Dünyanın En İlginç 10 Köpek Cinsi
Yorum Yap

Dünya üzerinde çok farklı cins köpekler bulunuyor. Bazıları gerçekten çok ilginç ve aynı zamanda çok nadir türler. İşte bu ilginç ve tatlı köpeklerden en meşhurlarını sizler için derledik.

 

1) Bull Terrier

Üçgen kafası ve büyük sivri kulaklarından dolayı ilginç bir yüz şekline sahip. Bu köpeğin bir de alt türü var. O da “Minyatür Bull Terrier” diye geçiyor. Genellikle beyaz renkte olan bu ırk Hollywood ünlüleri tarafından da çok seviliyor.

 

2)Tepeli Çinli Köpek

Özelliği, tüysüz bir cins olması. Görüntüsü biraz garip gelebiliyor ama çok sıcakkanlı olduğu için genellikle aileler tarafından tercih ediliyor. Oyuncu kişiliğinden ötürü çocuklarla da iyi anlaşan bir ırk.

 

3)Komondor

Garip ama bir o kadar da sevimli görünen bu köpeğimiz, “Yürüyen Paspas” lakabıyla da tanınan “Komondor” cinsidir. Macaristan’a özgü bir köpektir. Sadece beyaz renkte oluyorlar. Ailesi ya da evi için bir tehdit unsuru olmadığı sürece sakin ve arkadaş canlısıdır, bir tehdit olduğunda ise korumak için hiç tereddüt etmeden canı pahasına dahi olsa kavga eder.

 

4)Borzoi

Türkçe’de “Rus Kurt Köpeği” olarak geçen Borzoi, tazı cinsi köpeklere benziyor ancak büyük gövdesine karşın küçük bir kafası olduğu için görüntüsü oldukça enteresan. Rusya’da genelde av köpeği olarak kullanılmaktadır.

 

4)Puli

Sırada bir başka yürüyen paspas var: Puli. Macaristan kökenli olduğu için Komodor’a çok benziyor ama tabii onun çok çok daha küçüğü. Küçük bir ırk olduğu için süs köpeği olarak besleniyor. Sahibine çok bağlıdır ancak yabancılarla ve çocuklarla hiç anlaşamaz . Koruyucu bir karaktere sahip olan Puli sahibine zarar verileceğini anladığı anda saldırganlaşabilir.

 

5)Bedlington Terrier

Görünüşü koyuna benzetilen Bedlington, İngiltere kökenli bir Terieer türüdür ve aynı zamanda hırçın ve saldırgandırlar. Ortalama 40 cm boyu ile "Aslan yürekli, ama kuzu görünümlü bir köpek!" olarak tasvir edilir. Günümüzde artık gelişimleri sonucu duygusal ve zeki köpekler olmuşlardır. Küçük av hayvanlarını yakalamaları için eğitilmişlerdir. Günümüze apartman köpeği olarak popülerdirler.

 

6)Bergamasco

Tüyleriyle meşhur bir başka köpeğe geldi sıra:Bergamasco. Bu yürüyen paspas, İtalya'nın Bergamo şehrinde yetiştirilen bir çoban köpeği ırkıdır. İnek ve koyun  sürülerini toparlamak onun için çocuk oyuncağı. Tüyleri kalın ve karmakarışıktır. Her türlü hava koşuluna dayanıklı olmasıyla ünlüdür.

 

7)Chow Chow

Ülkemizde  “Çin Aslanı” olarak bilinmektedir. Görüntüsünün yanında yürüyüşü de ilginçtir çünkü arka bacaklarını adeta sopa gibi düz tutuyor. Dilinin siyahlığı en belirgin özelliği olan Chow Chow; uslu ama inatçılık derecesinde kararlı bir köpektir. Ailesine sadıktır ama aile içinde bir kişiyi sahiplenen bir karaktere sahiptir.

 

8)Brüksel Griffonu

Pug, Griffon, Affenpincher, Schnauzer ve Yorkshire cinslerinin bir araya getirilip melezlenmesiyle Belçika'da üretilmiş, süs köpeği olarak beslenen bu cins, oldukça hareketli, sevecen, cana yakın ve akıllıdır. Sahibine ve yakın çevresindekilere çok iyi arkadaşlık eder ve tıpkı Bul Terrier gibi filmcilerin gözdesidir.

 

9)Afgan Tazısı

Adeta narin bir mankene benzeyen, belki de dünyadaki en estetik görüntüye sahip köpek cinsi olan Afgan Tazısı, süs köpeği olarak yetiştirilse de memleketi olan Afganistan’da daha çok av köpeği olarak kullanılıyor. Güzel görünümünden ötürü filmlerde, reklamlarda, dizilerde Afgan tazısını sık sık görüyoruz.

 

10)Napoli Mastifi

Kökeni tarih öncesi dönemlere dayanan bir mastif köpek ırkıdır. Adını İtalya'nın Napoli kentinden alır. Muhtemelen Mısır, Fars veya Mezopotamya kökenlidir. Romalılar tarafından savaş köpeği olarak kullanılmıştır. Napoli Mastifi’nin görüntüsü oldukça vahşi ve saldırgan bir yapıya sahiptir fakat bu görüntünün altında çok barışsever ve dengeli bir köpek yatar. Ailesi ve sevdiği dostları için koruyucu ve iyi huylu tavırlar sergiler. Sakin ve sessiz bir köpektir.

 

BONUS: ÇATALBURUN

Turkish Pointer olarak bilinen Çatalburun, Mersin’in Tarsus ilçesine has bir cinstir.  Günümüzde 200 adet kaldıkları tahmin ediliyor. Bunlardan 20 tanesi belediye tarafından koruma altındadır. İstanbul üniversitesi Veteriner Fakültesi ve Tarsus Belediyesi ile koordineli çalışmalar neticesinde Türkiye'deki orijinale en yakın örnekleri tespit edilip toplanarak bir damızlık kolonisi oluşturulmuştur. Çatalburunlar oldukça sevecen, sahiplerinin sözünden çıkmayan itaatkar köpeklerdir. Adlarını burunlarının şeklinden almışlardır, koku alma duyuları oldukça gelişmiştir.

 

 

 

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt