Köpeklerde Diyabet ve Diyabet Riski Yüksek Köpek Cinsleri
Yorum Yap

 

Köpeklerde Diyabet ve Diyabet Riski Yüksek Köpek Cinsleri

 

Diyabet yani şeker hastalığı sadece insanları değil; köpeklerimizi de etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Aynı bizlerde olduğu gibi ürettikleri insülin, köpekler şeker hastalığına yakalandığında etkilenir.

 

Küçük ırklardan, büyük ve enerjik ırklara kadar birçok köpek ırkı diyabete yatkındır. Ancak merak etmeyin, veterinerinin doğru teşhisi ve ilaç tedavisi ile köpeğiniz uzun ömürlü ve sağlıklı bir hayat yaşayabilir.

 

Eğer ailenize yeni bir patili dost katmayı planlıyorsanız, hangi köpeklerin şeker hastalığına daha yatkın olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Bu yazımızda diyabete daha duyarlı olan köpek ırklarına ve köpeklerde diyabetin teşhis ve tedavisine dair bilgilere yer vereceğiz.

 

 

Risk Faktörleri

 

Köpeğin cinsi diyabet için en önemli risk faktörlerinden biridir. Ancak, bir köpeği şeker hastalığına daha yatkın hale getiren başka faktörlerin de olduğunu bilmeliyiz. Bir köpeğin şeker hastası olmasına neden olabilecek başka nedenler de vardır:

 

Yaş - Köpekler genellikle ileri yaşlarda diyabet geliştirir

Kilo – Obez bir köpek vücudunda insüline daha dirençli hücreler oluşturabilir

Cinsiyet – Dişi köpekler ve kısırlaştırılmış erkek köpeklerin şeker hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir

Diyet ve Beslenme – Yüksek oranda yağ içeren mamalarla beslenen köpeklerin, şeker hastalığına yakalanma riski artar. Köpeğinize en uygun mama seçimi konusunda veterinerinize danışın.

 

 

Diyabete Daha Eğilimli Olan Köpek Irkları

 

Golden Retrieverlar, şeker hastalığına en yatkın köpek ırkları arasındadır. Bununla birlikte, sahip olunabilecek en arkadaş canlısı ve eğitilebilir ırklardan biridir.

 

Goldenların yanı sıra diyabet geliştirme olasılığı daha yüksek olan ırklardan bazıları: Cocker Spaniel, Labrador Retriever ,Teriyer Irkları ,Toy Poodle, Pomeranian, Minyatür Schnauzer ve Keeshond.

 

Bu ırklar diyabete daha yatkındır, ancak bu, diğer ırkların diyabete yakalanmayacağı; ya da bu ırkların mutlaka şeker hastası olacağı anlamına gelmez.

 

 

Köpeklerde Diyabet Belirtileri

 

Diyabeti tespit etmek zordur; köpeğiniz her zaman hastalığın açık belirtilerini veya semptomlarını göstermeyebilir. Köpeğinizi düzenli kontroller için veterinere götürürseniz, veterineri rutin kan tahlilleri sırasında diyabeti keşfedebilir. Yine de bazı yaygın belirtiler aşağıdaki gibidir:

 

Kilo kaybı

İştah değişikliği

Artan susuzluk ve idrara çıkma

Enerji eksikliği

 

Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, şeker hastalığından şüphelenmeseniz bile veterinerinize başvurmanız ve köpeğinizi kontrole götürmeniz faydalı olacaktır.

 

Her şeyden önce bir evcil hayvan sahibi olarak köpeğinizi iyi tanımalı ve onu gözlemlemelisiniz. Köpeklerin bizlerle iletişim kurma yolları vardır ve bir şeylerin ters gittiğini veya köpeğinizin her zamanki gibi davranmadığını anlayabilirsiniz.

 

 

Köpeklerde Diyabet Teşhisi ve Tedavisi

 

Kan tahlili, doğru teşhis koymanın en iyi yoludur, ancak yüksek glikoz seviyeleri mutlaka diyabeti göstermez. Veterineriniz, süreçteki diğer hastalıkları ekarte etmek için birden fazla test yapmak zorunda kalabilir.

 

Diyabet teşhisi konduktan sonra veterineriniz, köpeğinizin glikoz seviyelerini saatlerce dikkatli bir gözetim altında ölçecek ve ardından ilaç için doğru dozu seçecektir. Köpeğiniz tedaviye başladıktan sonra, köpeğinizi kontrol etmek ve dozajın/ilaçların ne kadar iyi çalıştığını görmek için veterineriniz düzenli aralıklarda köpeğinizi görmek isteyecektir.

 

Köpeklerin bir ila iki günde bir insülin iğnesine ihtiyacı olabilir. Bunun yanında köpeğinizi düzenli olarak tartmalı ve aşırı açlık veya susuzluk belirtileri gösterip göstermediğine dikkat etmeniz gerekir. Yemeklerden sonra ya da insülin seviyesi çok düşükken vücutta glikoz yükselir, bu sebeple düzenli olarak köpeğinizin glikoz seviyelerini ölçmeniz gerekebilir.

 

Genel olarak glikoz seviyelerini sağlıklı bir aralıkta tutmak için yağ oranı düşük ve lif oranı yüksek diyetler ve egzersiz önerilir, ancak her zaman en doğru yönlendirmeyi veterineriniz yapacaktır.

 

 

Diyabetik Köpeğinizi Sağlıklı Tutmak

 

Köpeğinizin diyabeti varsa, tedavisinin çok zahmetli ve karmaşık olduğunu düşünebilirsiniz. Merak etmeyin, köpeğinizin sağlığını yakından takip etmek için tutarlı bir rutin geliştirin. İnsülin iğneleri ve kan tahlilleri çok zaman almaz ve patili dostunuza uzun, mutlu bir yaşam sağlayabilirsiniz.

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt