Köpeğinize “Sessiz Ol” Komutunu Nasıl Öğretirsiniz
Yorum Yap

Köpeğinize “Sessiz Ol” Komutunu Nasıl Öğretirsiniz

 

Sebepsiz yere durmadan havlayan bir köpeğiniz varsa – aç olduğu için, kapıya postacı geldiği için, sıkıldığı için, dikkatinizi çekmek için- muhtemelen köpeğinizin bir ses kapama düğmesi olmasını hayal ediyorsunuzdur. Havlaması sizi rahatsız etmese bile, diğer herkesin rahatsız olduğu ve şikâyet ettiği “köpeği sürekli havlayan o komşu” olmak istemezsiniz. Peki bu durumda ne yapabilirsiniz? Ona bağırmak da nadiren yardımcı olur. Neyse ki, köpeğinizin havlamayı bırakması için bir yol var.

 

Köpeğinize ilk önce “komutla havlamayı” öğretebilir, böylece sonrasında “sessiz ol” komutuna geçebilirsiniz. Aksi takdirde, egzersiz seansları üzerinde çalışmaya başlamadan önce köpeğinizin havlamasını beklemeniz gerekir. Eğer durum buysa, fırsat bulduğunuz anda hazırlıklı olacağınıza emin olun. Daha önce eğitim için bir clicker kullandıysanız (köpek eğitimi için önerdiğimiz, basıldığında klik sesi çıkaran minik bir alet) ya da şimdi kullanmaya başlamak istiyorsanız, köpeğinizin bir tıklayıcının sesinin ne anlamına geldiğini öğrendiğinden ya da hatırladığından emin olmalısınız. Önce herhangi bir davranış sormadan clicker’ı tıklatarak köpeğinizi ödüllendirin, aslında bu noktada uyguladığımız yöntem Pavlov’un klasik zil – salya yöntemi. Köpeğimizin klik sesini duyunca ödüllendirileceği öğrenmesini istiyoruz.

Her pet shopta ya da internette bulabileceğiniz clicker işte şuna benziyor:

 

Yeni şeylere geçmeden önce köpeğinizin zaten bildiği komutlarla ilerleyin. Köpeğinize “komutla havlamayı” öğretmek için, kapı zilini çalmak gibi onu havlamasını tetikleyeceğini bildiğiniz bir şey yapın. Havlar havlamaz "havla" deyin ve klik sesi çıkartıp ona ödül verin. Bunu birkaç kez yaptıktan sonra, sadece “havla” komutunu verin ve eğer havlarsa, onu cömertçe ödüllendirin.

 

Köpeğinizin havlamasını istedikten veya o havlamaya karar verene kadar bekledikten sonra, burnunun önüne bir ödül mamasını iyice yaklaştırıp “sessiz” deyin. Bu noktada şunu belirtmeliyim ki sessiz olma komutu için onu illa ki " sessiz" sözcüğüne alıştırmanız gerekmiyor, şahsen ben hastanelerde gördüğümüz hemşire fotoğraflarındaki "Şşşt" hareketini kullanıyorum, siz de size daha kolay gelen bir kelime ya da hareketi kullanabilirsiniz. Önemli olan her zaman aynı yöntemle konut vermenizdir. Sessiz olma komutunuzu verip ödülü koklamak için havlamayı bıraktıktan hemen sonra, köpeğinizi ödüllendirin. Köpeğiniz, havlamanın durmasının, ona ödül kazandırdığını anladıktan sonra, ödülü ona vermeden önce sessizleşmesi için ona daha az zaman tanımaya başlayın. Örneğin, onu sadece 10 saniye içinde havlamayı keserse ödüllendirin. Bir sonraki ödüllendirmeden önce havlamayı bırakması için ona giderek daha az zaman vermeye başlayın.

 

Köpeğiniz “sessiz” komutunu duyduktan hemen sonra havlamayı bıraktığında, artık bekleme süresini arttırmaya başlayın. O sustuktan sonra ödülü vermeden önce birkaç saniye bekleyerek başlayın ve yavaş yavaş bekleme süresini arttırın. Sonunda, sadece emri duyduktan sonra sessiz kalması için periyodik olarak ikramlar ile ödüllendirmeniz yeterli olacaktır. Unutmayın, komutlarınızı takip ettiği için köpeğinize daima sözel övgü vermelisiniz.

Tebrik ederiz köpeğinizin artık bir ses kapama düğmesi var :)

Siz de fikir ve görüşlerinizi yorumlara yazarak bizimle paylaşabilirsiniz. 

 

BU YAZIYI PAYLAŞ
YORUMLAR
Yorum
:
Yanıt