Sokak Köpeğinden Altın Madalyalı Savaş Kahramanına
Yorum Yap

Milyonlarca insanın ölmesine, şehirlerin yok olmasına,  politik dengelerin değişmesine sebep olan Dünya Savaşları içinde birçok sıra dışı hikaye de taşır. Fakat bunların arasında en ilginç olanı şüphesiz 1. Dünya Savaşı’na kahramanlığıyla damgasını vurmuş Stuby adında bir köpeğin hikayesi:

 

Savaş Kahramanı Stubby

1916 yılında doğan Stubby 1. Dünya Savaşı’nda ABD safhında Almanlar’a karşı Batı Cephesinde 18 ay boyunca hizmet vermiş ve bu süre zarfında tam 18 muharebeye katılmış bir köpek. Kahramanlıkları arasında, hizmet verdiği alayı, düşmanın ani  gaz saldırılarından korumak, yaralıların yerini tespit edip onları bularak güvenli bir yere çekmek ve hatta bir Alman askerini yakalayarak Amerikan askerleri gelip onları bulana kadar etkisiz halde bekletmek bulunuyor. Tüm bu kahramanlıkları, dönemin Amerikan basını tarafından detaylı bir şekilde dökümente ediliyor. Stubby, tüm bu kahramanlıklara istinaden 1. Dünya Savaşı’nda çavuş rütbesi verilmiş tek köpektir.

 

Bull Terrirer ve Boston Terrier kırması olan Stubby, kendisine özel dikilmiş üniforması ve üzerinde madalyalarıyla

 

 

Sokak Köpeği Stubby Orduya  Katılıyor

Stubby daha 1 yaşındayken Yale Universitesi kampüsünde sahipsiz bir başına dolaşırken bulunuyor. O dönemlerde o bölgede eğitimde olan 102. Piyade Bölüğü'nden bir subay Stubby’i sahpleniyor. Ordu cepheye giderken, Stubby’i arkasında yalnız bırakmak istemeyen subay patili dostunu gemide gizleyerek yanında sefere götürüyor. Askeri gemi demir aldıktan sonra üst düzey komutanlar Stubby’i fark etse de gemide kalmasına müsaade ediyorlar.

 

 

Stubby'nin Savaşta Aldığı Yaralar ve Kahramanlıkları

Stubby’,Fransa’da hizmet verdiği 102.  Piyade Alayı’nda, düşman kuvvetlerine yaptıkları bir baskın esnasında geri çekilen Alman kuvvetlerinin attığı el bombalarından ötürü ön patisinden yaralanıyor ve tedaviye gönderiliyor. Tedaviden sağlıklı bir şekilde cepheye dönen Stubby, orduya yeniden moral veriyor.

İlk senesinde, Stubby  hardal gazlarından tekrar yaralanıp tedaviye alınıyor.  Aynı durumunda tekrar yaşanmaması adına kendisine özel tasarlanmış bir gaz maskesi takmaya başlıyor. Savaş boyunca birliğini zehirli gaz saldırılarına dair uyarmayı öğreniyor. Kulaklarının hassasiyeti sayesinden daha düşman topçu atışı başladığı anda herkesi uyararak top ateşi kendilerine ulaşmadan askerlerin  siperlere eğilmesini sağlıyor. 2 cephe arasında kalan insansız bölgede yaralıları bulup onları cephe gerisine çekiyor. Tek başına bir Alman casusunu da yakaladıktan sonra Stubby’e çavuş rütbesi veriliyor.  

Savaşın sonlarına doğru bir el bombasından ötürü göğsünden ve bacağıdan yaralanan Stubby, kendisini sahiplenen subay tarafından evine geri götürülüyor.

 

 

 

Savaş Kahramanı Gazi Köpek Stuby Ülkesine Dönüyor

Stubby ABD’ye döndükten sonra ülke çapında meşhur bir isme dönüşüyor ve  tam bir savaş kahramanı olarak karşılanıyor. Tüm resmi geçit törenlerinde baş köşede bulunuyor ve o yıllarda göreve gelen üç farklı ABD başkanıyla  tanışma imkanı buluyor. Aynı dönemde General Pershing tarafından kendisne altın madalya da takılıyor.

 

 

 

Stubby 1926’da uykusundayken ölüyor. Öldükten sonra doldurularak bedeni muhafaza ediliyor ve kendisini sahiplenen subay taraından ölümünden 30 sene sonra Smithsonian müzesine bağışlanıyor.

 

 

Bonus: Dileyenler için Stubby’nin 2018 yılından Geread Depardieu ve Helena Bonham Carter gibi isimlerin seslendirdiği bir animasyon filmi bulunuyor.

 

 

 

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt