Evcil hayvanların, açık garajlı hızlı feribot* ve araba vapurlarında aracınızın içinde taşınması haricinde ve deniz otobüslerinde;

  • Evcil hayvanlar kafeslerinde olmak koşulu ile sadece yolcu salonlarının dışında ve gemi görevlilerinin gösterdiği yerlerde taşınabilirler.
  • Kafese sığmayacak büyüklükteki evcil hayvanlar ağızlık takmak koşulu ile Hızlı Feribotlarda yolcu salonlarının dışında gemi görevlilerinin gösterdiği yerlerde sefere kabul edilecektir. Kafeste olmayan köpek ve diğer büyük evcil hayvanlar iç ve dış hat Deniz Otobüsü** seferlerine kesinlikle kabul edilmemektedir.
  • Sadece kuşlar kafeslerinde olmak koşulu ile yolcu salonu içinde taşınabilmektedir.
  • Kafese sığmayacak büyüklükteki köpeklerin-hayvanların ağızlık takmak koşulu ile terminal dışından ( araç gişe – yolcu çıkış ) Hızlı Feribotlara geçiş yapması gereklidir

Kontrolü gerçekleştirilen görevlilerce, sağlık durumunda şüphe edilen veya sağlıklı bir yolculuğa izin verilmeyeceği düşünülen evcil hayvanların taşınması reddedilebilir.

İDO, hiçbir şekilde, taşınan hayvanın seferden önce, sefer sırasında veya sonrasında sağlık durumunun kötüleşmesinden sorumluluk kabul etmez.

 

*   Hızlı Feribotlar araç ve yaya yolcu taşır.

**  Deniz otobüsleri sadece yaya yolcu taşır.

 

Bunların yanı sıra ülkeler arası seyahat gemileri olan Cruise’lara kesinlikle evcil hayvan alınmıyor. 

İstanbul Şehir Hatları vapurlarında ise hem kafeslerinde olmak hem de ağızlık takmak şartı ile evcil hayvan taşınmasına izin veriliyor.

 

Demir yolu ile seyahat

 

 

Demir yolu seyahatindeyse yolcu yanında taşınabilecek küçük evcil hayvanların (kuş, kedi, balık, küçük köpek vb.);

1-  Büyüklükleri sahibinin dizi üzerinde taşınabilecek ağırlık ve hacimden büyük olmamak,

2-  Seyahat edilecek vagonda ve taşımanın yapılacağı koltukta hiçbir hasar ve kirliliğe sebep vermemek, kokuları veya gürültüleri ile diğer yolcuları rahatsız etmemek,

3- Kimlik kartı ve veteriner sağlık raporu bulundurulması, ( kedi ve süs köpeklerinin taşınmasında Belediye tarafından verilen sağlık karnesi de geçerli )

4- Tren içerisinde kafesinden çıkartılmaması.

Ana hat trenlerinde örtülü kuşet ve yataklı vagonların dışında kalan vagonlarda; YHT’ lerde ise tüm vagonlarda evcil hayvan taşımasına yukardaki şartlarda izin verilmektedir.

  • Tüm bunlarla beraber evcil hayvanıza taşıma yapılacak tren ve mesafeye göre tam standart bilet ücreti üzerinden %50 indirimli biletinizi almanız gerekmektedir.
  • Yukardaki şartlara uymadığını trende tespiti halinde seyahattinizden men edilebilir ve tahsil edilmiş olan seyahat ücreti hiçbir suretle iade edilmez.
  • TCDD evcil hayvan taşıma şart ve koşullarını değiştirme hakkını saklı tutar.
  • Ayrıca, İnternet üzerinden “ Küçük Evcil Hayvan“ seçeneği tercih edilerek satış gerçekleştirilebilmektedir.

 

Kara yolu ile seyahat

 

 

Son olarak dostunuzla beraber araba yolculuğu yapmayı tercih ederseniz, onun ve sizin güvenliği için dikkat etmeniz gerekenler olacaktır. Eğer bir pet taşıma kafesi tercih ediyorsanız onu da emniyet kemeriyle güvence altına aldığınızdan emin olmalısınız, ya da arka koltukta oturacaksa arabalar için üretilmiş pet emniyet kemeriyle tasmasından onun güvenliğini sağlamanız gerekecektir. Yolcuğunuzun süresini dostunuzun ihtiyaç giderme süresine göre ayarlarsanız ikinizde rahat bir yolculuk geçirebilirsiniz. Eğer ilk defa uzun bir yolculuğa çıkacaksanız dostunuzun yanına üstünüzde sizin kokunuzun olduğu bir tişört vererek onun huzurlu kalmasını sağlayabilirsiniz. Veterinerler tarafından tavsiye edilen bir önlem ise hemen yolculuk öncesi patili dostunuza yemek vermemek, böylece yol boyunca midesinin bulanma ihtimalini elemiş olacaksınız. Yine de böyle bir problem yaşarsanız "Köpeklerde Araba Tutması ve Önerilerimiz" yazımıza göz atmanızı öneririz. Gideceğiniz yerde ilk öğününü arabadan inince verirseniz de mekâna alışma sürecini hızlandırmış olursunuz.

Bir başka seçenekse pet taksiler. Pet taksiler kısaca, petleriniz için özel ekipmanlarla hazırlanmış taksilerdir. Pet taksilerde farklı seçenekler mevcuttur; dostunuzla beraber seyahat edebileceğiniz gibi, gideceğiniz yere tek seyahat edebilir ya da aynı bölgeye giden başka petler varsa onlarla beraber seyahat edebilirsiniz.

En önemlisi, seyahati kendinize ve dostunuza olabilecek en rahat ve huzurlu şekilde planlamak. Bu doğrultu da deneye yanıla birbirinize en uygun seyahat şeklini bulacaksınız.

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt