Köpeklerin hoşlanmadığı 10 İnsan Davranışı
Yorum Yap

​Köpeklerin hoşlanmadığı 10 İnsan Davranışı

 

Köpeklerimize olan sevgimize rağmen, biz insanlar bazen onları rahatsız eden şeyler yaparız. Bu davranışları kasıtsız ve farkında olmadan yapsak da bu davranışlarımız onlara oldukça rahatsız edici gelebiliyor.

Pek çok köpek, başlangıçta bazı köpek davranışlarının bizi kızdırabileceğini kavramaz; örneğin yabancıların üzerine sıçramak ya da onları yakından koklamaya çalışmak gibi. Biz de zaman zaman farkında olmadan köpeklerimizi endişelendirebilecek, kızdıracak ve hatta öfkelendirebilecek şeyler yaparız. Bu 10 insan davranışını siz de yapıyor musunuz? Keşfetmek için yazıyı okumaya devam edin.


1. Göz göze bakışmak

 

 

Bir köpeğin gözlerine, uzun süre bakmak genellikle ona meydan okumak anlamına gelir. Köpeğinizin sokakta gördüğü bir kediye olan tavrını düşünün; ona kitlenir ve gözlerini diker, ve bu pek de dostça sergilediği bir tavır değildir. Bu sorunu kendi köpeğinizle yaşamayacak olsanız da sizi tanımayan köpeklere gözünüzü dikip bakmanız onları rahatsız edecektir. Henüz tanışmadığınız bir köpekle bakışmadan önce sahibinin yardımıyla ona biraz ilgi gösterip rahatlattıktan sonra onu sevmeye başlayın. Asla endişeli, sinirli veya agresif görünen bir köpeğin gözlerine bakmayın!

 

2. Sarılmak

 

 

Kendi köpeğiniz muhtemelen sizin ona sarılmanızdan rahatsız olmayacaktır, ancak pek çok köpek, özellikle yabancılardan veya çocuklardan gelen sıkıca sarılmalardan sinirlenir. Primatlardan farklı olarak, köpeklerin, şefkati göstermek için birbirlerini kavrama güdüleri yoktur. Aslında bir köpek pençelerini veya vücudunu başka bir köpeğe koyarsa, bu genellikle tahakküm veya karşıdakini kontrol etme girişimidir. Köpeğiniz hevesle kucaklaşmaktan hoşlanmıyorsa, arkadaşlarınıza ve ailenize onları nazikçe sevmeyi tercih etmelerini söyleyin.


3.Bağırmak

 

 

Bağırmak köpeğiniz tarafından kızgın havlama olarak yorumlanır, bu da onun sıkıntı duymasına sebep olur. Bir eğitim tekniği olarak, kötü davranışları engellemek için bağırmak yerine, sakin bir ses tonuyla hayır demeyi deneyin. Ses seviyesi yerine vokal tonunuzu ayarlayarak, köpeğinizin dikkatini çekin. Sinir bozucu olmadan ve onu korkutmadan uyarmak çok daha sağlıklı olacaktır.

 

4. Alay Etmek

 

 

Özellikle çocuklar farkında olmadan bu hatayı çok sık yaparlar. Bir çitin arkasından onlarla uğraşmak, kuyruklarını ya da kulakları çekmek, peşinden koşmak ya da isteksiz bir köpeği mıncıklamak; köpekleri utangaç, güvensiz ya da hatta agresif hale getirebilir. Bir köpek yemeğini yerken ya da oyuncağıyla oynarken onu rahatsız etmemek çok önemlidir.

 

5. Çok Fazla Yalnız Bırakmak

 

 

Köpekler sosyal hayvanlardır ve siz ve aile üyeleriniz köpeğinizin tüm hayatıdır. Her gün on ya da daha fazla saat boyunca evde ya da bahçede yalnız bırakılan köpekler, ayrılık kaygısı, aşırı havlama ya da kazma, yıkıcı davranış ya da kaçma gibi sayısız davranışsal ve psikolojik sorun geliştirebilir. Hatta evde yaşama becerilerini kaybedebilir ve bu süreçte evinizi çöplüğe dönüştürebilirler.

 

6. Kalabalık Köpek Parkları

 

 

Birçok köpek, çok fazla tanımadığı köpekle dolu bir parka bırakıldığında sinirlenir veya defansif moda geçebilir. Bir anda yirmi palyaçoyla bir asansöre konulduğunuzu düşünün, nasıl hissettiğini anlayacaksınız.

 

7. Kesilen Uyku

 

 

En sakin köpekler bile aniden uyandırılmaktan nefret ederler. Özellikle daha derin uyumaya eğilimli olan yaşlı köpekler ve işitme engelli olanlar, kendilerine dokunan bir kişinin ani varlığından korkabilirler.

 

8. Tanımadığı Köpekler

 

 

Köpeğiniz, evinize giren yeni hayvanlara karşı ihtiyatlı olacaktır. Bu onun evini korumak için doğal, normal içgüdüsünün bir sonucudur. Bazılarımız tüm köpeklerin içgüdüsel olarak diğer köpekleri sevdiğini düşünebilir, arkadaşlarının köpekleriyle beraber ziyarete gelmelerini isteyebilir.

Köpeğinizin tanımadığı bir köpeği hemen eve getirmek yerine  onu yeni dostuyla  bir yürüyüş sırasında tanıştırın. Sonrasında yeni köpeği tasma ile evinize getirin ve ikisini de birkaç dakikalığına rahat bırakın. Bu sırada onları ödüllendirebilir ve sakince etkileşimde bulunmaya teşvik edebilirsiniz.

 


9. Rutindeki değişiklikler

 

 

Köpekler rutinlere bağımlıdır. Beslenme programları, yürüyüşler ve oyun zamanı — köpeğiniz bunları rutine bağlar ve her gün çok fazla çeşitlilik olmadan gerçekleşmesini bekler. Eğer akşam yemeği saatini rastgele değiştirirseniz, dışarıya normalden daha erken çıkarsa, ya da tahmin edilemez bir şekilde sizi göremezse, bu köpeğinizi strese sokabilir ve davranışsal sorunlara yol açabilir. Bu rutinler konusunda elinizden gelenin en iyisini yapın, aynı diyete, aynı saatte yürüyüşe çıkmaya, aynı ritüel oyun aktivitesine devam etmeye çalışın.

 

 

10. Yanlışlıkla Agresif Tanışmalar

 

 

Benimle tanışıyor musun, yoksa saldıracak mısın?

Çoğu insan bir köpek ile nasıl tanışacağını bilmiyor. Çömeliyor, ona gözlerini dikiyor, ellerini uzatıyor ya da garip bebek sesleriyle konuşuyorlar. Bunlar bir köpeği selamlamanın tehlikeli yollarıdır. İlk olarak, kişinin çömelmesi bir yırtıcının saldırı öncesi duruşunu taklit eder. Ona gözlerini dikmek ise ona elinizi uzatmaktan sonra yapabileceğiniz en yanlış anlaşılabilecek harekettir. Bu selamlaşmalar sadece rahatsız edici değil, sizin için tehlikelidir de. Tanımadığınız bir köpekle tanışmanın en iyi yolu aslında onunla tanışmaya çalışmamaktır. Bu da ne demek dediğiniz duyar gibiyim. Onunla tanışmaya çalışmayın, sahibiyle ilgilenin, bırakın o size yaklaşsın, sizi koklasın ve sahibinin sizin yanınızdayken rahat olduğunu hissetsin. Onun rahatladığını anladığınız anda onu sevebilirsiniz. Aslında bu kadar basit.

 

 

Siz de fikir ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak bizimle paylaşabilirsiniz.

 

 

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt